3 bliver måske tvunget til at ændre 3LikeHome

EU’s nye roamingregler tvinger muligvis teleselskabet 3 til at ændre deres 3LikeHome, da det i den nuværende form ikke overholder reglerne.

EU’s nye roamingregler, der er gældende fra 15. juni 2017, gør det muligt at benytte sit mobilabonnement i alle EU lande. Teleselskabet 3 var pioneer på dette område med deres 3LikeHome tjeneste. Og den dag i dag er 3 også det danske teleselskab, der tilbyder fri roaming i flest lande.

De andre store selskaber TDC, Telenor og Telia er også kommet med på vognen, og tilbyder nu roam-like-home abonnementer i EU/EØS, hvilket vi har på MereMobil.dk har skrevet intensivt om de seneste uger.

3likehome = data nok på rejsen

3likehome = data nok på rejsen (illustration 3)

3 tilbyder dog, udover EU roaming, også roaming i en række lande udenfor EU, og ingen af konkurrenterne når 3 til sokkeholderne på dette område.

 – EU-roaming: Hvor er der 4G-speed, og hvor får du sneglefart?

Sammenlignet med konkurrenterne, så tilbyder 3 stadigvæk et markant bedre produkt end konkurrenterne med blandt andet lande som USA, Australien, Canada, Singapore og Indonesien m.fl.

 – Oister-kunder får EU-roaming uden prisstigninger

Så langt så godt, men nu har EU meldt sig på banen og tvunget 3’s konkurrenter til at tilbyde roam-like-home tjenester indenfor EU. Vi har godt nok allerede på MereMobil.dk skrevet, at 3’s kunder ikke bliver berørt af EU’s nye krav, men nu er vi kommet lidt i tvivl – for er det nu også helt rigtigt? For overholder 3 med 3LikeHome EU’s nye krav?

EU’s regler er komplicerede

Telebutik, 3

FAKTA: 3LikeHome gælder i 52 lande – Amerikanske Jomfruøer, Australien, Belgien, Bulgarien, Canada, Cypern (den græske del), England, Estland, Finland, Frankrig, Fransk Guyana, Færøerne, Gibraltar, Grækenland, Guadeloupe, Holland, Hongkong, Indonesien, Irland, Island, Italien, Kina, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Macao, Malta, Martinique, New Zealand, Nordirland, Norge, Polen, Portugal, Puerto Rico, Rumænien, San Marino, Schweiz, Singapore, Skotland, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sri Lanka, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, USA, Wales og Østrig (Foto: MereMobil.dk)

Eller rettere sagt så er reglerne simple, men undtagelserne er komplicerede, hvilket vi også tidligere har skrevet om.

 – Den frie EU-roaming er aflyst – her er det med småt

EU’s regler siger, at teleselskaberne mindst skal tilbyde data svarende til abonnementsprisen fratrukket moms og værdien af services (f.eks. Tidal eller Berlingske abonnement) divideret med EU’s maksimale engrospris ganget med to. EU’s engrospris er 7,7 euro i 2017 – læs mere om engrospriserne her.

Et abonnement, der hos 3 koster 200 kroner, skal altså indeholde ((200*0,8)/(7,7×7,44))*2 =~5,58 GB data til brug indenfor EU.

Men for at forstå problemstillingen, så bliver vi lige nødt til at lave et eksempel for 3LikeHome tjenesten giver nemlig mulighed for både at roame i EU og uden for EU.

 – Jens Rohde: Regning skal ikke betales af forbrugerne

Eksempel på 3LikeHome beregning

Jens Jensen tegner et 3 abonnement til 200 kroner, hvor der er inkluderet 20 GB data, hvoraf de 10 GB kan benyttes til 3LikeHome roaming. Jens tager så på ferie på Færøerne, der ikke er med i EU. Jens bruger 10 GB data i løbet af en uges ferie, og Jens vender glad tilbage til Danmark, hvor arbejdet igen kalder.

Tilbage på arbejdet tager Jens et smut til Holland på forretningsrejse, og der bruger Jens 5 GB data.

Færøerne er som bekendt ikke en del af EU, mens Holland er fuldgyldigt medlem af EU.

Men nu er der et problem. 3LikeHome tæller alt dataforbrug i alle 3LikeHome lande med, hvilket vil sige, at forbruget i Færøerne og Holland tælles med i de 10 GB Jens har til rådighed. Jens har brugt alle 10 GB data med tjenesten på Færøerne, men EU’s regler siger klar, at 3 skal tilbyde roam-like-home indenfor EU’s grænser. Helt præcist skal 3 give Jens mindst 5,58 GB data til brug indenfor EU.

Som 3LikeHome fungerer på nuværende tidspunkt, så overholder det muligvis ikke EU’s kommende regler, med mindre 3 vælger at snyde på vægten. Et af vilkårene i 3LikeHome er nemlig, at hvis man forbruger mere end de inkludere 10 GB, så vil hastigheden blive væsentligt reduceret i resten af regningsperioden.

På den måde kan 3 i teorien overholde EU’s regler, men det er en teknisk begrænsning, og spørgsmålet er om EU vil tillade det, da det går direkte imod meningen med EU’s regler.

 – Flere prisstigninger på vej som følge af EU-roaming

3LikeHome bliver ændret

Det er altså en lidt kompliceret problemstilling, men EU’s regler skal selvfølgelig overholdes, og 3LikeHome er på nuværende tidspunkt muligvis uforlignelige med EU’s kommende regler

MereMobil.dk har derfor spurgt 3, hvordan de har tænkt sig at overholde EU’s krav med tjenesten.

– “Vi arbejder internt med at få detaljerne helt på plads, og det får vi desværre først, når vi kommer tættere på, at selve reguleringen træder i kraft, og først der kommer vi til at opdatere vilkårene,” skriver Lotus Ankjær Hedebroe, Senior Communications Advisor hos 3, i et skriftligt svar til MereMobil.dk

Noget tyder altså på, at vilkårene for 3LikeHome også vil blive ændret i nærmeste fremtid.

Mere til historien

Der er forskel på den hastighed du kan roame med i udlandet. Læs mere i vores baggrundsartikel om emnet: EU-roaming: Hvor er der 4G-speed, og hvor får du sneglefart?

Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram