Apples første iPhone fylder 10 år

Det er i dag 10 år siden, at den første iPhone blev præsenteret for offentligheden af Apples tidligere topchef, Steve Jobs. Vi ser tilbage.

Den første iPhone fra 2007

Den første iPhone fra 2007

Den 9. januar 2007 præsenterede den tidligere topchef hos Apple, nu afdøde Steve Jobs, den første generation af iPhone. iPhone var Apples første bud på en smartphone.

 – iPhone gennem tiderne – vi ser tilbage

Præsentationen foregik som en del af en keynote ved Macworld Expo 2007 i San Francisco.

Det var også under denne præsentation, at Steve Jobs sagde den meget berømte sætning: – “Today Apple will reinvent the telephone, we call it the iPhone”.

 – Se iPhone prototype baseret på iPod click wheel

Fra Steve Jobs offentliggjorde den første iPhone og til den kom i handlen gik nogle måneder. Den endte nemlig først på hylderne i udvalgte lande i sommeren 2007. Og Danmark var ikke blandt de første.

Den første iPhone var eftertragtet hos Apple-fans rundt om i verden. Mange måtte dog vente til iPhone 3G blev lanceret i Danmark i sommeren 2008. Det var Telia, som i samarbejde med Apple, fik iPhone 3G til Danmark. Telia var i starten  eneforhandler. Salgsstarten var 11. juli 2008 og det skete under stor mediebevågenhed. Telia skabte da også en trend om at holde midnatsåbent. Dette er dog ikke så stort længere, hvilket blandt andet nok skyldes webhandel, samt der er mange forhandlere nu.

Det var også først rigtigt i 2008, at iPhone blev mere som det kendes i dag. Apple lancerede nemlig også applikationsbutikken App Store i 2008.

BAGGRUND: Apple skabte en ny industri med App Store

iPhone 3GS

iPhone 3GS

Apple har fået så meget succes med deres smartphone, at mobilkøberne ofte omtaler dem som “iPhones” og altså ikke en ”smartphone”.

Selve præsentationen af iPhone var på alle måder revolutionerende og der er ingen tvivl om, at det Apple formåede at gøre med en smartphone, var ikke set af andre på daværende tidspunkt.

Steve Jobs sagde blandt andet, at softwaren i iPhone var mindst fem år foran konkurrenterne.

Se iPhone gennem tiderne

iPhone ikke markedsleder

Der er ingen tvivl om, at Apple har succes med iPhones. Dog er salget knapt så prangende som tidligere. Men Apple er trods den store succes ikke markedsleder. Det er stadigvæk Samsung, der er verdens største smartphone-producent. Apple er på andenpladsen.

Det er heller ikke Apple og deres iPhone-modeller, som har vundet prisen de seneste to år på MereMobil.dk som ”Årets Mobil”. Vi skal tilbage til 2014, hvis vi skal finde dem på førstepladsen.

Samsung Galaxy S7 Edge er Årets Mobil 2016

Her præsenterer Steve Jobs den første iPhone

iPhone 5S og iPhone 5C

iPhone 5S og iPhone 5C (Foto: Apple)

Flere iPhone-modeller er kommet til

I starten lancerede Apple én iPhone-model om året. Dette fra iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S og iPhone 5. I forbindelse med lanceringen af iPhone 5S i 2013 havde Apple mere i ærmet – nemlig iPhone 5C. Dette var en “iPhone 5 i plastik” og Apples bud på en “billig”-model. Denne blev aldrig den store succes og i 2014 kom større skærme til.

BAGGRUND: Steve Jobs’ største bedrifter

Ved iPhone 6 og iPhone 6 Plus i 2014 var det første gang, at Apple lavede en telefon med en skærm større end 4 tommer. I 2015 kom så iPhone 6S og iPhone 6S Plus, der lignede modellerne fra 2014 blot tilføjet det populære “S”. 2016 bød så på iPhone 7 og iPhone 7 Plus, der også designmæssigt ligner iPhone 6’erne.

I 2016 kom også iPhone SE, som blev lanceret i foråret. iPhone SE er en iPhone 5S “skal”, men indmad fra iPhone 6/6S.

Hvad “jubilæums-året” for iPhone byder på er uvist, men rygterne er mange. Allerede nu florerer der rygter om, at 2017 byder på 3 iPhone-modeller.

Apple tester nu over 10 prototyper af iPhone 8

Mere til historien

Til at begynde med havde Apple været interesseret i, at udvikle en tablet, som dengang gik under navnet Safari Pad. Det gik dog hurtigt op for Apple og Steve Jobs, at de skulle udvikle en smartphone i stedet. Det skriver Macrumors.com. Planerne om en tablet blev lagt i skuffen, men taget op igen. Apple præsenterede den første iPad i 2010.

Læs også:
Podcast: Eksperterne om iPhone 7

Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
iPhone sidder tungt på markedet

iPhone 15 hænger lidt i bremsen på listen over de ti bedst sælgende mobiltelefoner i 2023.

(mere…)
Apple også på vej med en smartring

Samsung er på vej med deres Galaxy Ring. Nu forlyder det, at Apple arbejder på en ”Apple Ring”.

(mere…)
Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
50 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram