Steve Jobs største bedrifter

BAGGRUND: Manden bag de ikoniske Apple-produkter, Steve Jobs, forlod verden tidligt, men han udrettede en masse i IT-verdenen inden. Få overblikket her.

Steve Jobs med iPhone 4 i 2010
Steve Jobs med iPhone 4 i 2010 (Kilde: Wikipedia)

Apples grundlægger, Steve Jobs, har haft en stor indflydelse på IT-verdenen. Det er både konkurrenter, samarbejdspartnere og kollegaer – samt de fleste IT-entusiaster.

Mange kender ham, som manden bag Apples mange successer, men Steve Jobs er meget mere. Han var blandt andet også administrerende direktør for animationsstudiet Pixar.

Vi har her set nærmere på hans store bedrifter i IT-verdenen, men først kort lidt baggrund om hans liv.

Steve Jobs blev født den 24. februar 1955, og var søn af en amerikansk mor (Joanne Carole Schieble) og en syrisk far (Abdulfattah John Jandali). Men da hans forældre ikke var gift, blev han adopteret væk en uge efter fødslen til Paul og Clara Jobs. Senere hen blev hans biologiske forældre dog gift og fik hans søster, Mona Simpson, som han dog ikke mødte før han blev voksen.

Jobs brød sig ikke om, at høre Paul og Clara Jobs omtalt som sine adoptivforældre, og omtalte dem derfor selv altid som sine forældre.

Hans karriere startede i en garage hos hans plejeforældre, og sluttede som leder af verdens mest betydningsfulde IT-brand.

Grundlæggelsen af Apple

Apple blev grundlagt i 1976 af Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne, der sammen opfandt den absolut første Mac-computer.

Igennem årene havde Steve Jobs omkring 12 år, hvor han var væk fra Apple efter han i 1985 blev fyret. I disse år formåede han at være med til at få Apple tilbage på sporet og få succes med flere af deres Mac-produkter. Og særligt iTunes Music og iPod var med til at gøre Apple kendt hos den brede del af befolkningen.

Steve Jobs (1955-2011)
Steve Jobs (1955-2011)

I 2004 blev Steve Jobs ramt af en sjælden kræftform i bugspytkirtlen, som han gennem de otte år (frem til hans død) forsøgte at bekæmpe og vinde over – desværre uden held.

Kort før sin død trådte han tilbage som direktør for Apple, og den nuværende direktør Tim Cook overtog direktørstolen – en stol der ikke umiddelbart var nem at udfylde. Tim Cook har senere vist sig, at gøre det rigtigt godt.

Onsdag den 5. oktober 2011 døde Steve Jobs, dagen efter præsentationen af iPhone 4S, der altså var den sidste han ”fulgte” til den blev offentlig kendt. Dødsfaldet blev bekræftet af Apples topchef, Tim Cook, i en pressemeddelelse.

 – Tim Cook: Vigtigere at gøre det rigtigt end være først

Apple oprettede dengang en mindeside for Steve Jobs, som stadigvæk den dag i dag er tilgængelig og opdateres løbende. Du kan se den danske version af mindesiden her.

Steve Jobs blev 56 år.

Højdepunkterne i Steve Jobs karriere

Steve Jobs og Steve Wozniak (Kilde: Applelife.it)
Steve Jobs og Steve Wozniak (Kilde: Applelife.it)

1972: Steve Jobs afsluttede High School og startede College, som han dog droppede ud af.

1974: Ansættes som tekniker i Atari, hvor han udvikler/designer computerspil med vennen Stephen Wozniak.

1975: Steve Jobs og Steve Wozniak begyndte at bygge computere fra bunden af i garagen hos Steve Jobs plejeforældre.

1976: Steve Jobs og Steve Wozniak grundlægger Apple Computer & Co sammen med Ronald Wayne. Dette førte til introduktionen af Apple I – den første Apple computer.

1977: Året efter Apple I (1976) blev Apple II introduceret.

1979: Hele udviklingen af den grafiske brugerflade fra Macintosh begyndte her hvor Jef Raskin var startet i Apple i (1978)

1980’erne: Apple Lisa, en computer henvendt til private mennesker blev introduceret. Opkaldt efter hans første datter. Udviklingen til denne startede i 1978 og varede frem til starten af 1980’erne. Steve Jobs blev tvunget ud af Lisa-projektet i 1982.

1984: Machintosh blev introduceret den 26. januar.

1985: Steve Jobs blev fyret fra Apple.

Steve Jobs med den første MacBook Air (Foto: Businessinsider.com)
Steve Jobs med den første MacBook Air (Foto: Businessinsider.com)

1986: Steve Jobs købte Lucasfilms computeranimationsafdeling for ti millioner dollars og førte den videre under navnet Pixar (senere Pixar Studios). I starten producerede de computere, som kunne bruges til at vise 3D-billeder af eksempelvis scanningsbilleder. Firmaet havde ikke held med, at få solgt deres computere.

Han sælger desuden alle hans aktier i Apple – pånær én.

1995: Steve Jobs og Pixar har stor succes med filmen Toy Story.

1997: Steve Jobs er tilbage i Apple – selskabet han grundlagde.

1999: Første iMac blev introduceret – det blev den mest solgte i USA det år. Og iBook kom på markedet, som en bærbar model af iMac.

2001: Her blev Powerbook G4 introduceret, det var en bærbar computer i titanium. Men måske endnu større er det, at det også i 2001 var året hvor iTunes Music blev introduceret sammen med den første iPod – en lille enhed, som kunne rumme 1.000 sange.

2003: PowerBooks med Safari-browser, iLife Package (iPhoto, iMovie, iDVD mv.).

2004: iPod’en slår for alvor igennem med et rekordstort salg og får Apple’s aktier op på uanede højder.

2006: Apple og Steve Jobs introducerer den første MacBook, som for alvor gør Mac-computerne til en kæmpe konkurrent til PC’en. Walt Disney køber Pixar Animation Studios for 7,4 milliarder US dollars. Og Steve Jobs får 7 procent af aktierne i Disney, samt en plads i bestyrelsen.

Steve Jobs med den første iPhone (Foto: Digitaltrends.com)
Steve Jobs med den første iPhone (Foto: Digitaltrends.com)

2007: I januar løftes sløret for den allerførste iPhone, som endeligt præsenteres den 29. juni samme år. Selskabet skifter også navn til Apple Inc.

2008: MacBook Air lanceres og Mac-computere er nu for alvor blevet en alvorlig konkurrent til PC’erne med denne lille fikse bærbare model. Og dette er også året, hvor iPhone 3G kommer på markedet, hvilket blandt andet betyder Apple gør iPhone tilgængelig på flere markeder end tilfældet var med den første generation af iPhone.

iPhone 3G er den første iPhone, der blev tilgængelig i Danmark.

Foruden iPhone 3G og MacBook Air så byder 2008 også på applikationsbutikken Apple App Store.

2009: Apple er klar med efterfølgeren til iPhone 3G – iPhone 3GS.

2010: En ny produktkategori er en realitet – Apple introducerer Apple iPad den 3. april. Senere samme år introduceres iPhone 4.

2011: Steve Jobs introducerer iPad 2 den 2. marts, hvilket er den sidste store produktpræsentation Steve Jobs foretager. I juni måned var han også klar på scenen til Apples årlige udviklerkonference WWDC, hvor han løftede sløret for iOS 5 og iCloud.

25. august trådte Steve Jobs tilbage fra posten som administrerende direktør og overdragede chefstolen til Tim Cook. Steve Jobs fortsatte som bestyrelsesformand frem til sin død – cirka halvanden måned senere.

Steve Jobs bedrifter var så store, at selv konkurrenten Google hyldede Steve Jobs. Det skrev blandt andet Fyens Stiftstidende tilbage i 2011.

Sidste præsentation fra Steve Jobs (WWDC juni 2011)

https://youtu.be/zHZf9wr2Ak8

Tim Cook fremviste iPhone 4S på scenen den 4. oktober og kunne den 5. oktober offentliggøre Steve Jobs død.

Efter Steve Jobs død udtalte blandt andet grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, sig om den karismatiske leder.

– “Han har ydet en indflydelse på verden, som vil vare ved i generationer. Det er en vanvittig stor ære, at have kendt Jobs,” sagde Bill Gates, grundlæggeren af Microsoft, dengang til Wall Street Journal.

Der er efterfølgende udgivet en række bøger og film om Steve Jobs og hans liv og karriere. Den seneste film er på trapperne.

 – Ny trailer klar for kommende Steve Jobs-film

Video: Den ikoniske præsentation af iPhone (2007)

Mere til historien

Siden Steve Jobs død har Apple fortsat haft succes og selvom mange forventede det ville være svært, at træde i hans sted, har Tim Cook gjort det rigtig godt.

HomePod Mini fås i en ny farve

Apple er klar med en lille lancering her i sommerferien - en ny farve af HomePod Mini.

(mere…)
Nu kan du teste den næste store iPhone-opdatering

Apple har udgivet den første public beta af iOS 18. Du kan hente den og selv teste på din iPhone.

(mere…)
Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
Apples AI-funktioner vil måske kræve abonnement

Det kræver de nyeste iPhones, at få adgang til Apples AI-funktioner senere i år, men måske også et abonnement.

(mere…)
Apple forventer AI vil booste iPhone 16-salget

Apple har store forventninger til salget af de kommende iPhone 16-modeller, hvor de venter AI-funktionerne vil øge salget.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram