Telenor først med samtaler over 4G-nettet

2

VoLTE, samtaler via 4G-nettet, er nu muligt hos Telenor, der samtidigt forbedrer oplevelsen af Wi-Fi opkald.

VoLTE
Telenor er først i Danmark med VoLTE

Hidtil har 4G-nettet kun været benyttet til datatrafik, men nu er næste skridt taget. Telenor er, som den første teleoperatør i Danmark, klar med samtaleopkald via 4G LTE. Teknologien hedder VoLTE (Voice Over LTE).

Med VoLTE sendes samtalen som datatrafik, og det betyder markant bedre lydkvalitet samt kortere opkaldstid. Normalt tager det 6-10 sekunder at etablere en forbindelse. VoLTE gør det på 1-2 sekunder.

Indtil videre er det kun nyere iPhones og Samsung telefoner, der understøtter funktionaliteten.

– ”Vi er glade for nu at kunne tilbyde WiFi-opkald Det er jo en kæmpe fordel for de af vores kunder, der har problemer med indendørsdækning. Altså dem, der måske ikke har mobilforbindelse alle steder i huset eller dem, der bor langt fra en mobilmast. I stedet for at mobilsignalet mister styrke i kampen for at trænge gennem termoruder eller betonmure, så udnytter vi med WiFi-opkald det gode signal, der allerede er indenfor hjemmets fire vægge,” siger netværksdirektør Peter Ditlev Nødbak

BAGGRUND: Derfor er VOLTE en gamechanger

Wi-Fi opkald fungerer nu rigtigt

Telenor har ved siden af VoLTE kørt eksperimenter på Wi-Fi opkald. Det er den teknologi der gør, at samtaler kan sendes via ens lokale Wi-Fi netværk, fremfor via mobilnettet.

Hidtil har samtalerne ikke kunne flyttes mellem Wi-Fi og mobilnetværket. Hvis man var på Wi-Fi opkald og gik ud af Wi-Fi dækning blev opkaldet tabt. Med introduktionen af VoLTE flyttes opkaldet automatisk mellem Wi-Fi og mobilnettet. Også her er Telenor først.

Eksempelvis har 3 også Wi-Fi opkald i deres netværk, men da VoLTE endnu ikke er åbnet hos 3, kan samtalerne ikke flyttes, og kunden må således ringe op igen.

Her er teleselskabernes planer for Wi-Fi opkald

Kun i Danmark

Wi-Fi opkald ved Telenor kan kun benyttes i Danmark, selvom det teknisk sagtens er muligt, at bruge funktionen i udlandet. Du kan altså ikke sidde på et hotelværelse i f.eks. London og føre samtaler via det lokale trådløse netværk på hotellet.

Opkald via Wi-Fi koster det samme som hvis de var udført via mobilnettet, oplyser telenor.

Understøttede iPhones: 6 og 6 Plus, 6S og 6S Plus, SE, 7 og 7 Plus.
Understøttede Samsung telefoner: Galaxy GS5, GS6, GS6 Edge, GS7, GS7 Edge.

Det er udelukkende kunder direkte i Telenor der kan benytte VoLTE og Wi-FI opkald. Kunder hos CBB, der ejes af Telenor og bruger samme net, har ikke muligheden.

Telenor gennemførte i december 2014 det første opkald via VoLTE. Dengang var det “lige rundt om hjørnet”.

Mere til historien

Siden i sommer har Telenor haft VoLTE uden i offentlig betatest.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer