Sony Xperia X Compact test – mere mini end Compact

TEST: Compact-modeller har været populære, men Xperia X Compact indeholder måske et for stort kompromis. Læs her vores Xperia X Compact test.

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony introducerede ved Mobile World Congress 2016 i februar deres nye X-serie, som skulle erstatte den tidligere Z-serie.

I Z-serien fandtes den populære Compact-model, men denne udeblev fra X-serien i første omgang. Men til IFA-messen 2016, afholdt i september, blev den så offentliggjort og navnet blev Xperia X Compact.

 – Sony: Xperia X-serien erstatter Xperia Z

Dét der har gjort Compact-modellerne populære er, at det har været gode smartphones, i en fair prisklasse og med rigtigt fine specifikationer. Så der er meget at leve op til for Xperia X Compact. Vi ser nærmere på den nye Compact-model i denne uddybende test.

 – Sony Xperia X Compact – en ny kompakt smartphone

Xperia XZ og X Compact klar til test

Specifikationer på Sony Xperia X Compact

– Mål: 129 x 65 x 9,5 mm
– Vægt: 135 gram
– Skærm: 4,6″ HD (720 x 1.080 pixels)
– Processor: 64-bit Qualcomm Snapdragon 650 (6 kerner, op til 1,8 GHz)
– Grafikchip: Adreno 510
– Lagerplads: 32 GB (kan udvides med op til 256 GB med microSD-kort)
– RAM: 3 GB
– Kamera: 23 MP 1/2.3”, Predictive Hybrid AF, 0.6s fra start til foto, SteadyShot-videostabilisering
– Frontkamera: 5 megapixels 22 mm vidvinkeloptik, f/2.0
– Forbindelser: LTE Cat 6, Wi-Fi MIMO, NFC, Bluetooth 4.1
– Batteri: 2.700 mAh med Quick Charge 3.0
– Farver: Mist Blue, Universe Black og White
– Pris vejl: 3.499 kroner uden abonnement

 – WEB-TV: Første kig på Sony Xperia XZ og X Compact

Designet er kompakt

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Opbygningen af Xperia X Compact er ret klassisk, hvor tænd/sluk-tasten befinder sig på højre side sammen med volumen og kamera. Der er desuden indbygget fingeraftrykslæser i tænd/sluk tasten, hvilket fungerer. Telefonen er låst op hurtigt og nemt stort set hver gang.

Xperia X Compact er ikke så tynd i designet, som mange telefoner er. Den har en tykkelse på 9,5 millimeter og en vægt på 135 gram. Skærmen er på 4,6 tommer, hvilket betyder den har en ganske fin størrelse og godt kan betjenes med én enkelt hånd.

En ulempe har været, at telefonen er virkelig glat.

Brugerfladen er Sonys fordel

Sony Xperia X Compact kommer med Android 6.0.1 Marshmallow og så de velkendte Sony tilpasninger ovenpå.

Android er jo ikke helt Android – og jeg må sige, at mine favoritter er de tilpasninger henholdsvis Sony og Huawei laver. De får det til at virke let og mere overskueligt – dette er selvfølgelig forskelligt fra person til person og altså min helt egen personlige holdning.

 – 5 tips til Sony Xperia X-serien

Men Sony har skrabet brugerfladen for en masse widgets og andet ”lir”, som kan være forstyrrende elementer.

Der er også ryddet op i tastatur-delen, hvor Sony har droppet deres eget til fordel for SwiftKey og det fungerer rigtig godt. Og giver mulighed for, at skrive hurtigt og med rimelig få fejltryk.

Her på redaktionen har vi meget forskellige holdninger til telefonernes tastaturer. Jeg har fundet SwiftKey rimelige, mens vores redaktør John G. overhovedet ikke har kunne komme overens med det.

Kamera i absolut topklasse

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Xperia X Compact har én ting til fælles med den nyeste topmodel Xperia XZ, der ligeledes blev præsenteret under dette års IFA-messe – og det er kameraet.

 – TEST: Sony Xperia XZ – udmærket, men overrasker ikke

Det er 23 megapixels (1/2.3”) opløsning som det maksimale og med såkaldt ”Triple image sensing”. Kameraet gør altså brug af laser-autofokus og RGBC-IR sensor ved siden af den normale optik. Dette er for at optimere på hvidbalancen, hvilket i sidste ende skulle resultere i bedre billeder.

Frontkameraet er dog ikke som topmodellen. Her er kun 5 megapixels opløsning. Billedresultatet fungerer godt på skærmen på telefonen, men når det vises på større skærme, er der en del billedstøj.

Kameraet har en dedikeret fysisk tast, hvilket jeg synes er rart, når man skal tage billeder. Man holder telefonen som et rigtigt kamera og trykker på en rigtig knap. Absolut en fordel!

 – TEST: Sony Xperia X – en sikker vinder på stabilitet og kvalitet

Billeder taget med Xperia X Compact

Compact og ikke mini – måske omvendt nu

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Ericsson hittede tidligere med deres Mini-modeller, men disse udgik da større og større skærme ramte markedet.

Men i 2014 blev det så in igen med ”mini-modeller” – disse var langt fra så ”mini” som tidligere. Eksempelvis lancerede både LG og Samsung ”mini-modeller” af deres topmodeller, men skærmene var stadigvæk omkring 4 tommer.

Sony valgte, at kalde deres ”mini-model” for Compact, hvilket måske også mere fortalte hvad det var. Sony var også den producent, der havde nedgraderet specifikationerne mindst i den ”kompakte” form.

Sony går desværre på mere kompromis med Xperia X Compact end tilfældet har været med de tidligere modeller. Og komponenterne er ikke helt på samme niveau.

 – TEST: Sony Xperia Z3 Compact – topmodel i mini-format

Derfor ville det måske have været mere rigtigt, at kalde Xperia X Compact for Xperia X Mini. Men måske Sony ville være nervøse for, at rigtige ”Sony-fans” så ville drage paralleller til de tidligere Xperia Mini-modeller fra Sony Ericsson-dagene.

Et faktum er, at Xperia X Compact er en mindre udgave af Xperia X, og ikke en mindre udgave af en topmodel, som vi tidligere har været vant til.

Super god skærm – særligt til prisen

Skærmen er helt sikkert en oplevelse på Xperia X Compact. Displayet er på 4,6 tommer, hvilket er en rigtig fin størrelse. Man føler ikke telefonen er for lille, men samtidig er den meget handy at betjene.

Opløsningen er på 1280 x 720 pixels, hvilket i forhold til mange topmodeller er i underkanten, men farverne fremstår virkelig flotte og med god kontrast. Det gør også, at billedet aldrig er kedeligt at se på.

Godt og skidt

Xperia X Compact byder på stereolyd med to frontvendte højttalere, hvilket virkelig er et plus. Her kan der ikke sættes en finger.

Kameradelen er også helt i top. Og tager man prisen i betragtning, ja så kan man vel ikke direkte klage over, at den ikke på alle fronter er en topmodel værdig.

Batteritiden på Xperia X Compact er fin – ikke prangende, men heller ikke for ringe. Jeg har ved mit brug måtte lade den op hver aften og nogle enkelte dage har den lige siddet i opladeren lidt på vej hjem fra arbejde.

Pudsige ”oplevelser” i lommen

Under testen har vi nogle gange oplevet, at der har været en masse ”indtastninger” på telefonen, selvom den har været låst og med kode på.

Den har eksempelvis også haft en tendens til, at man ”i lommen” har fået tændt lommelygten.

Dette er måske en fejl på software, som kan ændres i en softwareopdatering eller også er det en fejl på vores eksemplar. Da vi ikke har kunne finde eksempler på andre anmeldere, der har oplevet lignende.

Mangel i forhold til tidligere Compact-modeller

Xperia X Compact er ikke vandtæt, hvilket ellers de fleste Sony-telefoner i ”topmodel-klassen” har været og også noget, som de tidligere Compact-modeller har været.

Sony har godt nok også haft en udmelding omkring denne ”vandtæthed”, som du kan læse mere om her. Eller se nærmere i vores web-tv indslag herunder.

Se alt det du ikke må med Sony Xperia

Konklusion – rigtig fin telefon, men går ikke under huden

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Sony Xperia X Compact (Foto: Sony)

Den fysiske størrelse er efter min mening Xperia X Compacts helt store fordel. Telefoner bliver større og større, men jeg kan godt lide at bruge min mobil – og det er altså nemmest når det kan ske med én hånd. Derfor er størrelsen på Xperia X Compact også helt perfekt til min smag.

Desværre har Sony ikke valgt, at gøre den vandtæt, hvilket er et minus for mig. Jeg synes, at det har været super fedt Sony tidligere har skilt sig ud på dette punkt – og nu er konkurrentern begyndt at producere vandtætte telefoner og så stopper Sony, øv.

Kameraet er virkelig godt og der er ”value-for-money”, dog måtte frontkameraet gerne være lidt bedre.

Jeg vil sige, at et andet godt bud på en smartphone i denne prisklasse er Honor 8, der har en lidt større skærm. Derfor vil jeg også sige, at kan man leve med denne større skærm, som er på 5,2 tommer får man en bedre telefon til samme pris, men Xperia X Compact er ikke en dårlig telefon.

Ligesom Xperia X Compact har Honor 8 også et problem med glatheden, så dette er det samme. Begge telefoner opleves som mega-glatte.

Samlet set ender Sony Xperia X Compact ender på 4 ud af 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Rigtigt godt kamera
  • Flot skærm og god størrelse
  • Overskuelig brugerflade

Ulemper

  • Ikke længere vandtæt
  • Meget glat bagside
  • Ikke en compact-udgave af topmodel

Mere til historien

Min all-time favorittelefon fra Sony er Sony Ericsson Xperia X10 Mini, som blev lanceret tilbage i 2010. Det er en klassiker på niveau med de populære Walkman- og Cybershot-modeller.

Sony Xperia X Compact
Bose garanterer lydkvaliteten i nyt headset – Moto Buds+

TEST: Lyd fra Bose! Feel the bass! Det lyder lovende og Motorola Moto Buds+ skuffer da heller ikke.

(mere…)
Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Her er Sonys nye tv-skærme – 2024 lineup

Så er der godt nyt for øjnene fra Sony, der lover biografoplevelser hjemme i stuen. Tjek de nye mini-LED og OLED-skærme ud her.

(mere…)
Sonys nye hjemmehøjttalere og soundbars – 2024 lineup

Her er de nye Sony Bravia soundbars til din hjemmebiograf.

(mere…)
Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram