Samsung Gear VR test – nyt Gear VR-headset har mange forbedringer

Samsung har opdateret Gear VR. Bedre komfort, større kompatibilitet og helhedsoplevelse. God værdi for pengene. Læs testen af den nye Samsung Gear VR.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR (Foto: Samsung.com)

OBS: Samsung Gear VR (SM-R323) er navnet på produktet vi her anmelder. I resten af teksten omtaler vi produktet som Gear VR. Vær opmærksom på, at forgængeren til Gear VR (SM-R323) også hedder Gear VR.

Lad mig starte ud med at klarlægge forskellen på den nye Gear VR og den gamle. For det første, er den nye blevet fysisk større. Det betyder dog ikke meget, for samtidig er vægten (uden frontcover) blevet mindre. Forskellen er ikke mærkbar, da den nye Gear VR, kun vejer 6 gram mindre end sin forgænger.

Den visuelle oplevelse er blevet forbedret. Det sker igennem større 42 mm linser mod de gamle på 38mm. De større linser betyder også større betragtningsvinkel på hele 101 grader fra tidligere 96 grader. Ydermere er linserne blevet tonet for at mindske refleksion.

Den større kasse betyder også bedre plads til briller og så har Samsung i designet, sørget for ventilationsspalter i den ene side. Dette er for at undgå problemer med dug på indvendige side af linserne.

– Samsung har solgt en halv million Gear VR-headsets

Samsung har placeret en hjem-knap ved siden af tilbage-knappen. Det betyder man nu skal være lidt opmærksom på, hvilken knap der trykkes på. Dog er dette en hurtig tilvænning, da de to knapper er udformet med en lille forskel.

Der er fortsat en ekstern USB Hub 2.0 port. Den giver mulighed for at oprette forbindelse til en bredere vifte af eksterne sensorer, controllere, 4D-værktøjer og OTG USB-hukommelse.

Samsung Gear VR - adapter

Samsung Gear VR – adapter (Foto: Samsung.com)

En sidste men vigtig nyhed til den nye Gear VR er muligheden for at tilslutte USB-C produkter. Meningen var at Samsungs første USB-C kompatible smartphone, Note 7, skulle være først til at udnytte det nye stik – men den historie kender vi jo enden på!

Det betyder dog ikke at det er helt spildt for det sikrer formegentligt at Gear VR understøtter fremtidige produkter fra Samsung. Nu tænker du formegentligt: ”Hvad så med min Galaxy S6 og S7”? Bare rolig, du kan skifte mellem MicroUSB og USB-C forbindelsen, så aldrende Galaxy produkter stadig kan bruge med den nye Gear VR.

Komfort er i højsædet

Samsung Gear VR - plads til brillerne

Samsung Gear VR – plads til brillerne (Foto: Samsung.com)

Trods en større fysisk størrelse og cirka samme vægt som sin forgænger har Samsung alligevel formået at forbedre komforten. Dette er blandt andet sket ved at gøre udskæringen til næsen større, så headsettet ikke hviler på næsebenet. Samtidig er puderne, der slutter tæt mod dit ansigt, blevet mere faste men stadig bløde og behagelige. Tilsammen en klar forbedring af komforten.

For brugere med briller vil den nye Gear VR være en større fornøjelse at anvende. Pladsen i headsettet er blevet bredere, hvilket sikrer mere plads til brille-brugere.

Den eneste anke jeg har til VR-brillens komfort, er stropperne på siden, der holder brillen fast om baghovedet. Disse er lige høje nok, hvilket resulterer i at de sætter sig på toppen af øret. Det kan dog variere fra person til person.

Det er stadig let at sikre korrekt og behagelig fæstning af Gear VR. Det sker ved at enten spænde eller løsne de to medfølgende stropper. Den ene strop går fra den ene side af headsettet til den anden side. Denne strop har en anden strop fastgjort på midten, som går fra baghovedet og op over toppen af hovedet for at fæstne sig til oversiden af headsettet.

Når først stropperne er indstillet, kan Gear VR let tages af og på, takket være de elastiske stropper.

Trods komforten er forbedret, er det uundgåeligt at bemærke vægtens tyngde på hovedet. Det kræver tilvænning at have Gear VR på i længere tid ad gangen. Simpelthen fordi det bliver tungt for det utrænede hoved at bevæge sig med den ekstra vægt. Det kan godt være en minimumsvægt på 450 gram (Gear VR + Galaxy S6), ikke lyder af meget, men når du skal se rundt og skyde ting eller lave andet med brillen på, så giver det et uvant pres på hoved og nakke.

Første opsætning er nem

Samsung Gear VR - installation

Samsung Gear VR – installation (Foto: MereMobil.dk)

Opsætningsguiden aktiveres automatisk første gang din Samsung smartphone kobles sammen med Gear VR. Herefter følger en nøje udførlig opsætningsguide. Den indebærer blandet andet tvungen installationen af 142,3 MB apps for at kunne anvende Gear VR.

Følgende apps bliver du tvunget til at installere i opsætningsprocessen: Gear VR Service, Gear VR System, Samsung Gallery, Oculus System Driver, Oculus System Activities, Oculus og Oculus Home.

– 10 ting du kan bruge Gear VR og virtual reality til

Efter endt installation af overnævnte applikationer, beder opsætningsguiden dig oprette en Oculus bruger. Oculus beder dig også angive dine betalingsoplysninger, så du er klar til at købe VR-apps – dette kan dog undlades.

Når alle apps er installeret og man har fulgt opsætningsguiden til ende, bliver man igen bedt om at indsætte telefonen i Gear VR.

Nu følger en nem visuel guide, der hjælper dig igennem navigeringen i og med Gear VR. Du lærer at bruge touchpadden, finde hjem- og tilbageknappen, samt få indstillet brillens afstand til telefonen, så den passer til dit syn.

Alt i alt er opsætningen udførlig og nem at forstå.

Førstehåndsindtryk: Dårlige gratis apps

Samsung Gear VR - hjem knappe

Samsung Gear VR – hjem knappe (Foto: Samsung.com)

Ved første øjekast er der ikke meget nyt i det visuelle indtryk du får, når du tager Gear VR på. Menuerne i Oculus applikationen ser ud som da vi anmeldte den første Gear VR. Hjem-området byder på udvalgte applikationer, som enten koster minimum 2,99 dollars eller dårlige gratis apps.

Navigering i menuerne kører gnidningsfrit. Touchpadden på højre side af Gear VR er meget sensitiv – til den positive side. Det betyder, at den kun kræver lette strejf og tryk – en fornøjelse. Som tidligere nævnt, kommer man hurtigt til at kende forskel på tilbage- og hjem-knapperne, der er placeret lige over touchpadden. Længere fremme for touch-området sidder volumeknapperne, der let lader dig justere lydstyrken, hvad enten du bruger høretelefoner, eller den indbyggede højtaler fra din smartphone.

Der er findes nu også en applikation fra Samsung kaldet Samsung VR. Hvorfor Samsung har valgt at udgive deres egen VR app er mig uforståelig. Indholdet kunne ligeså godt have ligget under Samsung-sektionen i Oculus’ app. Indholdet er forskellige filmklip og serier, samt live-udsendelser optaget i VR-format.

Samsung scorer højt på billedkvalitet

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR (Foto: Samsung.com)

Med de opgraderede linser er billedeoplevelsen ikke blevet forringet – tværtimod! Jeg oplever at med lidt finjustering af fokus så står tekst og høj-kvalitetsspil skarpt og flot. Dette er selvfølgelig set i forhold til konkurrerende produkter.

Det er stadig sådan, at man godt kan se de enkelte pixels, ganske enkelt fordi du sidder så tæt på skærmen.

Når man skal finjustere fokus, vil jeg anbefale at gøre det, mens man ser på noget tekst. Når teksten står mest læsbart har man fundet den bedste afstand mellem linserne og mobilens skærm.

Det er vigtigt for mig at understrege vigtigheden af kvaliteten i det du ser med Gear VR. Jo bedre kvalitet spillet eller videoerne er, jo bedre en oplevelse får du. Der er derfor stor variation af oplevelsen man får med Gear VR.

Min positive oplevelse af den nye Gear VR kan derfor også skyldes, at der visuelt er kommet markant bedre indhold til platformen. Det til trods for at jeg denne gang anmelder Gear VR med Galaxy S7 Edge, der har en ringere PPI, end Galaxy S6 Edge, som jeg anvendte under anmeldelsen af den første Gear VR.

Den bedre oplevelse kan derfor tilskrives en blanding er forbedrede linser samt kvalitet af apps til platformen. De større linser giver en bredere billedoplevelse, og derfor også en mere omsluttende oplevelse af, at du er til stede i spillet eller videoen du ser.

For at understøtte den gode billedeoplevelse du får med Gear VR, må jeg anbefale dig at bruge et sæt høretelefoner. Dette for at lade dig fange endnu dybere ind i den oplevelse du får med dit valgte indhold. På den måde føler du dig mere afskåret fra dine rigtige omgivelser og mere omsluttet af Gear VR.

Jeg har prøvet en række billigere alternativer til Gear VR gennem det seneste år. Alt fra VR-briller lavet af pap, til Kina-modeller med bløde læderpuder til at omslutte ansigtet. Men ingen af dem slår Gear VR på billedkvalitet – ikke engang tæt på!

Ingen let adgang til Cardboard-platformen

Google Cardboard

Google Cardboard

Når du sætter din Samsung smartphone til Gear VR, starter Oculus applikationen automatisk. Det betyder, at det ikke er muligt at bruge andre tjenester, end dem Oculus applikationen indeholder og henviser til.

Det er efterhånden en stor ulempe da antallet af Cardboard apps forøges dagligt.

Cardboard apps er udviklet til at understøtte Google Cardboard-platformen. Det er Googles måde at sikre apps understøtter VR korrekt. Cardboard ikonet kan endda fremkomme på videoplatforme såsom YouTube og andre videoer du ser på nettet. Det betyder, at man ikke nødvendigvis skal hente en app for at se VR-indhold.

TIP: Udnyt Gear VRs fulde potentiale med dette trick

Tilbage til problemet. Gear VR låser din telefon til kun at kunne bruge Oculus og Samsung VR applikationen. Det betyder man skal ty til snyde-metoder, for at få fuld udnyttelse af Gear VR’s potentiale. Det sker heldigvis forholdsvist nemt via applikationen “Cardboard enabler for Gear VR”. Den koster 10 kroner i Google Play, men de er heldigvis godt givet ud, da det giver fuld udnyttelse af Gear VR.

Det betyder, at man skal tage telefonen til og fra Gear VR en hel del, når man skal skifte mellem Cardboard apps, eller andet indhold, der ikke er i Oculus applikationen.

Større udvalg af apps

Samsung Gear VR - hjem menu

Samsung Gear VR – hjem menu (Foto: MereMobil.dk)

Hvis man ikke har mod på at kaste sig ud i snyde-metoder, er der heldigvis kommet langt større udbud af indhold, til Oculus og Samsung VR applikationerne. Det være sig både gratis- og betalingsapps.

Det gratis indhold er dog meget broget i kvalitet. Nogle apps er direkte elendige, mens andre byder på relativ god kvalitet. Du skal forberede dig på, at prøve en hel del gratis apps, før du har en mindre samling af interessant indhold i dit bibliotek.

Du skal også være opmærksom på, at der blandt de gratis applikationer, befinder sig en del demo-apps. Altså applikationer der giver dig en smag på hvad du får, hvis du køber det fulde indhold.

Er du derimod forberedt på at kaste penge efter apps til Gear VR, så begynder det gode indhold at dukke op. Betalingsapps indeholder langt flere baner, eller dybere historier. Kvaliteten er også til at føle på, når du betaler for dine apps – mærkbart!

Priserne er dog til den pebrede side. Forvent at de fleste billige apps koster omkring 2,99 dollars. Det der cirka svarer til små 20 kroner. De dyreste koster op omkring 9,99 dollars svarende til 70 kroner. Hvorfor vi stadig får priserne i dollars, i stedet for danske kroner, er mig en gåde – sløset Samsung!

Konklusion. Det bedste til prisen

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR (Foto: Samsung.com)

Samsung har formået at lytte til anmelderne og ikke mindst forbrugerne. De har sikret en bedre komfort, specielt dem med briller vil bemærke en forbedring.

Produktet er også blevet mere fremtidssikret, med muligheden for at skifte mellem MicroUSB og USB Type-C som forbindelsesmetode til sin smartphone. App-udvalget er markant forbedret, men hvis man skal have en fornuftig oplevelse ud af Gear VR, skal man være forberedt på at investere et par hundrede kroner på apps til platformen.

Det er rigtigt ærgerligt, at Samsung stadig blokerer for, at kunne bruge brillen til andre VR-tjenester, såsom Googles VR-platform. Det ville virkelig løfte mulighederne for Gear VR hvis forbrugerne direkte fra salgsæsken, kunne bruge de mange gratis tjenester, som der findes derude.

Med den nye Gear VR, har Samsung løftet den visuelle oplevelse. Ikke mindst takket være de nye linser. Men også app-kvaliteten er forbedret, hvilket giver et løft af den samlede bedømmelse.

Vægten går stadig ikke ubemærket hen, og længere tids brug kræver tilvænning. Risikoen for svimmelhed og køresyge, er i højeste grad stadig en risiko, når man anvender VR-produkter. Men Samsung har sørget for, at forbrugerfeedback af apps, kan angive en “komfort bedømmelse”. Således kan fremtidige forbrugere, se om en app har lav eller høj risiko for at give utilpashed, ud fra en given komfort bedømmelse.

Tager vi et kig på konkurrenterne, findes der ikke noget på de danske butikshylder, der kan hamle op med Gear VR som stand-alone headset. Altså en passiv VR-brille. De Kina-modeller, og pap VR-briller, som kan købes i diverse super- og, eller byggemarkeder, kan ikke hamle op med den samlede oplevelse, som Gear VR præsterer – og Google Daydream View, kan endnu ikke købes herhjemme.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler

Gear VR kræver en Samsung smartphone for at fungere optimalt. Det indskrænker forbrugergruppen. Hvis man ikke ejer et Samsung produkt, der er kompatibelt med Gear VR, koster det cirka 3.800 kroner at komme i gang (Samsung Galaxy S6 + Gear VR). Til sammenligning koster Oculus Rift 5.800 kroner og HTC Vive koster hele 7.300 kroner.

Selve headsettet Samsung Sponseret link Gear VR (SM-R323) har aktuelt en pris omkring 650 kroner.

Samsung Gear VR får 5 ud af 6 stjerner. Gear VR har med sin forfinede komfort, forbedrede app kvalitet og udvalg, løftet VR-oplevelsen til nye højder. Jeg giver derfor produktet udmærkelsen “MereMobil.dk anbefaler”.

Fordele og ulemper

Fordele

– God mobilitet
– God komfort
– Forbedret app-kvalitet og udvalg

Ulemper

– Tung under længere tids brug
– Kan give svimmelhed og køresyge
– Ingen let adgang til andre VR-tjenester

Læs også: Hvis du gerne vil vide mere om VR, eller hvordan vi anmeldte den første Gear VR, kan du få den store anmeldelse, lige her: Samsung Gear VR test – spektakulær underholdning.

Mere til historien

Det er måske vigtig at præcisere, at selvom Googles VR platform i daglig tale er blevet kendt som Cardbord-platformen, så hedder platformen Google Daydream. Den bliver i dag udviklet både til deres Cardboard produkt og deres nyeste VR-brille kaldet Daydream View.

Samsung Gear VR
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
AI-funktioner får Samsung til tops

Samsung er atter i førertrøjen på det globale smartphone-marked, hvilket særligt skyldes de nye AI-funktioner i Galaxy S24-serien.

(mere…)
Samsung på vej med Galaxy Watch FE

Samsung kan være på vej med et billigere smartwatch i sortimentet. Rygterne lyder, at de er på vej med Galaxy Watch FE.

(mere…)
Samsung Galaxy S24 FE måske på vej til sommer

Galaxy S24 FE kan være på vej allerede til sommer.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram