10 facts om smartphones og netværk i Danmark

OVERBLIK: Hvor god er mobildækningen i Danmark. Hvornår bruges videostreaming mest? Hvor mange telekabler ligger der i jorden? Her er 10 interessante fakta.

(Foto: Jan Vašek)

Vi har samlet 10 spændende fakta om smartphones og netværk (Foto: Jan Vašek)

Når du tager smartphonen i hånden virker den. Sådan er forventningen, men også virkeligheden i langt de fleste tilfælde. Kun de færreste tænker over den bagvedliggende infrastruktur, eller spekulerer på hvordan teknikken i telefonen fungerer.

Fordi smartphones er en så integreret del af hverdagen, er der mange holdninger og ikke mindst myter. En af de mest sejlivede er kampen mellem iPhone og Android. Der findes stadig Android-fans, som ikke anerkender den succes Apple har. Omvendt kan de mest uoplyste iPhone-brugere ikke forstå, at Apple ikke er verdens største smartphone-producent.

Et faktum er, at næsten hver anden telefon på netværket hos landets største mobiloperatør, TDC, er en iPhone. Inden for smartphone kategorien er tre ud af fire smartphones en iPhone. I netværket indtager Samsungs smartphones andenpladsen, og Huawei kommer ind som nummer tre, oplyser TDC. Men fordi det ser sådan ud i Danmark, så er det altså ikke sådan på verdensplan.

Herunder har vi samlet 10 fun facts, der kan gøre dig lidt klogere på både salgstal, netværk, fremtid og smartphones.

1. Mobildækning i verdensligaen

Danmark har mobildækning i den absolutte superliga. Enhver der har rejst bare en smule uden for landets grænser vil genkende, at i Danmark er der hul igennem stort set alle steder. Naturligvis er findes huller og dårlig hastighed, men slet ikke i det omfang der opleves nogle steder i udlandet.

Der er lige nu over 24.000 antennepositioner til mobiltelefoni i Danmark. Det er en fordobling på blot 10 år. Ifølge Teleindustrien er prisen på det billigste abonnement desuden faldet over 70 procent i den samme periode.

2. 5G – nyt mobilnet i 2020

Cirka hvert tiende år skiftes netværksteknologi. I oktober 2011 åbnede TDC, som det andet selskab i Danmark, de første 4G-master. På det tidspunkt dækkede Telia allerede 4.000 indbyggere med 4G.

Næste store teknologiskift ventes at ramme i 2020. Måske lidt før. Ligesom med 4G-åbningen er der en vis præstige i, at være først (med 5G).

5G vil komme snigende ligesom 4G, men det vil kræve en smartphone der understøtter netværksteknologien. Aktuelt (februar 2017) har ingen smartphones 5G-understøttelse, og ingen enheder er aktuelt annonceret med teknologien.

Podcast: Sådan bliver 5G – fremtidens mobilnet

3. 70 gbit/s download hastighed i Danmark

Forud for 5G arbejder operatørerne hen imod implementeringen. Senest har Huawei fremvist et demo-setup her i Danmark, hvor man rundede 70 gigabit downloadhastighed.

Almindelige brugere vil ikke opleve så høj hastighed. Det handler om at skabe kapacitet og båndbredde nok til fremtidens dataforbrug.

Alene fra første halvår 2015 til samme periode 2016 steg dataforbruget via mobilnettet med 80 procent. I første kvartal 2016 blev der således hentet 166 millioner gigabyte data, ifølge Energistyrelsen. Intet tyder på, at dataforbruget i fremtiden vil falde.

Netværkstest: Her rammer Huawei 70 gbit/s på 5G

4. Musik på farten – video hjemme

Selvom video vil eksplodere i fremtiden, så er det stadig musikstreaming der vinder, når vi er på farten.

I oktober 2016 viste tal fra TDC, at musikstreaming foretrækkes når vi er i transit. Video er mest populært om aftenen og i weekenderne.

5. Seks gange rundt om jorden

Trådløse teknologier vinder mere og mere frem, men der lægges stadig mange kilometer kabler i jorden for at binde det hele sammen.

TDC har historisk siddet på den kablede infrastruktur i Danmark, som er helt utrolig omfattende.

Lægger man deres kabler efter hinanden, vil de kunne nå seks gange rundt om jorden – svarende til omkring 280.000 kilometer. Ikke underligt at en entreprenør ind imellem graver kabler over. Man kan stort set ikke krave nogle steder, uden at ramme et kabel.

6. iPhone 7 sælger bedst

Den mest solgte smartphone i Danmark er aktuelt (februar 2017) iPhone 7. Den har været nummer ét på salgshitlisterne siden lanceringen i september 2016. På hele 2016-året kom iPhone 7 ind på en andenplads, selvom den ved udgangen af året kun havde været tilgængelig i fire måneder.

iPhone 6S blev den mest solgte smartphone i 2016.

7. Apple er langt fra nummer ét

Apple er ekstremt populære i Danmark, men sådan er det ikke i resten af verden.

Verdens største smarpthone-producent var i 2016 Samsung. I tredje kvartal 2016 var Samsungs globale markedsandel 21 procent. Apples markedsandel var 12,5 procent, ifølge analysevirksomheden IDC.

Målt over fire kvartaler havde Apple et fald fra 18,7 procent til 12,5 procents markedsandel.

8. Kineserne sælger godt

Ifølge globale markedstal bliver Samsung og Apple udfordret af de kinesiske producenter. Huawei er verdens tredjestørste smartphone-producent (9,3 procents markedsandel i Q3 2016). Nummer fire er Oppo (7,1 procent), mens Vivo er nummer fem (5,9 procent).  Alle producenter blandt de fem første, med undtagelse af Samsung og Apple, er kinesiske.

I Danmark er Huawei også nummer tre.

På top fem ses således hverken HTC, LG, Sony og andre tidligere store producenter.

9. Milliardinvesteringer i mobilmaster

Omsætningen i den danske telebranche er omkring 38 milliarder kroner om året.

Ifølge Teleindustrien er der det seneste år investeret 6-7 milliarder kroner i mobilmaster og anden infrastruktur i telebranchen.

10. Wi-Fi routeren er også en mobilmast

Teknologien gør det nu muligt, at benytte Wi-Fi routeren inde i hjemmet, eller på jobbet, som ”mobilmast”. Dette hedder Voice over Wi-Fi, Wi-Fi Calling eller Wi-Fi Opkald.

Hvis telefon og netværk understøtter teknologien, vil telefonen automatisk sende opkald via Wi-Fi, når dækningen her er bedre end fra mobilnetværket.

Wi-FI Calling er særlig anvendelig hvor bygninger skærmer så meget for mobilsignalerne, at man indendørs har dårlig dækning.

OVERBLIK: Sådan er planerne for Wi-FI Calling i Danmark

Mere til historien

De nordamerikanske teleselskaber er længst med planlægningen af 5G, ifølge netværksleverandøren Ericsson. Sådan skrev MereMobil.dk i sommeren 2016.

Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Se listen: Disse teleselskaber klages der mest over – er dit på listen?

TOP-10: Så mange klager var der over teleselskaberne i Danmark hos Teleankenævnet.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram