Princip sag: Apple trækker dansker i retten

Principiel forbrugersag vundet over Apple får nu selskabet til at trække en dansker i retten for 4.399 kroner.

En dansk forbruger har for nyligt vundet en klagesag over Apple, der dog ikke finder sig i den klokkeklare afgørelse. Nu går Apple efter den danske forbruger.

Apple iPad

Apple iPad

Sagen, der går helt tilbage til juni 2011, hvor den danske Apple kunde, David Lysgaard, køber en iPhone 4 for 4.399 kroner i den danske Apple Store, handler om en fejlbehæftet iPhone, Apple vælger at ombytte, med en ”re-manufactured” iPhone.

Re-manufactured betyder at Apple har givet David Lysgaard, en iPhone med genbrugte dele i sig, såsom kamera, batteri eller andre vitale dele, hvilket han ikke har stillet sig tilfreds med.

Apple må ikke kræve penge for skærmskift

I første omgang handlede sagen om, at Apple ikke ville anerkende, at David som dansk forbruger, også har to års reklamationsret på den ombyttede iPhone. Den manglende anerkendelse, blev vendt da Forbrugerklagenævnet kom ind i billedet.

Men da sagen allerede var undervejs, stillede David yderligere spørgsmålstegn ved det ombyttede produkt, med genbrugte dele i sig.

Efter tre års strid om de to års reklamationsret samt Apples ret til at ombytte defekte iPhones med genbrugte dele, har Forbrugerklagenævnet sammen med repræsentanter fra Forbrugerrådet samt Dansk Erhverv, enstemmigt afgjort, at Apple skal annullere Davids køb, betale sagens omkostninger på 8.300 kroner samt tilbagebetale købsprisen på den fejlbehæftede iPhone 4, plus renter til kunden.

Apple nægter

Apple har ikke tænkt sig at efterleve afgørelsen, og via sin danske advokat, har selskabet meddelt at man vil indbringe sagen for domstolene, for at få omstødt nævnets afgørelse. Helt nede på jorden, betyder det, at Apple nu lægger sag an mod David, for en iPhone til en værdi af 4.399 kroner.

Apple tilbagekalder iPhone opladere

Det var dog ikke nemt for David at få svar fra Apple, hvad re-manufactured, egentligt betyder. Her måtte Forbrugerklagenævnet også til, for at få svar.

Da kunne Apple oplyse at enheder angivet med re-manufactured, betyder at produktet indeholder genbrugte dele.

- ”Apple bytter uden min tilladelse min telefon til en, der indeholder komponenter, der har været brugt før. Det svarer lidt til at købe en ny bil med en brugt motor. Men kan det virkelig passe, at Apple har lov til at give mig en telefon med brugte komponenter? ” Spørger David Lysgaard til Computerworld.dk.

Det betyder Pre-Owned iPhone

Imens Apple som ét af verdens største selskaber, baseret på indtjening, ikke har noget problem med sagens omkostninger, så kommer David til at stå alene med regningen, skulle han tabe.

- "Forbrugeren skal i første omgang selv dække omkostningerne gennem sin egen forsikring. Derefter får forbrugeren økonomisk dækning fra nævnet i den udstrækning, man ikke selv er forsikret og ellers efter reglerne om fri proces," oplyser chefkonsulent Uffe Foged Jespersen fra Forbrugerklagenævnet.

Uffe Foged Jespersen understreger, at dette er en principiel sag, der for Apple betyder at et sagsanlæg mod Davids kendelse, er eneste vej til at få omstødt nævnets afgørelse, og dermed undgå flere lignende sager.

- "Det handler om grænserne for købelovens bestemmelser om levering og ombytning. Der har nævnet sagt, at det ikke er i orden at give forbrugerne et re-manufactured produkt, som det er sket i dette tilfælde," siger Uffe Foged Jespersen.

Mere til historien

Apples danske advokater har ikke ønsket at udtale sig, og henviser i stedet for til Apple, der indtil videre ikke har svaret Computerworld.dk.

Sådan fortryder du afsendelse af en iMessage

TIP: Du kan fortryde afsendelse af en iMessage på iPhone og iPad. Læs her hvordan du redigerer og fortryder en iMessage-besked.

(mere…)
iPhone 14 Pro test | den største nyhed længe

TEST: Nyhedsværdien er reel på iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max, men prisen er høj. Læs min iPhone 14 Pro test her.

(mere…)
Apple Watch Ultra og nye AirPods Pro er i butikkerne

I dag har Apple salgsstart på den længe ventede anden generation af deres populære AirPods Pro, samt deres helt nye Apple Watch Ultra.

(mere…)
Apple frigiver iOS 16-opdatering – retter kamerafejl

Kamerafejlen på iPhone 14-modellerne rettes med iOS 16.0.2, som nu er klar til download.

(mere…)
Apple flytter gradvist væk fra Kina

Flere iPhone og Apple-produkter skal produceres uden for Kina. Hvad tænker du? Er det godt at rykke techproduktion ud af Kina?

(mere…)
Sådan slår du “always-on” fra på iPhone 14 Pro

TIP: Always-on holder skærmen på iPhone 14 Pro og Pro Max tændt hele tiden. Du kan slå always-on fra. Se hvordan her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
57 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram