Uautoriseret reparation kan aflive din iPhone

Sender du din iPhone til service på et værksted der ikke er godkendt af Apple, risikerer du, at indgrebet tager livet af telefonen.

reparation service værksted

Reparation af smartphone (Foto: MereMobil.dk)

På næsten ethvert gadehjørne ligger en virksomhed som tilbyder reparation af iPhones. Apples enorme markedsandel i Danmark, har fået disse virksomheder til at skyde op som blomster på en kornmark, men måske er det snart slut.

Udskiftning af skærme og knapper er blandt de mest almindelige serviceydelser, som ejerne af iPhones får udført, men da der ikke er tale om en reparation som er autoriseret af Apple, kan iPhone-ejerne risikere en ubehagelig overraskelse efter servicebesøget – en iPhone der ikke længere fungerer.

Ekstra Bladet har beskrevet hvordan udskiftning af hjemknappen med indbygget Touch ID-funktion, låser telefonen, så den ikke kan vækkes til live igen.

Sagen er, at Apple ruller et nyt servicesystem ud, der kan tjekke, om reservedelen er original og godkendt af Apple. Hvis ikke det er tilfældet, lukker telefonen ned og bliver ubrugelig. Når telefonen kommer online efter indgrebet vil den tjekke delene op mod en central database, der efterfølgende kan godkende eller afvise en enhed.

- Sådan ødelægges smartphones oftest

Rammer også skærme

Det er ikke kun en udskiftning af Touch ID-knappen, der kan lukke en iPhone ned. I Apples system ligger der også mulighed for, at spærre en telefon hvis skærm, kamera eller batteri udskiftes.

- ”Kunderne vil over tid ikke længere kunne få lavet service hos uautoriserede. De skal fremover gå til et autoriserede værksted,” siger Michael Bech, direktør i Humac, til Ekstra Bladet.

Michael Bech mener, at Apple arbejder på at gøre eksempelvis Touch ID-knappen helt sikker. Touch ID er et sikkerhedselement, som med tiden vil blive almindelig i sammenhæng med køb af varer i butikker, og anden form for personlig godkendelse. Derfor er Apple afhængig af en sikkerhed for, at der ikke har været uautoriserede indgreb i telefoner såvel som reservedele.

Hvis Apple aktiverer blokeringssystemet på skærmdelen vil det betyde, at skærmen lyser blåt, når den ikke er godkendt. I systemet ligger også mulighed for kalibrering af skærmene når Apples centrale system tjekker telefonen, og kan denne ikke udføres, fordi serienummeret ikke stemmer overens, vil skærmen altså lyse blåt og telefonen være ubrugelig.

Apples system rammer lige nu iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6S. Det forventes ikke at gå udover produkter der er ældre end disse.

- Er iPhone 6S og 6S Plus virkelig vandtætte?

Dyster fremtid for reparationsbutikker

De nye servicetiltag fra Apple risikerer at ramme som en bombe under de mange reparationsbutikker der er opstået rundt omkring i landet. Hvis Apple kan lukke ned for telefoner, der ikke har originale reservedele, der er monteret på et Apple-godkendt værksted, bliver det yderst vanskeligt at drive en uafhængig servicebutik.

Ejeren af Phonetrade.dk, Morten Zachariasen, med butikker i Aalborg og København, mener ikke deres eksistens er truet lige undt omkring hjørnet. Overfor Ekstra Bladet vurderer han, at hvis Apple aktiverede systemet i morgen, så vil der stadig gå fem-seks år inden der ikke længere kommer reparationer ind på gamle produkter.

- Apple opsiger danske serviceværksteder

Mere til historien

Mange værksteder som tilbyder reparation af telefoner er ikke ESD-godkendt. ESD står for ”ElectroStatic Discharge”. Det handler om, at værktøj, omgivelser, tøj eller personer ikke kommer til at overføre statisk el til produktet der udføres service på, så det tager yderligere skade.

Lanceringsdatoen for iPhone 14-serien er måske afsløret

RYGTE: Der er længe til, men rygterne svirrer allerede om, hvornår Apple vil annoncere den kommende iPhone 14-serie.

(mere…)
Apple Watch Series 8 – rygter om nyt design

I efteråret kommer Apple Watch Series 8. Rygterne svirrer om, at Apple Watch vil få nyt design.

(mere…)
Mindre opdatering til iPhone

Du kan nu hente iOS 15.5 til iPhone. Der er også opdateringer til iPad, Apple Watch, Apple TV og Mac.

(mere…)
Nyt billigere Apple TV på vej

RYGTE: Skal man tro analytikeren Ming-Chi Kuo, så er Apple på vej med et nyt (og billigere) Apple TV senere i år.

(mere…)
Apple tester USB-C på iPhone

RYGTE: Lightning-stikket får (måske) snart dødsstødet fra Apple. Tests er angiveligt i gang.

(mere…)
Den ikoniske iPod takker af - en historisk æra er slut

Apple oplyser, at det er slut med den ikoniske iPod. Nu "aflives" iPod Touch, som den sidste iPod model.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram