Nexus 5X test – en svær efterfølger

TEST: Den kunne være et fedt produkt, men Nexus 5X er kommet ind i et presset segment. Fans der ikke ønsker en klodset mobil, er 5X den helt rette, viser vores Nexus 5X test.

For blot to år siden, lancerede LG den hidtil bedste Nexus smartphone – Nexus 5. Et produkt der vandt stort frem blandt hardcore Android fans, men også blev en populær smartphone blandt de mere etablerede forbrugere.

Nexus 5X test

LG Nexus 5X

Nu er tiden kommet til en efterfølger, igen er det LG, der har fået æren af at gøre forsøget med Nexus 5X, der på rigtigt mange områder minder om sin forgænger – hvilket er positivt.

God performance, nænsomt design der kan håndteres af langt de flestes hænder og Nexus-seriens hidtil bedste kamera-løsning.

– Nexus 6P test – en absolut fremragende smartphone

Til den fortvivlede forbruger, er optikken i Nexus 5X identisk med den i storebroren fra Huawei, Nexus 6P. I vores test af topproduktet blev det af John G. anerkendt, at her er om et fremragende kamera. Yderligere bekræftet af det anerkendte billede- og fototest site, DxOMark.com.

Den nye Nexus serie bestående af Nexus 5X og 6P er blandt de første til at få Android 6.0 Marshmallow. Selvom her er tale om mindre visuel forbedring fra Android Lollipop, så er der blevet plads til en stor portion underliggende optimeringer.

 – Google: Flere har KitKat end skumfiduser

Velkommen til min Nexus 5X test.

Nexus 5X – specifikationer

  • Skærm: 5,2”
  • Skærmtype: IPS LCD
  • Skærmbeskyttelse: Corning Gorilla Glass 3
  • Opløsning: 1080 x 1920 pixels (423 PPI)
  • Processor Quad-core Qualcomm Snapdragon 808 64-bit
  • Grafik: Adreno 418 GPU
  • RAM: 2 GB
  • Hukommelse: 16 GB eller 32 GB intern – kan ikke udvides
  • Fingeraftrykslæser
  • 4G LTE Cat-6,
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
  • Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS
  • Kamera 12,3 megapixels (f/2.0 aperture), med IR laser-autofokus
  • 5 megapixels front-kamera
  • Størrelse: 147 x 72.6 x 7.9 mm
  • Vægt: 136 gram
  • Batteri: 2.700 mAh
  • USB Type-C, Nano SIM
  • Styresystem: Android 6.0 Marshmallow

Forbedret design

Trods et vellykket design på Nexus 5 fra 2013, så har LG alligevel formået at bibeholde de gode former og fornyet designet til det bedre på 5X.

Du finder fortsat den behagelige og bløde plastikbagside, i et mat look med et printet Nexus og LG logo. Bagpå finder vi nu fingeraftrykslæseren, også kaldet Nexus Imprint af Google.

Det primære kamera har fået et fysisk løft, så det nu ikke blot stikker en anelse ud, men faktisk er ret fremtonet. Det er med til at give et afstik fra designet, så det er let genkendeligt, men ulempen er en til tider vippende telefon, når den bruges fladt på et bord.

Til venstre for kameraet er placeret to LED-blitz samt en laser-autofokus, der er med til at sikre hurtig fokus når der panoreres, mens man optager video eller hurtigt skal have fokus på et bevægende motiv.

– Web-TV: Kan jeg bøje Nexus 6P?

Fra bagsiden bliver designet elegant afrundet om til siderne af telefonen, hvilket giver et utroligt let udtryk i hånden – Nexus 5X ligger ufattelig godt i hånden!

På venstre side af telefonen har vi indgangen til et Nano SIM-kort, mens vi på højre side har tænd/sluk-knappen placeret øverst og med fin afstand ned til volume-knapperne der har en aflang tasteflade.

Knapperne er desværre meget bløde og giver ikke en særlig god feedback. Trods deres overflade ikke adskilles i følelse, så ligger de tilstrækkeligt fra hinanden, så der ikke opstår forvirring mellem tænd/sluk- og volume-knapperne.

I bunden er stikket til hovedtelefonerne placeret og lige ved siden af, finder vi det allerede velsete USB Type-C stik, som med hver telefon der lanceres på markedet, fortsat vinder større fremgang. Vær dog opmærksom på at det medfølgende kabel kun kan tilsluttes et USB Type-C stik – i begge ender, ingen almindeligt USB-stik. Det kan derfor betyde, at man er nødt til at købe en adapter for at tilslutte telefonen til en PC.

 – Pas på USB Type C adaptere – de kan skade din elektronik

Bevæger vi os om på forsiden af telefonen, er designet ligeledes behageligt afrundet i hjørnerne, og den anonyme front, er kun afbrudt af et kamera i øverste venstre hjørne og to frontvente højtalergrills.

Desværre kommer højtalerlyden blot fra den nederste højtalergrill, hvor også notifikationslampen er anonymt placeret.

Generelt er der kun positive ord at sige om Nexus 5X designet. Der er ingen metaller brugt, til gengæld er telefonen meget let, håndterlig og sjældent skal man frygte at tabe produktet ved én-håndsbetjening.

Ja tak til Android!

Med Nexus navnet følger selvfølgelig også den ”rene” oplevelse af Android styresystemet udarbejdet af Google.

Vi er nået til version 6.0 og navnet er Marshmallow (skumfidus). For hver generation er Android blot vokset og vokset, både med opgaven om at give den bedste brugeroplevelse, men også i antal.

Godt nok er systemet ikke det hurtigst udbredte, men det er verdens største styresystem til smart-platformen – det kræver også sin anerkendelse!

Trods man ikke har nyeste Android, skal man ikke frygte. Google fjerner flere og flere kernefunktioner fra systemet og sender dem ud i Google Play, hvilket betyder, at brugere med ældre versioner, kan fortsætte med at være opdateret på sikkerheden og samtidig have de nyeste funktioner fra platformen.

Som Nexus ejer er man i en årrække garanteret de nyeste brugerfladeoptimeringer og kernefeatures der endnu ikke er flyttet ud i Google Play universet – det er her trumfkortet for et Nexus produkt skal findes.

Sikkerhed, strøm og nye features

Trods brugerfladen kan snyde når man første gang starter Nexus 5X, så er der sket en hel del forbedringer der ligger umiddelbart gemt for det blotte øje. Vi kan ikke nå ind om dem alle, men vi har udvalgt en række funktionaliteter, der er værd at nævne for den almindelige forbruger.

Sikkerhed

Først og måske vigtigst, så er sikkerheden blevet væsentligt forbedret i Android 6.0, både den bagvedliggende, men også fra et forbruger perspektiv.

Det er nu muligt at sige fra for applikationers adgang til data på din telefon. Således bliver man ikke længere tvunget til at acceptere 20 app-tilladelser på én gang, når en applikation installeres. Først når den enkelte adgang skal bruges, eksempelvis adgang til kameraet, bliver man oplyst og kan tage stilling.

Desværre kræver funktionen, at udviklerne opdaterer deres applikation til at understøtte Android 6.0, hvilket betyder vi i en overgangsperiode hvor vi fortsat vil se apps, der skal have tilladelse til et utal af adgangspunkter på din telefon, før applikationen kan installeres.

Et andet og bemærkelsesværdigt sikkerhedstiltag er når telefonen tilkobles en computer. Før blev der automatisk oprettet forbindelse til systemet, hvilket betød, at computeren og dermed også uvedkommende, øjeblikkeligt havde adgang til indhold på telefonen. Nu skal man aktivt vælge hvad telefonen giver adgang til, og som udgangspunkt giver telefonen kun adgang til at tage strøm fra computeren og dermed lade batteriet – smart!

En sidste lille detalje er muligheden for at sikre din telefon med adgangskode, pinkode eller mønster-kode under opstart. Således kan telefonen ikke boote op (aktiveres) inden man har angivet sin kode.

Strømforbrug

Med Android 6.0 Marshmallow er der igen blevet fokuseret på det evigt tilbagevenden problem med strømforbruget på en smartphone. Denne gang har Google fokuseret på forbruget, når enheden ikke er i brug.

Funktionen hedder Android Doze og har til opgave at begrænse strømforbruget fra apps og systemets forbindelsesfunktioner, såsom WiFi, 4G, og ikke mindst processoren.

Android Doze kræver at telefonen ligger HELT stille med skærmen slukket i en længere periode, før funktionen aktiveres – men så sker der også ting og sager! Generelt er tilbagemeldingen på nettet, at forbrugere oplever længere standby-tider, hvilket undertegnede også kan bekræfte.

– Web-TV: Det første kig på Nexus 6P

App Standby er en anden strømspare-funktion. Helt specifikt begrænses forbruget fra apps der ikke længere er i brug. Eksempelvis, hvis man blot bruger applikationen til sin netbank én gang om ugen, så begrænses dennes baggrundsaktivitet efter et par dages inaktivitet.

Features og forbedringer

Blandt de synlige forbedringer i Android 6.0 er tilgangen til app-menuen, der nu bladres i horisontalt, frem for vertikalt. Dette giver hurtigere mulighed for at komme fra top til bund, med blot ét hurtigt swipe op ad skærmen. Dertil er der i toppen blevet plads til de fire mest brugte applikationer – en lille genvej.

Endelig har Google også lyttet til forbrugernes evige forvirring over ikonerne for teksthåndtering. Før når man markerede et stykke tekst, blev man tilbudt en række ikoner, som skulle angive mulighederne for at vælge alle, kopiere, klippe eller indsætte tekst. Nu står det i tekstform, slut med forvirringen, slut med ikoner!

Deling af indhold direkte til én person fra apps, hjemmesider eller andre funktioner er nu også blevet lettere.

Hvis man ofte deler indhold med sin gode ven, kæreste eller familiemedlem, så bliver denne person og måden man ofte deler indholdet med personen på, nu fremhævet i ”del med menuen”, så man hurtig og let kan dele indhold med én specifik person og app.

Under Indstillinger -> Apps, har man samlet et overblik mellem underretnings-tilladelser, rettigheder, samt overvågning af forbrug fra hukommelsen, data, batteri og RAM – nemt og samlet ét sted.

På den visuelle side, kører systemet som vi kender det fra de seneste Android versioner, flydende, hurtigt og smidigt. Apps åbner og lukker nu fra samme udgangspunkt og generelt er det små visuelle forbedringer der pryder oplevelsen.

Den bedste kameraoplevelse i Nexus-serien

Til de der kender Nexus-serien og måske har ejet både Nexus 4, 5 og 6, så kender I alt til den sørgelig historie om kamerakvaliteten. Men 2015 er året for gode kameraer, hvilket lige siden starten og lanceringen af Samsung Galaxy S6-serien, har været ét stort kapløb om årets bedste kamera.

Her er Nexus 5X og 6P blandt toppen af listen, uden tvivl.

Kameraoptikken præsterer ”blot” 12,3 megapixels, til gengæld er hver pixel en del større end konkurrenterne, hele 1,55µm (mikrometer), hvilket betyder, at hver pixel kan optage langt mere lys end normalt. Det giver uovertruffen gode egenskaber når lyset svinder hen, eller under mørkt skydække samt indendørsbelysning.

I vores testperiode har det, ligesom på Nexus 6P, vist sig at være en stor gevinst og givet flotte indendørsbilleder uden nævneværdig støj, smartphone taget i betragtning.

Men også under normale udendørsforhold har kameraet præsteret godt og generelt kommer billederne hurtigt i kassen, når udløseren aktiveres.

Vi savner dog optisk billedestabilisering også kendt under betegnelsen ”OIS”. Når det blot er billeder der skal tages, er problemet ubetydelig takket være laser-autofokus. Men når der optages video, er manglen tydelig.

Men oplevelsen med kameraet har ikke været helt perfekt. Kamera-applikationen har været utrolig tung og ressourcekrævende, hvilket til tider har ført til langsom åbning af kameraet eller langsom til at tage billeder, specielt HDR-fotos har været tunge for systemet. Heldigvis ligger applikationen i Google Play butikken. Man kan derfor håbe, Google opdaterer applikationen og udreder problemet, der mildt sagt kan være frustrerende.

Billeder taget med Nexus 5X

For flere billeder taget med et tilsvarende kamera, som det i Nexus 5X, læs da vores anmeldelse af Nexus 6P.

Blandt de bedre skærme på markedet

Nexus 5X er udstyret med en IPS LCD skærm, hvor dens storebror Nexus 6P er udstyret med en AMOLED. Ofte betyder det store forskelle i både betragtningsvinkel, farvenuancer og kontrast.

Men Nexus 5X brillerer utroligt flot på disse områder! Der er ingen tvivl om, at Nexus 6P har den bedste og flotteste skærm blandt de to, specielt når det kommer til kontrast. Farvenuancen på en LCD-skærm kan ofte blive ret kold og blålig at se på, men det er langt fra tilfældet med Nexus 5X. I vores test har vi sammenlignet Nexus 5X med OnePlus 2, iPhone 6 Plus og Nexus 6P og vores uvidenskabelige test viser, at Nexus 5X ligger sig på niveau med iPhone 6 Plus og lige bagved Nexus 6P når vi sammenligner med det blotte øje. Altså må vi erkende, at OnePlus 2 blive efterladt på en sidsteplads.

Den automatiske lysregulering fungerer både hurtigt og ganske præcist, om end jeg om natten godt kunne tænke mig lidt lavere lysstyrke, men det kan heldigvis nemt indstilles fra hurtig-genvejen i top-menuen.

I dagslys, om end testperioden har været præget af overskyet vejr, har jeg ikke oplevet problemer med genskind, svag belysningsniveau eller generel betragtning af skærmen.

Størrelsen på 5,2 tommer er også ganske god, næsten helt perfekt for de fleste størrelse hænder og forbrugere. Men er man vandt til 5,5 tommer klassen, så kan det føles småt at tage Nexus 5X op ad lommen, og skærmstørrelsen er da også betragtelig mindre end 5,5 tommer.

Web-TV: Første kig på Nexus 5X

Batteri og performance

Som vi før har oplevet med Nexus produkter, kan batteritiden være en blandet oplevelse – den samme gælder for Nexus 5X.

I vores testperiode har travle dage drænet batteriet for strøm på blot 10-12 timer, så her har hurtig opladeren været til stor gavn. På de mere gennemsnitlige dage, har jeg kunne knibe op mod 15 timers batteritid ud af den, men så har skærmen også kun været aktiv i cirka 90 minutter.

Men et batteri på 2.700 mAh, LCD-skærm, mellemklasse processor og ikke mindst nyeste Android 6.0 Marshmallow, burde batteritiden være bedre end vi har oplevet.

Med hurtigopladeren, går vi dog fra fem til 15 procent på 10 min, og til 45 procent på blot 30 min. Acceptabelt og en lille trøst, set over hele oplevelsen af batteriperformance.

Med hele 61.169 point i AnTuTu Benchmark, er vores generelle oplevelse af systemet positivt. Der er ikke mange hængepartier, men med flere og flere enheder leveret med 3 GB RAM, er der mærkbar forskel, når Nexus 5X blot leveres med 2 GB RAM.

Det er ikke noget de fleste almindelige forbrugere vil opleve som et problem, eller måske overhovedet ane, men som vanlig forbruger af mange forskellige enheder, mærkes der en forskel.

Langt de fleste spil vil køre gnidningsfrit men de helt grafiktunge spil, kan opleves en smule trægt på Nexus 5X.

Konklusion – Nexus navnet værdigt

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Nexus 5X er en fantastisk telefon. Over hele kammen set, er oplevelsen god og forventet. Enkelte steder er oplevelsen ikke tidssvarende, som når det kommer til performance i grafiktunge spil eller til kamera-applikationen.

Batteritiden har også været svingende i testperioden og med gentagne løfter fra Google om forbedrede batteritider, er det skuffende at tilfældet er groft sagt uændret fra Nexus 5.

Helt generelt, så er sammenligningen med Nexus 5, der godt nok er to år gammel, ikke helt ved siden af. For produkterne minder utroligt meget om hinanden.

Du får et forbedret design, 5-10 procent bedre batteritid og tilsvarende bedre performance. Til gengæld får du for første gang i et Nexus produkt et top moderne kamera der lever helt op til topmodellerne i samme årgang!

– Huawei P8 Lite test – overraskende godt discount-køb

Skærmen er ligeledes en forbedring fra forgængeren og kigger vi i samme prisklasse for enheder med LCD-skærm, så er der ingen tvivl om at Nexus 5X er kongen.

Jeg må dog også erkende, at markedet for mellemklasse produkter, aldrig før har været så presset på konkurrence, som tilfældet er for 2015. Både Huawei, Motorola, OnePlus og nu også Nexus 5X ligger lunt i denne klasse – men 5X er blandt de dyrere valgmuligheder.

– OnePlus 2 test – en konge i mellemklassen er født

Trods gode takter, er der svagheder og en prisforskel fra tilsvarende produkter, der gør at Nexus 5X må nøjes med fem ud af seks mulige stjerner.

Det er der heldigvis ingen skam i, men man bør overveje om man er Android fan, eller blot vil have en god gennemsnitlig telefon til under 3.000 kroner  – og her hører Nexus 5X med en prisskilt på 3.590 kroner for 16 GB udgaven, ikke hjemme.

Her kan man altså få en 64 GB OnePlus 2 for den nette sum af 2.999 kroner + fragt og med nær ren Android oplevelse.

Men er du Android fan og ikke ønsker den store og dyrere Nexus 6P, så køb, køb, køb! Du vil ikke fortryde det.

Fordele og ulemper

Fordele

– Fantastisk kamera
– God performance og Android 6.0
– Flot skærm

Ulemper

– Langsom og tung kamera-applikation
– Svingende batteritider
– Høj pris kontra konkurrenterne i klassen

Mere til historien

Er man ikke i tvivl om sin dedikation til Android og bare elsker den rene version, så bør den inkarnerede fan tage et kig på Nexus 6P, der er med unibody aluminium finish og utrolig flot AMOLED-skærm.

Nexus 5X test – en svær efterfølger
iPhone 16 Plus test – Er den nødvendig?

TEST: Jeg har test iPhone 16 Plus. Det er en god og stabil telefon, som er alt for stor og føles unødvendig.

(mere…)
Apple AirPods 4 er helt klart min favorit | Test

TEST: Apple har sendt en ny generation af AirPods på markedet. Jeg har testet AirPods 4 med støjreduktion.

(mere…)
Xiaomi 14T Pro er muligvis den bedste i lang tid | Test

TEST: Xiaomi 14T Pro leverer på kamera, ydelse og batteritid. Her får du rigtigt meget top-smartphone for pengene.

(mere…)
Google skal tilbyde alternativ appbutik

Google skal åbne massivt op for deres app-politik, og gøre det nemmere for udviklerne.

(mere…)
Sådan oplever jeg Sonos Ace | Test

TEST: Sonos Ace lover filmsurround i hovedtelefoner og rumlig lyd. Desværre rammer Sonos ved siden af.

(mere…)
Denne UPS strømbackup redder din dag

PRØVEKØRT: Schneider har en cool strømbackup på markedet. Den redder dit game eller arbejde og sørger for, at strømmen altid er “ens”. Jeg har prøvekørt strømbackupen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram