Retro: Sådan var mobilen for 10 år siden

TILBAGEBLIK: Tyndt aludesign, en skærm på 2,2 tommer, Walkman-mobiler og de første ‘smartphones’ med 3G. Se hvad vi faldt i svime over for 10 år siden.

Nokia N70

Nokia N70 var en tidlig smartphone-revolution. Med denne fik mange firstmovers mail i lommen for første gang.

I dag er internethastigheder på 10-20 mbit/s en selvfølgelighed på smartphonen, og nærmest lige så almindeligt som vand i hanen og strøm i stikkontakten. Kamerakvaliteten er, som den største naturlighed, på højde med hvad et kompaktkamera tidligere præsterede. For ikke at tale om adgangen til alverdens film og musik. Det føles som om, det altid har været sådan, men faktisk er det ikke så længe siden, verden var helt anderledes.

Blot 10 år tilbage fik vi åndenød over en tynd mobiltelefon med aludesign, og en skærm på 2,2 tommer. Kort efter ramte kameratelefonen, Walkman-mobilen og de første 3G-smartphones. Endnu engang forbløffede de verden.

 – Retro-telefoner kan være penge værd

Mine anmeldelser fra dengang bærer præg af, at her skete der for alvor noget på markedet, og jeg var oprigtigt imponeret over mulighederne. I dag bringes smilet frem, når formuleringerne læses igen.

Jeg har udvalgt fem mobiler, som for godt 10 år siden var med til at sætte dagsordenen, i tiden før verden kendte til iPhone, Android og den moderne smartphone.

Særligt en model som Sony Ericsson K750i gjorde indtryk på mig. Jeg mødte en journalist fra et større dagblad, der benyttede mobilen til lejlighedsvise her-og-nu fotos, som kort efter de var taget, kunne bruges på nettet. Det synes jeg var helt vildt. Tænk! Han kunne maile det til redaktionen fra lokationen.

Nokias N-serie ændrede også livet for mange. Jeg fik selv mail i lommen. Opsætningen var bøvlet, men samtidigt var det også både nørdet og fedt, når mails, kontakter og kalender blev synkroniseret på farten.

 – Så er det endeligt farvel til Nokia

Razr V3 fra Motorola blev et eksempel på et ”One hit wonder”. Lige så stor en succes V3 var, lige så hurtigt gik det ned ad bakke. Motorola formåede aldrig, at levere en efterfølger der kunne gøre væsen af sig. Motorola Razr V3 er med 130 millioner solgte enheder, verdens mest solgte klaptelefon.

Motorola og Nokia er fantastiske eksempler på hvor illoyale mobilkøberne er. Det ene dag er dit produkt et verdenshit, og den næste dag kender ingen dit navn. Sony Ericsson hedder nu blot Sony, og leverer som de eneste, den dag i dag, succesfulde telefoner.

Her kommer fem retro-favoritter.

Motorola Razr V3

Den tynde klaptelefon Motorola Razr V3 væltede verden i slutningen af 2004, og blev en af årets bedst sælgende telefoner. Jeg husker vi omtalte V3 med ordene ”Stor farveskærm på 2,2 tommer”. Det var særligt det unikke ”tynde” design på 13,9 millimeter og belægningen af aluminium, samt en vægt på kun 95 gram, der gjorde V3 til et hit.

Motorola Razr V3

Motorola Razr V3

Kamera: 0,3 megapixels
Skærm: 2,2 tommer
Taletid: 3 timer (per opladning)
Hukommelse: 5,5 MB (megabyte)

Sony Ericsson K750i

En sand kamerarevolution på 2 megapixels, men endnu vigtigere var autofokus-funktionen, som kunne stille skarpt på motivet, fremfor blot at have et fast fokus. ”Billederne er virkelig til, at falde i svime over” blev det konkluderet i testen. Enkelte innovative journalister brugte K750i til fotografering, hvor billedet efterfølgende havnede på webavisen.

Sony Ericsson K750i

Sony Ericsson K750i

Kamera: 2 megapixels
Skærm: 1,8 tommer
Taletid: 9 timer (per opladning)
Hukommelse: 64 MB i salgspakken

Nokia N70

N70 blev starten på en smartphone-serie fra Nokia. Der var blå lys i tastaturet og coveret var udført i metal. Det var en af de første 3G-mobiler, og var en af TDCs helt store satsninger. Nokia N70 kunne vise kalenderaftaler på forsiden, men nogle oplevede det som en irritation, at SMS-indbakken kunne tage op mod ét sekund at åbne, hvilket ikke var det eneste hastighedsproblem. N-serien kom senere til at inkludere N72 og N73.

Nokia N70

Nokia N70

Kamera: 2 megapixels
Skærm: 2,1 tommer
Taletid: 3 timer og 30 min
Hukommelse: 64 MB

Nokia 8800

Nokia kælede her for designet. Skydeklappen, der dækkede tastaturet, kunne med et let skub glide op, ved hjælp af dobbeltsikrede fjedre og kuglelejer af rustfrit stål – samme materiale som resten af telefonen. Udover designet var FM radio og musikafspiller noget der tiltalte køberne. Skærmen var i øvrigt af ridsebestandigt glas, og brugeren ændre baggrunden og screensaveren

Nokia 8800

Nokia 8800

Kamera: 0,48 megapixels
Skærm: 1,7 tommer
Taletid: 3 timer
Hukommelse: 64 MB

Sony Ericsson W800

Sony brugte her for første gang deres Walkman brand på en mobil. W800 var virkelig en cool musiktelefon med god lyd i det medfølgende headset. W800 havde et frækt hvidt og orange farveudtryk, som tiltalte mange. Kameraet på 2 megapixels med autofokus var med til at skabe en Walkman- og kamerasucces for Sony Ericsson.

Sony Ericsson W800

Sony Ericsson W800

Kamera: 2, megapixels
Skærm: 1,8 tommer
Taletid: 9 timer
Hukommelse: 512 MB

Mere til historien

Vi har alle et nært forhold til fortiden inden for mobiler og smartphones. Har du et par anekdoter om dine gamle telefoner, eller et par billeder, så del gerne med andre i kommentarfeltet.

10 ting som din telefon har erstattet

RETRO: Har du tænkt på, hvor mange fysiske enheder og tjenester at smartphonen har erstattet? Tag med til retro-tech-land.

(mere…)
Gamle vinyler og tech der holder

EP128: Jeg har været i ’retro-land’ og lyttet på vinylpladespillere. I denne episode taler jeg også om langtidsholdbar teknologi.

(mere…)
Mobilens ”far”: Stirren på mobilen har taget overhånd

For 50 år siden blev det første mobilopkald foretaget. Martin Cooper, som foretog opkaldet, mener at mobilbrugen nu har taget overhånd.

(mere…)
Netflix er ældre end du tror – 25 år med Netflix

TILBAGEBLIK: Netflix har rundet 25 år på markedet. Du kan læse mere om, hvordan det hele startede. Husker du Netflix via DVD?

(mere…)
Nokias bedrift – retrokig på Nokia N95

RETRO: Vi ser tilbage på modtagelsen af Nokia N95, der var banebrydende for sin tid.

(mere…)
Første SMS solgt på auktion for over 100.000 euro

Verdens første SMS-besked er blevet solgt på en auktion til knapt 800.000 danske kroner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram