Oral-B Genius 9000 test – el-tandbørste med app og Bluetooth

TEST: Oral-B Genius 9000 er topmodellen indenfor el-tandbørster, der via en app giver renere tænder. Er den pengene værd? Og hvad siger tandlægen?

Oral-B Genius 9000 test

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Tandbørstning gør vi alle – enten med en el-tandbørste eller en almindelig tandbørste. Nogle tandlæger anbefaler, at man gør brug af en el-tandbørste, da dens lynhurtige bevægelser er den manuelle tandbørste overlegen.

Men er det nu nødvendigt med en el-børste, og hvis det er, skal man så vælge det dyreste? Tandbørster fås i mange forskellige prisklasser – både de elektriske og de helt almindelige.

Det er også forskelligt, hvor meget vi vær især gør ud af tandbørstningen – og ja nogle gør det end ikke de ellers anbefalede to daglige gange.

 – ”Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder, det er ikke kun på grund af den grimme smag, men det ser da fjollet ud hvis en skønne dag de alle rasler af…,” sådan lyder børnesangen vi alle kender. Og vi kan ikke komme udenom, at tandbørstning er et nødvendigt onde.

En almindelig tandbørste kan du finde i alle supermarkeder og endda nogle gange på tilbud, så den max koster omkring 10 kroner pr. stk. Skal man så give flere hundrede eller flere tusinde for en el-tandbørste?

Vi har taget et nærmere kig på ”toppen af poppen” inden for el-tandbørster – nemlig Oral-B Genius 9000.

MereMobil.dk og tandbørster hvad har det med mobiler at gøre, tænker du. Det skal jeg sige dig. Der medfølger en app.

 – Oral-B Genius – børst tænder med din smartphone

Oral-B Genius 9000 test

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Oral-B Genius 9000 – hvad får du med?

Når du køber en tandbørste, som Oral-B Genius 9000, er det som at købe en smartphone i high-end klassen. Du får lige ”lidt” mere end hvis du køber nogle af de mindre modeller. Men er det alle pengene værd?

Udover selve tandbørsten så får du et rejseetui, en holder til opbevaring af fire børstehoveder, holder til Position Detection med sugekop (mobilholder til spejlet) og selvfølgelig en oplader. I dagligdagen står børsten lodret i opladeren, der i øvrigt benytter induktionsopladning.

Oral-B Genius 9000 forbindes med en app på din smartphone – både til iOS og Android.

Det er i øvrigt muligt, at oplade tandbørsten, mens den er placeret i rejseetuiet, og som ekstra feature er der en USB adgang, der gør det muligt at oplade din telefon samtidig via rejseetuiet. I rejseetuiet kan telefonen i øvrigt ligge på siden, mens den oplader.

Oral-B Genius 9000 – det kan den

Jeg har ikke tidligere været vant til at bruge el-tandbørste. Min erfaring med el-tandbørste går tilbage til min barndom, hvor jeg på et tidspunkt havde en. Model, mærke osv. kan jeg ikke huske. Jeg har dog i testperioden undersøgt andre el-tandbørster på markedet.

Så hvor adskiller Oral-B Genius 9000 sig så fra andre?

– ”Den klinisk dokumenterede 3D-rengøringsteknologi oscillerer, roterer og pulserer for at nedbryde og fjerne op til 100 % mere plak end med en almindelig, manuel tandbørste,” sådan skriver Oral-B blandt andet i pressemeddelelsen.

Oral-B Genius 9000

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Oral-B Genius 9000 giver ligesom mange andre el-tandbørster også et signal (brummen) hver gang du har børstet i 30 sekunder. Børster du for hårdt så lyser tandbørsten op og brummer – du kan desuden også se det i applikationen.

Der er Position Detection, som lærer dig at børste dine tænder rigtigt.

Batteri til 12 dage

Tandbørsten har en batteritid på omkring 12 dage ved to daglige tandbørstninger (i anbefalet tid). Og den er blevet lettere vægtmæssigt end andre modeller. Et problem el-tandbørster på et tidspunkt havde var, at de var ret så tunge og mange derfor ikke ønskede at bruge dem.

Oral-B Genius9000 har syv funktioner: Pro Clean (dybderengøring), Daglig rengøring, Tandkødspleje, Blød, Hvidgørende, Tungerengøring og Bluetooth-teknologi. Du kan vælge på tandbørsten – og se i applikationen, hvilken du har valgt.

Oral-B skriver følgende om Genius 9000 på deres officielle hjemmeside: -“Den revolutionerende Genius 9000 White-eltandbørste har et tandlægeinspireret rundt hoved, som omslutter hver enkelt tand med en oscillerende, roterende og pulserende teknologi, som kan fjerne op til 100 % mere plak end en almindelig manuel tandbørste. Tandbørsten er designet til at hjælpe dig med at børste tænder som anbefalet af din tandlæge.”

Hvad siger tandlægen? Før og efter…

Jeg har i testperioden, som har været på små to måneder, været ved tandlægen. Jeg har aldrig hørt andet fra min tandlæge end, at min mundhygiejne var god. Det skal lige siges, at jeg ikke tidligere har brugt el-tandbørste.

Da jeg kom efter, at jeg er begyndt at gøre brug af Oral-B Genius 9000 var der endnu mere ros. Ifølge tandlægen var der markant mindre plak på tænderne, efter el-tandbørsten var taget i brug.

Jeg fik endda også et par gode råd med på vejen. For når man skifter til en el-tandbørste fra en almindelig tandbørste, så kræver det faktisk også lige tilvænning til ”hvordan man nu børster tænder”. Man tror det måske ikke, men de bevægelser man er vant til er anderledes end dem, som man skal bruge til en el-tandbørste. Det er teknik og det kommer med øvelsen.

Tandlæger anbefaler desuden, at man børster tænder mindst i to minutter to gange om dagen. Og mange når formentlig ikke de to minutter med en almindelig tandbørste. Jeg har i hvert fald måtte sande, at det helt sikkert ikke har været hver dag, at jeg har børstet den anbefalende tid med den manuelle børste.

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Applikationen gør det til en leg

Der er ingen tvivl om, at noget af det der virkelig er sjovt ved Oral-B Genius 9000 er den tilhørende applikation, der som tidligere nævnt også fungerer med andre Oral-B modeller.

Du kan eksempelvis personliggøre din tandbørste med din foretrukne farve. Flere personer kan bruge samme el-tandbørste med hver sit tandbørstehoved. Så er du ikke vant til at børste tænder samtidig med kæresten – altså side-om-side, så er der ingen problemer i at dele.

Applikationen minder dig også om, at bruge tandtråd, børste din tunge osv. Og så holdes der regnskab. Det kræver dog, at du registrerer dine tandbørstninger. For at gøre det skal telefonen altså med på badeværelset. En af ulemperne ved applikationen er, at det ikke registreres man børster tænder, hvis applikationen ikke åbnes i løbet af tandbørstningen.

Børsten lagrer data

Det betyder altså, at du ikke behøver have hverken telefonen ved din side og applikationen åben, når du starter med at børste dine tænder. Så hvis du er ligesom jeg – og sjældent har din mobiltelefon med på badeværelset – og måske slet ikke om morgenen, hvor du skal skynde dig ud af døren. Ja så gør det ikke noget.

Tandbørsten kan nemlig lagre informationer, der senere kan synkroniseres med telefonen og applikationen. Tandbørsten kan nemlig gemme op til 30 tandbørstninger – og alt du skal er, at åbne applikationen op og løfte tandbørsten fra laderen og blot trykke på knappen under powerknappen. Så er der en synkronisering i gang. For at kunne gøre brug af denne funktion skal det være “sat til”. Dette gøres inde i “settings” i applikationen under “Toothbrush Handle”.

Desuden kan en tandbørstningen stoppes i op til 30 sekunder, hvorefter det stadigvæk tælles med i de samme minutter af en tandbørstning. Det kan eksempelvis være, hvis du lige trænger til at spytte ud,

I applikationen kan du optjene forskellige achievements. Det kan eksempelvis være ved, at du har børstet syv dage i træk, 30 dage i træk og meget mere. Du får tips til, hvordan du kan forbedre din tandbørstning og den vejleder dig. Det er også muligt, at se sjove tips, nyheder og andet imens nederst i applikationen. Der er også vejledning til hvordan mundhygiejnen kan forbedres samt oplysninger om en professionel ”børsterutine” – den gør dig opmærksom på, hvad der er rigtigt eller forkert ved din tandbørstning.

Det er også muligt, at personliggøre din ”tandbørste”, så du vælger ”din” farve. Og den vil da lyse med den farve du har valgt på tandbørstens ”LED-ring”. Der er 12 valgmuligheder.

Applikationen har fine funktioner, men over tid opdagede jeg, at den kun er sjov i begyndelsen. Så nu børster jeg bare tænder uden app’en.

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Oral-B Genius 9000 (Foto: Oral-B)

Nyheder og andet lir

Mens du børster tænder, kan du få vist nyheder, se videoer, sjove facts, se nogle billeder eller andet sjovt. Du kan også vælge mellem forskellige programmer i tandbørstningen, der alle sammen hjælper dig til bedre mundhygiejne.

Dermed er underholdningen altså i hus, mens du børster dine tænder.

Den medfølgende mobilholder sættes fast på spejlet med en sugekop, men pas på. Efter kort tid har den det med at slippe og styrte ned.

TEST: Danfoss Link – opvarm boligen via en app

Screenshots fra Oral-B app

Konklusion: Et godt køb

Der er ingen tvivl om, at Oral-B Genius 9000 har været med til at forlænge min børstetid. Jeg er blevet bevidst om, at der skal børstes de mindst to minutter to gange om dagen. Og jeg holder mig stort set til det hver eneste dag. Desuden har jeg tandlægens ord for, at resultatet er tydeligt. Jeg mærker også selv en forbedring ved at tænderne føles renere.

I applikationen kan man se ens gennemsnitlige børstetid (for alle brugere af applikationen) og denne er for mig 1 minut og 54 sekunder. Dermed er den altså lige lidt under gennemsnittet endnu. Så der er plads til forbedring.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Oral-B Genius 9000

Det er super, at man kan synkroniserer tandbørsten og applikationen en gang imellem. Da det altså ikke falder mig naturligt, at have telefonen med mig hver gang jeg børster tænder – samt huske at åbne applikationen.

App’en er meget sjov i begyndelsen, men ender med ikke at blive brugt. Desuden mangler den muligheden for registrering af flere brugere så hver enkelt har en profil, men det er en smart funktion, at det medfølgende rejseetui kan benyttes som stander til telefonen. Hvis man ikke har holderen med.

Det skal også nævnes, at Oral-B Genius 9000 er ikke den eneste el-tandbørste, som giver signal efter 30 sekunders børstning. Eller lyser op hvis du børster for hårdt.

Jeg har haft tandbørsten til test længe og må sige, at det prisniveau tandbørsten har nu, der er det virkelig et ”must have”. Netop nu er den set hos en række forhandlere til 1.079 kroner ifølge Sponseret link Pricerunner.dk. Det udløser 5 ud af 6 stjerner i min bog, og det er et produkt jeg gerne anbefaler.

Oral-B er nu flyttet ind hos mig. Altså endnu et connected device i denne smarthome-tidsalder vi lever i.

Da Oral-B Genius 9000 kom i handlen havde den en vejledende pris på cirka 2.700 kroner. Det er i min optik total “overpriced”, da Oral-B selv har mange andre alternativer til billigere penge – også nogle, der kan tilsluttes applikation.

Vær i øvrigt opmærksom på prisen på nye børstehoveder. Der er mange prisniveauer på både originale og kopiprodukter.

Fordele og ulemper

Fordele

– Markant renere tænder, sagde tandlægen ved eftersyn
– Der er gjort meget ud af applikationen, der er sjov i starten
– Sørger for du børster den anbefalede tid

Ulemper

– App bliver hurtigt kedelig
– Tandbørsten gemmer ikke data – app skal bruges før data gemmes
– Holderen til børstehovederne bliver ulækker – kræver ofte rengøring

Mere til historien

Oral-B har lavet el-tandbørster, som henvender sig til børn. Eksempelvis el-tandbørsten “Oral-B Frozen” der kan forbindes til applikationen Disney Magic Timer. Så kan børnene (med hjælp fra forældrene at bruge tandbørste og app) – det er både nemt og sjovt. Derudover giver de gode tandbørsterutiner, som for mange vil være en stor hjælp i dagligdagen. Her kan børnene så samle “stickers” i applikationen. Denne “Oral-B Frozen” tandbørste er velegnet til alle børn over tre år. Den har et særligt børstehoved, som er specielt udviklet til at passe på børns små munde.

Oral-B Genius 9000
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram