Manglede opdateringer til smartphones er på kant med købeloven

Androidtelefoner skal holdes opdateret i to år, ellers kommer producenten på kant med købeloven, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK.

LG G2 får Android 4.4.2 KitKat

LG er den producent, som ifølge TÆNK, er dårligst til at opdatere deres telefoner.

I dag er softwaren i smartphones en meget integreret del af telefonen, og kan betegnes som indmad. Derfor skal producenterne skal holde produkterne opdaterede i to år, hvis ikke det skal være i strid med købeloven.

Sådan lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK, der har sat fokus på de manglende softwareopdateringer til Android smartphones, gennem deres magasin.

 - Mange Android-telefoner modtager aldrig opdateringer

TÆNK har undersøgt 181 smartphones, og kun 56 procent er blevet opdateret med nye Android-versioner. Sony er den producent, som er bedst til at holde telefonerne friske med ny software. LG skraber bunden i undersøgelsen.

Giv forbrugerne klar besked

Forbrugerne bør forvente softwareopdateringer i hele smartphonens levetid, siger TÆNK. Det er blandt andet for at sikre, at telefonen ikke bringes i fare rent sikkerhedsmæssigt. Det er relevant fordi smartphone i dag indeholder mange personlige oplysninger, samt adgang til banken og betalingstjenester som Swipp og MobilePay.

- ”Producenterne skal oplyse dig om, hvor længe du kan forvente at få opdateringer, så du ved det, før du køber,” siger Martin Salamon, cheføkonom og telepolitik medarbejder i Forbrugerrådet Tænk.

Han mener ikke, at der skal sendes produkter på markedet som producenterne allerede ved, aldrig vil blive opdateret.

Dårlig hardware er ikke en undskyldning

Gennem tiden har mobilproducenterne ofte undskyldt manglende softwareopdateringer med, at hardwaren ikke har været kraftigt nok til den nyeste Android-udgave. Der er her tit tale om ”den lette forklaring”, da den ikke altid holder vand.

Motorola har eksempelvis opdateret en række meget billige telefoner, samt ældre Moto G-mobiler, til Android 6.0 Marshmallow.

- ”Vi skal sikre kunden fortsat har en god brugeroplevelse efter en opdatering. Såfremt dette ikke kan sikres, bliver der ikke udsendt en opdatering,” er i grove træk meldingen fra de producenter, som TÆNK har kontaktet i forbindelse med sagen.

- PODCAST: Billige smartphone udgør en sikkerhedsrisiko

Google opdaterer Android hver måned

Hver måned udsender Google sikkerhedsopdateringer til Android-systemet, og implementerer dem i deres egne Nexus-telefoner. Opdateringerne stilles også til rådighed for andre mobilproducenter, men langt fra alle implementerer dem og langt fra i alle produkter.

Man kan sagtens købe en helt ny smartphone, hvor de seneste sikkerhedsrettelser ikke er implementeret.

Nexus-telefonerne holdes friske på systemsoftwaren i minimum to år. Det meldte Google officielt ud allerede i august 2015.

Google er tavs

Ifølge Android Security 2015 Annual Report modtager mange ikke de månedlige opdateringer, og ”Google øger deres indsats for at hjælpe partnerne med at opdatere flere enheder i tide,” lyder det i rapporten.

Det er ikke realistisk med månedlige sikkerhedsopdateringer, meldte HTC ud et par måneder efter Googles annoncering om sikkerhedsrettelserne. Samsung tilsluttede sig derimod hurtigt planen om opdateringer hver måned.

- Google vil opdatere Nexus-enhederne hver måned

TÆNK ville gerne have svar fra Google på, hvorvidt de vil lægges pres på producenterne, for at få opdateringerne ud til forbrugerne. Google har kun sendt et standardsvar, om at de tager sikkerheden yderst alvorligt.

- TIP: Tjek om din Android-telefon kan opdateres

Mere til historien

Lige nu er 15,2 procent af Android-telefonerne i markedet opdateret til Android 6.0 Marshmallow, den hidtil nyeste store Android-version. Lige nu er 86 procent af iOS-enhederne opdateret til iOS 9, som er Apples seneste store opdatering.

Sådan er iOS 16 - her er vores førstehåndsindtryk

PREVIEW: Efter lidt over to uger med iOS 16 installeret på min iPhone, er jeg nu klar med mine førstehåndsindtryk.

(mere…)
Disse iPhones understøtter iOS 16

Til efteråret er Apple klar med iOS 16 til iPhone. Se hvilke iPhone-modeller der kan opdateres til iOS 16.

(mere…)
iOS 16 siger farvel til disse telefoner

OVERBLIK: Når Apple til efteråret er klar med den store iOS 16-opdatering, så betyder det et farvel til nogle iPhone-modeller, der ikke kan opdateres til iOS 16.

(mere…)
De vigtigste nyheder i iOS 16

OVERBLIK: Nyhederne omkring iOS 16-opdateringen til iPhone står i kø. Her er de vigtigste.

(mere…)
Disse iPhones forventes at få iOS 16

En ny stor iOS-opdatering er på vej til iPhone. Se her hvilke telefoner, der ventes at blive opdateret til iOS 16.

(mere…)
Mindre opdatering til iPhone

Du kan nu hente iOS 15.5 til iPhone. Der er også opdateringer til iPad, Apple Watch, Apple TV og Mac.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
136 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram