Telenor først med samtaler over 4G-nettet

VoLTE, samtaler via 4G-nettet, er nu muligt hos Telenor, der samtidigt forbedrer oplevelsen af Wi-Fi opkald.

VoLTE

Telenor er først i Danmark med VoLTE

Hidtil har 4G-nettet kun været benyttet til datatrafik, men nu er næste skridt taget. Telenor er, som den første teleoperatør i Danmark, klar med samtaleopkald via 4G LTE. Teknologien hedder VoLTE (Voice Over LTE).

Med VoLTE sendes samtalen som datatrafik, og det betyder markant bedre lydkvalitet samt kortere opkaldstid. Normalt tager det 6-10 sekunder at etablere en forbindelse. VoLTE gør det på 1-2 sekunder.

Indtil videre er det kun nyere iPhones og Samsung telefoner, der understøtter funktionaliteten.

- ”Vi er glade for nu at kunne tilbyde WiFi-opkald Det er jo en kæmpe fordel for de af vores kunder, der har problemer med indendørsdækning. Altså dem, der måske ikke har mobilforbindelse alle steder i huset eller dem, der bor langt fra en mobilmast. I stedet for at mobilsignalet mister styrke i kampen for at trænge gennem termoruder eller betonmure, så udnytter vi med WiFi-opkald det gode signal, der allerede er indenfor hjemmets fire vægge,” siger netværksdirektør Peter Ditlev Nødbak

- BAGGRUND: Derfor er VOLTE en gamechanger

Wi-Fi opkald fungerer nu rigtigt

Telenor har ved siden af VoLTE kørt eksperimenter på Wi-Fi opkald. Det er den teknologi der gør, at samtaler kan sendes via ens lokale Wi-Fi netværk, fremfor via mobilnettet.

Hidtil har samtalerne ikke kunne flyttes mellem Wi-Fi og mobilnetværket. Hvis man var på Wi-Fi opkald og gik ud af Wi-Fi dækning blev opkaldet tabt. Med introduktionen af VoLTE flyttes opkaldet automatisk mellem Wi-Fi og mobilnettet. Også her er Telenor først.

Eksempelvis har 3 også Wi-Fi opkald i deres netværk, men da VoLTE endnu ikke er åbnet hos 3, kan samtalerne ikke flyttes, og kunden må således ringe op igen.

- Her er teleselskabernes planer for Wi-Fi opkald

Kun i Danmark

Wi-Fi opkald ved Telenor kan kun benyttes i Danmark, selvom det teknisk sagtens er muligt, at bruge funktionen i udlandet. Du kan altså ikke sidde på et hotelværelse i f.eks. London og føre samtaler via det lokale trådløse netværk på hotellet.

Opkald via Wi-Fi koster det samme som hvis de var udført via mobilnettet, oplyser telenor.

Understøttede iPhones: 6 og 6 Plus, 6S og 6S Plus, SE, 7 og 7 Plus.
Understøttede Samsung telefoner: Galaxy GS5, GS6, GS6 Edge, GS7, GS7 Edge.

Det er udelukkende kunder direkte i Telenor der kan benytte VoLTE og Wi-FI opkald. Kunder hos CBB, der ejes af Telenor og bruger samme net, har ikke muligheden.

Telenor gennemførte i december 2014 det første opkald via VoLTE. Dengang var det "lige rundt om hjørnet".

Mere til historien

Siden i sommer har Telenor haft VoLTE uden i offentlig betatest.

Kan 3 overhale Telenor?

3 har slået Telia, men kan de presse sig foran Telenor? Ja, siger en teleanalytiker.

(mere…)
Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
Dansk mobilnetværk offer for hackerangreb

Cyberkriminelle har haft adgang til data på en server hos et stort dansk mobilnetværk.

(mere…)
Telenor vil beskytte brugerne bedre

Mange danskere har samme password til flere forskellige tjenester, hvilket gør dem mere sårbare. Telenors kunder får nu en hjælpende hånd.

(mere…)
Status på 5G-udrulningen hos Telenor og Telia

De første sites med 5G er nu online på TT-neværket. Det er ikke kun storbyerne, der har fået 5G, viser vores gennemgang.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram