ID1 test – når slet ikke i mål

TEST: Min ID1 test afslører, at ID2ME slet ikke når i mål. Point for at gøre forsøget, men der skal meget mere til, for at sælge smartphones i Danmark.

ID1 test

ID1 fra ID2ME (Foto: ID2Me)

Lanceringen af den nye danske telefon ID1 i den tidlige begyndelse af januar 2016 var helt rigtigt timet. Det lykkedes at få ørenlyd i mobilstøjen lige før den vigtige CES-messe i Las Vegas for alvor startede, og før årets store produktlanceringer for alvor satte ind med særligt Mobile World Congress i februar.

Det fik selv de landsdækkende medier, der ellers normalt kun dækker mobilområdet, når Apple sender nye produkter på gaden, op af stolene. ID2ME, selskabet bag ID1, har lavet et fænomenalt godt stykke PR-arbejde, men historien om en dansk tænkt telefon er da også næsten unik – og Davids kamp mod Goliat er da også et godt sagn på landsdækkende TV.

Tilbage i 2010 forsøgte Lumigon sig med samme forehavende. Efter utallige forsinkelser lykkedes det i marts 2014, at få Lumigon T2 HD ud i et yderst begrænset oplag. Undervejs blev det første produkt T1 i øvrigt droppet.

Christina Agger, idékvinden bag ID1-telefonen, har da også arbejdet hos Lumigon. Selvom hun var der i lidt over to år, er det ikke en tid hun i forbindelse med ID2ME ønsker at kommentere på. Til Christinas credit skal nævnes, at hun umiddelbart efter sit job hos Lumigon i Sydhavnen, København, satte turbo på hendes eget projekt, og lykkedes med at få et produkt i butikkerne på omkring 14 måneder fra hendes søn sagde til Christina Agger, hvorfor hun ikke bare lavede sin egen mobil. Efter lidt tilløb på 5 måneder, så blev ID2ME altså en realitet og et fuldtidsjob, og Christina og teamet i ID2Me barslede med ID1 i 9 måneder på fuld tid.

 – Baggrund: Kan en 18-årig ændre mobilbranchen?

I min ID1 test vil jeg afdække om Christina Agger, og hendes team, når i mål med produktet, og hvorvidt ID1 er en overvejelse værd, når du står i telebutikken.

Hardwaren er på det jævne

ID1 fra ID2ME (Foto: ID2Me)

ID1 fra ID2ME (Foto: ID2Me)

ID1 drives af en 64-bit octa-core processor på 1,7 GHz fra MediaTek, model MT6752. CPU-leverandøren beskriver det som en processor til ”super-mid market” med understøttelse af 4G LTE (cat4). Altså ikke en high-end motor.

Sammen med grafikprocessor-delen Mali-T760 og 2 GB RAM skal CPU’en drive ID2ME’s første telefon ud over stepperne. Desværre yder den samlede hardwarepakke på det jævne, særligt når den bliver presset en smule.

Med Antutu Benchmark måler jeg 45.030 point og får 309 point i 3D Mark. Det svarer til lidt under, hvad Huawei Honor 7 til 2.500 kroner leverer af rå ydelse. Honor 7 er så til gengæld en SÅ meget bedre telefon samlet set.

Test: Honor 7 – en genial budgetmobil

ID2ME lover telefonen kan spille de spil som målgruppen, de unge, vil spille. Desværre er det lidt for optimistisk, med mindre man spiller Candy Crush Saga og Wordfeud. Et avanceret spil som Asphalt 8 kan spilles ja, men det lagger en hel del og er bestemt ikke en god oplevelse. Her er det tydeligt hardwaren presses til mere end det maksimale, og det er langt fra noget den unge generation vil acceptere.

Hovedspecifikationer på ID1

– Størrelse: 146 x 71 x 8,4 mm
– Skærm: 5 tommer (1080 x 1920 pixels)
– CPU: 64-bit octa-core 1,7 GHz
– GPU: ARM Mali-T760
– 2 GB RAM
– 16 GB intern hukommelse
– 13 megapixels hovedkamera (Sony kamera)
– 5 megapixles frontkamera
– Stereo højtalere
– Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, W-Fi direct, hotspot
– Bluetooth v4.0 (A2DP, EDR, LE)
– FM Radio, GPS, Glonass, Beidou, NFC (i cover)
– Accelerometer, gyro, proximity, compass
– Batteri: 2.500 mAh
– Dual-SIM / microSD-kort op til 32 GB
– System: Android 5.1

Elendig højtaler og middelmådig skærm

ID1 fra ID2ME (Foto: ID2Me)

ID1 fra ID2ME (Foto: ID2Me)

Højtaleren sidder bagpå, og spiller elendigt. Den lyder som hvis du tager et in-ear headset, lægger det på bordet, skruer helt op og lytter. Desuden troede jeg efterhånden producenterne var færdige med, at placere højtalere der hvor lyden ikke kan komme ud på optimal vis, men jeg tog fejl.

Skærmen med Full HD opløsning viser nedtonede og lidt triste farvenuancer. Billedet er kun optimalt når skærmen betragtes lige på. Så snart telefonen vippes en smule, opleves billedkvaliteten i stil med de kort (i gamle dage) fra cornflakespakkerne, der kunne skifte farve og motiv, når de blev bevæget. Altså en skærmoplevelse der ikke hører til i den priskategori ID1 befinder sig i.

Touchdelen understøtter et maksimum på fem samtidige berøringer, hvilket er halvdelen af, hvad de seneste par års topmodeller fra både Samsung og Sony har kunnet. Desuden er følsomheden ikke altid i orden. Ofte oplever jeg, at der skal trykkes en ekstra gang, før en funktion reagerer.

Byggekvaliteten på telefonen oplever jeg som rimelig, selvom materialevalget er faldet på plastik. Der er ikke underlige knirkelyde eller sløsede samlinger. Jeg har hørt om andre anmeldere, der har få en betydeligt dårligere hardware end jeg, så her må jeg have været heldig eller de uheldige.

Coveret kan udskiftes, men når det tages af, åbnes der ikke adgang til batteriet, som ikke kan tages ud af brugeren. Der medfølger et sort og rødt cover i salgspakken. Det røde er flot, men utrolig glat, mens det sorte giver et bedre greb om mobilen.

Efter kort tids brug vil du opleve både skærm og cover blive ualmindeligt fedtet. Det er sjældent jeg får en mobil til test, der er SÅ modtagelig over for snavs, som tilfældet er med ID1. Årsagen er simpel. Skærmen er ikke, som på andre af tidens telefoner, behandlet med en ”oleophobic coating” der gør det sværere for fedt og smuds, at binde sig til skærmen.

Jeg har udført den mest simple test der findes, for at bevise den manglede antifedtbehandling. Én dråbe vand placeres på skærmen med en pipette. På ID1 vil dråben hurtigt flyde ud. På en behandlet skærm, som eksempelvis Galaxy S6, samler dråben sig og forbliver en perle på skærmen.

DUEL: Sådan er ID1 mod Apple og Samsung

Nyheden er brugerfladen

Brugerfladen og betjeningen af ID1 sker ikke som på andre telefoner. Med nogle få fingerbevægelser skal der være adgang til dine favorit-apps, som er placeret i et grafisk “hjul”. Du bestemmer selv hvor på hjulet en app ligger, og hvor mange hjul der skal være.

Desuden kan hvert hjul navngives, og ikonet i midten udskiftes til et andet. Her er en række forskellige lagt ind på forhånd, som du kan vælge imellem.

Det tager noget tid at vænne sig til, at man flytter markøren på hjulet ved at bevæge fingeren på skærmen, som en slags touchpad, og at du kan ikke blot trykke på et ikon på hjulet. Det SKAL vælges, ved at trække markøren op op slippe fingeren.

Ved at trække fingeren fra venstre skærmkant mod højre kommer menuen frem med alle de apps telefonen indeholder, for du skal være opmærksom på, at nye programmer ikke automatisk placeres på et hjul. Det skal du selv gøre. Den fulde menuliste er sorteret alfabetisk, og her vælges som på alle andre telefoner, ved at scrolle i listen og klikke på ikonet. Faktisk er denne del ganske god, og det er fedt at menuen lægger sig transparent over den øvrige grafik.

Når du bevæger dig rundt i hjulene vibrerer telefonen, og ID2ME påstår, at du kan ”mærke” dig frem til en given app, uden at se på skærmen. Det mener jeg ikke er korrekt, men det lyder godt i marketing. Skulle det være tilfældet ville det være en nødvendighed med korte kontante vibrationer, der ikke som nu, flyder sammen.

Det KAN godt lade sig gøre, at bruge hjulene. Idéen er frisk og ny, men ikke nødvendigvis hurtigere end hvad vi ser på andre telefoner. Det svarer lidt til, at udskifte rattet i bilen med et par snore til hjulene. Det kan godt lade sig gøre, men kræver vilje og øvelse at køre sikkert. Måske kan man argumentere for, at hjulene giver et bedre overblik, men det svarer jo i virkeligheden til, at du opretter forskellige forsideskærme, hvor dine apps er kategoriseret, som du ønsker det. Eller at du har oprettet mapper som er organiseret på en bestemt måde.

Én ting er sikkert. Du åbner ikke bare lige en app med et hurtigt swipe til venstre og to til højre, uden at have øvet dig rigtigt meget. Når det er sagt er jeg overrasket over, hvor relativt hurtig jeg blev gode venner med betjeningen. Og stor ros til ID2ME for, at gøre tingene anderledes end normalt.

Fra låseskærmen er der nogle genveje såsom, at du kan tegne et ”C” på skærmen for at åbne kameraet. Det kalder ID2ME ”Smart Wake”. Det er fuldkommen sammen funktionstype, som vi tidligere har set i Huaweis telefoner, og der findes en mængde tredjepartsapps i Google Play, der kan udgøre dette trick. Idéen er måske meget fin, men har du PIN-kode på telefonen, er glæden begrænset, da du først skal låse op inden f.eks. kameraet åbner, og så forsvinder ligesom det hurtige og smarte.

Brugerfladen på ID1 kan mest af alt betegnes som en launcher, som i princippet kunne lanceres i Google Play til alle Android-telelefoner. Så hvis interfacet viser sig at være en rigtig god idé, er det forholdsvis let, at frigive den bredt.

Screenshots fra ID1

Gammel Android-udgave

Med ID1 køber du en ny telefon med gammel software. Jeg forstår ikke hvorfor telefonen lanceres med Android 5.1 i stedet for Android 6.0. Køberne er altså bagud fra begyndelsen, det er ID1 dog langt fra den eneste producent, som lider under. Selv sikkerhedsniveauet i Android er bagud. Aktuelt er sikkerhedspatches i Android på telefonen fra 1. november 2015, mens andre konkurrerende produkter er opdateret til 1. decembers sikkerhedsniveau. Det er muligvis en lille detalje, men understreger blot hvor langt bagud ID1 er ved salgsstarten.

Producenten LG præsenterede også nye telefoner under CES-messen, der kommer med Android 5.1 fra salgsæsken. Så ID2ME er langt fra ene om, at lancerer smartphones med Android 5.1.

 – LG annoncerer ny K-serie – K10 og K7

ID2ME har ”constant beta” tankegang, altså at telefonens software hele tiden er under udvikling, hvilket jo ikke er nyt, det er også en strategi blandt andet Google har brugt med Gmail. Både Sony, Samsung og Apple opdaterer løbende og tilretter deres software, men ved at sige ”constant beta” siger man også, at brugeren er forsøgskanin. Hvis noget ikke fungerer kan ID2ME blot henvise til ”constant beta”.

Overfor MereMobil.dk har ID2ME ikke kunne sætte tidspunkt på en opdatering til Android 6.0, men fortæller blot, at de tilstræber at opdatere deres platform cirka hver anden måned med rettelser, som brugere blandt andet giver input til i deres ID Lab.

ID2ME har ikke rørt synderligt meget ved den bagvedliggende Android, hvilket er positivt. Det er således Googles egne programmer der benyttes til kalender, kontakter, kamera, fotos, opkald, internet, SMS osv. Der er dog indlagt en app-permissions manager, så man kan bestemme om en app f.eks. må bruge kamera, position osv. Dette er en funktion, der er et standardkomponent i Android 6.0, og som ID2ME har valgt at implementere i deres udgave på Android 5.1.

Desværre virker ID2ME’s håndtering af Android-systemet temmelig sjusket, da vi har fundet temmelig mange manglende oversættelser til dansk. Dette burde have været forholdsvis let, at få på plads ved lanceringen af produktet. Men vi håber, at disse ting kommer på plads til den første opdatering frigives. ID2ME udsender opdateringerne via OTA.

Gennemsnitligt kamera

Kameraet i ID1 er leveret af Sony, som er verdens største producent af kameralinser, men det er ikke nødvendigvis det samme som telefonen tager gode billeder, for det synes jeg egentlig ikke den gør – jo når der er rigeligt lys går det nogenlunde godt, men ellers ikke.

Jeg oplever en sløv opstart, langsom fokusering og at det samlet set tager lang tid, at få billedet i kassen. Der er heller ikke optisk billedestabilisator (OIS) til at modvirke vibrationer og rystelser.

I en tid hvor kameraet er utrolig vigtigt for smartphone-brugerne, er resultatet her ikke godt nok.

Ved videooptagelser opleves en direkte katastrofe. Telefonen kan ikke efter en optagelse afspille den flydende. Det duer simpelthen ikke.

Billeder taget med ID1

Konklusion: Ikke pengene værd

ID1 sælges lige nu gennem Telia og Elgiganten, men har alligevel været svært tilgængelig. Vi har hørt fra læsere, som har forsøgt at se telefonen live, uden held. Butikken havde ikke fået noget at vise frem. Jeg har selv besøgt en Telia-forretning, hvor de måtte finde den ude bagved, og hvor sælgeren ikke synderligt interesserede sig for produktet. Det er ikke sådan man overbeviser en målgruppe om noget nyt og spændende og bestemt ikke optimalt for hverken ID2ME eller de potentielle købere.

Vi elsker når danske firmaer gør et forsøg på noget nyt, og derfor vil jeg også gerne kunne holde af ID2ME og ID1, men uanset ”constant beta”-tankegang og nytænkning af betjeningen når den langt fra derop, hvor vi kan bruge ordet hæderlig om den.

Lydkvaliteten ved samtaler er ikke ret god, skærmkvaliteten skuffer, højtaleren bagpå er elendig og ved en smule avancerede udfordringer, fejler ydelsen. Kunne man købe telefonen for eksempelvis 1.800-2.000 kroner var der en chance for vi (og køberne) kunne se gennem fingre med nogle af problemerne, men ikke til 4.000 kroner.

ID1 skal have ros for en fornuftig batteritid, og for at have bibeholdt Androids native apps, tastatur m.v. Jeg har også godt kunne vænne mig til betjeningen – men det har ikke gjort min dag lettere og bedre.

Jeg kan ikke anbefale ID1, og jeg tror ikke på danskerne vil købe telefonen i så store antal, at regnestykket kan hænge sammen for ID2ME. Ærgerligt! Men sådan oplever jeg det. Der findes mange andre produkter i prisklassen 2.000 til 3.500 kroner, hvor man får meget mere for pengene.

3 ud af 6 stjerner hvor jeg giver den tredje stjerne for at udvise support for et dansk smartphoneprojekt.

ID2ME har lagt vægt på, at ID1 er et niche produkt, hvor de kun skal have en lille bitte bid af markedet, men selv dette, vil jeg vurdere som værende yderst vanskeligt. I pressematerialet står følgende: “ID2ME er målrettet de unge, og vil derfor bliver udviklet og markedsført i tæt samarbejde med den unge generation”. Nu er der så desværre bare det, at denne generation er vandt til en HELT anden produktkvalitet inden for denne prisklasse.

Vi har set ID2ME på deres Facebook site har skrevet om små højtalere og powerbanks. Desuden har der været talt om flere covers til ID1. Så umiddelbart er ID2ME lidt mere end “bare” en smartphone.

Fordele og ulemper

Fordele

– Nyt frisk brugerinterface (kræver øvelse)
– Understøtter dual-SIM
– Fornuftig batteritid
– Android native apps er bibeholdt

Ulemper

– Dårlig lyd
– Ringe skærmoplevelse
– Rimeligt men ikke optimalt kamera (problemer i mørke)
– Generelt dårlig produktoplevelse
– Alt alt for dyr

Web-TV: 3 tips til ID1 ejere

Mere til historien

Det har ifølge Christina Agger hos ID2ME kostet 10 millioner kroner at få ID1 på gaden, og det har taget 14 måneder fra idé til salgsstart.

ID1
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
MacBook Air M3 er en lækker lille opgradering | Test

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Motorola Razr 50 Ultra har kun én fejl | Test

TEST: Flipdesignet på Motorola Razr 50 Ultra er lækkert, men telefonen har én fejl, du skal kende, før du køber.

(mere…)
Jabra Elite 10 Gen 2 test | … ‘med Dolby-ligemeget’

TEST: Én funktion er genial ved Jabra Elite 10 Gen 2, som jeg har testet. Dolby Atmos er det modsatte.

(mere…)
Min mening om Sony Xperia 1 VI | Test

TEST: Xperia 1 VI er på rette spor, men tilbyder ikke noget særligt i forhold til konkurrenterne – og så er den DYR! Her er min test af Sony Xperia 1 VI.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram