David vandt over mægtige Apple

3

Apple må ikke udlevere en iPhone med brugte dele til kunderne efter en reparation. Retten i Glostrup har kendt Apples fremgangsmåde ulovlig.

iPhone oplader
iPhone 4

Det kan betale sig, at stå fast på sine principper. Med købeloven i hånden fik David Lysgaard i fredags rettens ord for hans påstand om, at Apple bryder købeloven.

David havde indleveret en iPhone 4 til reparation. Apple gav ham en refurbished iPhone 4 retur fremfor en fabriksny, men det er ulovligt i Danmark. Afgørelsen faldt ved Retten i Glostrup fredag den 11. december 2016 men stammer helt tilbage fra 2014.

Nu skal Apple betale David Lysgaard pengene retur. Det vil sige 4.400 kroner plus renter og 50.000 i sagsomkostninger.

I afgørelsen står der: ”Omleveringen med en genproduceret iPhone stemte derfor ikke overens med den oprindelige købsaftale, som det kræves i medfør af købelovens §78 stk. 1, nr. 2”.

Apple sælger nu genbrugte telefoner online

Klar afgørelse

Ifølge Business.dk er Dansk Erhverv godt tilfredse med dommen, men efterlyser mere fleksibilitet, så man i nogle tilfælde kunne ombytte med varer der ikke er HELT identiske med den oprindelige.

– ”Med dommen er der skabt klarhed på området. Vi er enige i den tolkning af købeloven, som er udlagt af Forbrugerklagenævnet og nu også af Retten i Glostrup,” siger jurist og chefkonsulent i Dansk Erhverv, Bo Dalsgaard, til Business.dk.

Han gør opmærksom på, at en mere fleksibel ordning vil kræve ændring af købeloven. Desuden opfordrer Dansk Erhverv til drøftelser på EU-plan.

Herunder kan du se en principiel snak med Ekstra Bladets techredaktør Heine Jørgensen, der har fulgt sagen tæt. Interviewet er optaget før domsafsigelsen.

Topproducenter: Her får du altid en ny telefon

Mere til historien

Det vides p.t. ikke om Apple anker dommen, men der er ingen tvivl om, at den er af stor principiel betydning.

Læs også:
Davids kamp for en ny iPhone

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer