Copenhagen Blinds – når persiennerne bliver smarte

SMARTHOME: Persiennerne styres med en app, hvor du kan oprette scenarier og automatiseringer. Jeg har afprøvet Copenhagen Blinds. Her er mine erfaringer.

Copenhagen Blinds test

Copenhagen Blinds (Foto: Art Andersen CPH)

Valg af de helt rigtige gardiner eller persienner til boligen er et gigantisk projekt. Hvordan skal de se ud? Hvor meget må de fylde? Hvilken farve? Materialer? Pris? Ja fortsæt selv listen…

I flere år har jeg undladt gardindebatten derhjemme, selvom de gamle persienner i den grad trængte til udskiftning. Der var ikke lige noget, der passede pengepungen og ønskerne, bildte jeg mig selv ind.

Indrømmet! Så snart der bindes en smartphone i enden af et produkt, er det pludselig som om, at mit forhold til prisen ændrer sig. Jeg vil gerne have produkter, der er bare lidt smartere end en snor man trækker i.

Valget blev persienner fra Copenhagen Blinds. Her kombineres et design, der matcher min smag, med elektronik og ikke mindst en app til Android og iOS. Ja! Jeg ved godt det der DYBT irrationelt, men det er jo trods alt teknologi jeg arbejder med, og har gjort de seneste 15 år.

Præcis opmåling er en nødvendighed

Copenhagen Blinds er ikke som persienner fra Jysk og Bilka. Du køber ikke et cirkamål og saver resten til selv. Der bestilles på mål, og opsætningen kan derfor blive meget nøjagtig.

Trods en glimrende opmålingsguide, og tilhørerende video, så faldt valget på opmåling foretaget af firmaet bag. De 300 kroner er givet godt ud, hvis man måler forkert. Trods alt er det både bredde og højde som skal passe. Siden har jeg konstateret, at der tilbydes gratis opmåling. Derfor vil det være dumt ikke at benytte sig af tilbuddet.

Egentlig var det planen, at persiennerne skulle hænge bagved en baldakin-afskærmning, jeg har over vinduerne, så selve ophænget og top-røret blev skjult. Her opstod første udfordring; der var lige præcis ikke plads nok. Heldigvis opdagede jeg dette før bestillingen. Phy! Her var de 300 kroner brugt givet ud. Du kan sagtens selv måle op, men det er bittert, hvis du får målt forkert, og dermed køber forkert.

Persiennerne bæres af to små vinkelbeslag, hvor de klikkes på. Opsætning og nedtagning er altså utrolig enkel. I forhold til mange andre persienner er beslagene relativt små, men de skal heller ikke bære belastningen fra et snoretræk, hvor man udsætter dem for belastning via træk. Det har dog senere vist sig, at jeg ind i mellem savner en snor.

Nu er kertepæren endelig kommet til Philips Hue

Bredere end forventet

Copenhagen Blinds

Copenhagen Blinds (Foto: Art Andersen CPH)

Lamellerne er bredere end jeg forventede. Egentlig have jeg regnet med en standard tynd lamel som på de mange lavprispersienner, der findes på markedet. Jeg kunne naturligvis bare have kigget ordentligt på billederne.

Efter nogle ugers ventetid, og montering, kom belønningen. Det er godt nok pyntet helt gevaldigt på stuen, og bredden af lamellerne gør ikke noget. Faktisk giver det et fedt udtryk.

Hver enkelt lamel kan tages ud og rengøres. De ligger løst mellem snorene, og er således meget lette at tage ind og ud. Men jeg advarer dig. Det er MANGE du skal have ud for at udføre en komplet rengøring af persiennerne. Generelt er rengøring af persienner irriterende. Jeg bør måske undersøge om der ikke findes et smart og effektivt værktøj til denne del.

Jeg har talt med Fyns Persienne Rens, der har speciale i netop rens af persienner. Her er meldingen, at det godt kan lade sig gøre, at sende persienner med elektronik til rens. Prisen er dog væsentligt højere, end for “analoge persienner” med manuelle snoretræk.

Første udfordring: Strøm

Inde i toprøret på hver montering sidder et batteri på 3.200 mAh. Enten skal det lades op, ellers skal en fast strømforsyning tilsluttes. Jeg magter ikke tanken om trækning af strømkabler, der trods alt skal trækkes skjult, hvis ikke det skal ødelægge designet. Dette er nok mest relevant i forhold til nybyggerier eller større renoveringer.

Det tager cirka tre timer at lade batteriet op, og opladeren tilsluttes i den del af toprøret, der vender ind mod vinduerne. Faktisk er det lidt bøvlet, at få adgang til strømstikket, men det lader sig gøre, uden at tage persiennen ned.

Selvom opladeren har en forholdsvis lang ledning, er den ikke lang nok. Her kunne firmaet bag godt have overvejet en smartere løsning. Ledningen kunne have været længere, eller der kunne vedlægges en slags powerbank, så man ikke behøvede en stikkontakt i umiddelbar nærhed.

Opladningen giver strøm til 6-9 måneders normalt brug. Det har jeg i sagens natur ikke kunne tjekke, da jeg endnu ikke har haft systemet så længe. Heldigvis kan batteriniveauet løbende følges via applikationen til systemet.

Virkede i første forsøg

App til Copenhagen Blinds (Foto: Art Andersen CPH)

Persiennerne kommunikerer med smartphonen via en styringsenhed, der tilsluttes ens internet-router med ethernetkabel. I princippet kan styringen placeres, hvor i huset det skal være, men det er naturligvis vigtigt, at persiennerne kan se styringen trådløst.

En pussig detalje er, at Art Andersen CPH tilbyder en gratis styring ved onlinebestilling. Hallo? Uden styringen er systemet jo intet værd. Det er i min optik skæv markedsføring. Naturligvis skal en styring følge med uden ekstra omkostninger.

Styringen og persiennerne taler sammen via Z-Wave Plus. Denne trådløse protokol er udviklet af Zensys, der er et dansk firma. Z-Wave er designet til styring og overvågning af hjemmets sensorer og elektroniske dimser. I Europa benytter Z-Wave frekvensen 868.42 MHz til kommunikationen.

Z-Wave er en konkurrent til f.eks. Zigbee, der bedst kendes fra lyssystemet Philips Hue, der også passer godt ind i ethvert smarthome.

Efter oprettelse af en brugerkonto i applikationen kunne opsætningen gå i gang. Her var der absolut ingen problemer. Alt kørte perfekt, og persiennerne var i luften på første forsøg. Fremgangsmåden var ret intuitiv.

Persiennerne kan køre op og ned samt vippes trinløst i alle de grader du kan forestille dig.

Appen har mange muligheder

Opsætningen gik som nævnt fint. Den dagligdags betjening er faktisk en større udfordring. Applikationen bærer præg af, at den er udviklet af ingeniører, som ikke er eksperter i brugervenlighed. Det er i hvert fald min vurdering.

Da jeg først nogenlunde havde knækket koden til logikken åbnede sig nogle åbenlyse fordele. Her er fem udvalgte funktioner, som jeg bruger meget.

 • Gruppering
  Flere persienner kan betjenes i én gruppe. Du kan dermed få et helt vinduesparti til at reagere på de samme kommandoer. Selvom en persienne er tildelt en gruppe, kan den stadig styres individuelt.
 • Favoritpositioner
  Blomster og andre krims krams i vindueskarmen kan nogle gange stå i vejen for persiennerne. Hvis du vil undgå at vælte arvestykket i vindueskarmen, så kan du indstille en default position så persiennerne ikke kører helt ned til karmen, og vælter noget på vejen.
 • Scenarier
  Programmer alle de brugssenarier du kunne tænke dig. F.eks. at køre halvt ned og lukke kvart i det ene vindue mens vinduespartiet kører op og dørpersiennen kører ned. Alt sammen med ét tryk. Jeg har lavet scenarier, som giver samlet mere, eller mindre, lys i stuen samt en masse andre indstillinger, der kan aktiveres med ét tryk.
 • Automatisering
  Vil du undgå at solen brænder møblerne af, fordi den står direkte på vinduerne om eftermiddagen, så kan der laves en tidsstyret automatisering. Klokken 14 kører persiennerne i udvalgte vinduer halv ned, og lukker lamellerne kvart. Klokken 17 kører den tilbage til normal position.

Når motorerne kører i persiennerne, er støjniveauet indenfor det acceptable. Det er ikke totalt stille, men heller ikke ”for meget”. Det der støjer mest er når der køres op eller ned. Tilt af lamellerne siger stort set ingenting.

Hvor smart er det?

Copenhagen Blinds har, som du kan læse, rigtigt mange totalt fede muligheder. Særligt programmering af scenarier og automatiseringen er jeg vild med. Men der er også en bagside, som er mere problematisk end rengøringen.

Der er ingen snore du kan trække i. Så hvis ikke du har adgang til applikationen, eller ikke vil kravle op til de næsten skjulte betjeningsknapper på toprøret, så har du et problem. Der findes nemlig ikke manuel lynstyring, med mindre du køber en Wall Controller til hvert vindue.

Wall Controller er en trådløs enhed, der kan betjene persiennerne enten i grupper eller individuelt. Her kan du, uden app lukke og åbne eller køre op og ned. Programmeringen af funktionen for Wall Controller sker via applikationen.

Jeg har en persienne i terrassedøren, og det er faktisk temmelig irriterede, når der går 30-40 sekunder inden man kan komme ud. Plus den tid der går med at åbne applikationen. Da jeg kun har én Wall Controller er denne sat til styring af terrassedøren, så resten af familien ikke er afhængige af en app.

Den næste udfordring er opstartstiden af appen. Man skal lige igennem ”splash-screen” med firmalogoet, inden betjeningsmulighederne kommer frem. Og til Android er der ingen widgets, som kan placeres på hjemmeskærmen. Opstartstiden af appen skal klart forbedres.

En anden ulempe, hvis man ikke har Wall Controller er, at har man eksempelvis bedsteforældre eller andre til at se efter ungerne, så kan de ikke bare trække persiennerne op. Her kræver det de er sat ind i, hvordan persiennerne virker, samt har adgang til en enhed med applikationen installeret.

Som nævnt tidligere trænger applikationen til en gennemgribende renovering. I forhold til f.eks. Philips Hue, er Copenhagen Blinds bagud på brugervenlighed. Du finder ud af det undervejs, men det er ikke en logik der nødvendigvis står helt klart de første par uger.

Video: Copenhagen Blinds

Apple HomeKit integration på vej

Den gode nyhed omkring betjeningen er, at der arbejdes på understøttelse af Apple HomeKit. Særligt i forhold til det danske marked, hvor udbredelsen af iPhones og Apple-produkter er enormt stor, virker HomeKit som et godt sats.

Jeg hører også på vandrørene, at folkene bag arbejder med styring gennem Amazon Echo og assistenten Alexa. Dette er dog endnu ikke så relevant for os i Danmark, men det er positivt, at der stadig sker løbende udvikling på systemet.

En lysføler, der kan bruges i forbindelse med automation er også på vej. Denne er netop nu i beta. Idéen er, at når et bestemt lysniveau er opnået, så kan persiennerne lukke til et foruddefineret niveau. Se nu begynder app-persiennerne at blive rigtigt smarte. Dette vil være et virkeligt plus, da det kan forhindre møbler misfarves af solen og lignende.

Konklusion: Smart, men smart nok?

Copenhagen Blinds

Sådan ser persiennerne ud in-real-life (Foto: MereMobil.dk)

Copenhagen Blinds fra Art Andersen CPH synes jeg er flotte produkter. Lamellerne i aluminium, og persiennen i almindelighed, er virkelig god kvalitet.

Integrationen med en app, særlig scenarier og automatisering er absolut genialt, og udvider brugen af solafskærmning til et niveau som en manuel persienne ikke tilbyder. Du skal nok overveje, at købe en Wall Controller, til de primære vinduer. Trods alt er det hurtigere, på en hardwareknap, at kunne åbne/lukke og rulle op/ned end først at skulle starte en app. En Wall Controller koster så desværre 595 kroner.

Du skal forvente en pris på mellem 4-5.000 kroner per vindue for systemet. Så til en stor stue kan det hurtigt blive dyrt. Omvendt er gardiner og persienner på mål en dyr omgang, uanset hvor man kigger hen.

Den største udfordring for Copenhagen Blinds er, at systemet ikke altid gør hvad jeg som bruger forventer. Det er primært appen og dens opbygning som her får skylden. Heldigvis sker der en løbende udvikling, og integration med Apple HomeKit skal nok løfte brugervenligheden.

Hjemme hos mig er Copenhagen Blinds er fed tilføjelse til mit smarte hjem. Ikke sådan forstået at jeg bor specielt smart, men smarthome-enhederne bliver flere og flere. Og her er app-styrede persienner ikke noget man ser hver dag.

TEST: Danfoss Link – er app-styret smartvarme smart?

Er du i markedet for nye persienner, og har du et ønske om at gå smarthome-vejen, så er Copenhagen Blinds i hvert fald et system, som du skal tage med ind i overvejelserne.

Overvejer du flere smarthome enheder, og er træt af græsplænen, så tag et kig på min gennemgang af robotplæneklipperen Gardena Sileno R100Li. Her kan du overvåge græsklipningen med en app på smartphonen. Vi har også afprøvet Oral-B Genius – en eltandbørste med app.

Mere til historien

Denne artikel er ikke en anmeldelse i direkte forstand. Det er mine oplevelser med produktet. Da jeg ikke har prøvet andre produkter i samme kategori, kan jeg derfor ikke bedømme, hvorvidt Art Andersen CPH gør det bedre end andre på markedet.

Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram