Hvad har I tænkt jer, Microsoft?

KOMMENTAR: Hvad har I nu tænkt jer Microsoft? Er det slut for Windows Phone? Og er Microsoft, som vi kender det, på vej mod enden?

Microsoft

Microsoft i Washington (Foto: Microsoft)

Microsoft vil SÅ gerne være en fremtrædende spiller inden for smartphones og tablets, men trods utallige ”genstarter” af Windows Phone i forskellige afskygninger, og lovprisninger om ’det bliver rigtigt fedt lige om lidt’, er det vanskeligt at opretholde troen på Microsoft i mobilbranchen.

Det seneste år har Microsoft sagt farvel til 18.000 medarbejdere plus de seneste 7.800 i denne uge. For kun to uger siden røg også den tidligere Nokia-chef Stephen Elop ud, men han har nok også tjent hvad han skulle af dollars, på at føre an i den første del, af Microsofts oprydning.

Den seneste fyringsrunde er gået ud over medarbejdere i mobildivisionen, og nu vil den nuværende topchef Satya Nadella flytte Microsoft fra, at være en producent af mobiler, og ind i en fremtiden for det nye Windows-økosystem.

Jeg har efterhånden hørt så mange lovprisende ord fra Microsoft om hvor godt det snart bliver, at jeg ikke længere rigtigt tror på det.

Senest lyder det fra Nadella i en mail til medarbejderne: ”We are moving from a strategy to grow a standalone phone business to a strategy to grow and create a vibrant Windows ecosystem that includes our first-party device family. In the near term, we will run a more effective phone portfolio, with better products and speed to market given the recently formed Windows and Devices Group.”.

Sig det som det er, Microsoft!

I virkeligheden tror jeg Microsoft topchef på sin egen måde erkender, at trods IT-gigantens enorme størrelse, kan de ikke drive Windows Phone og Lumia-produkterne så højt op i gear, at de reelt kan konkurrere med Android og iOS.

Sig det som det er. Windows Phone og Lumia, samt købet fra Nokias mobilafdeling, har været en eklatant fiasko. Det er min udlægning, endda sagt med blødende hjerte, da jeg virkelig holder rigtigt meget af Windows Phone.

Microsoft skal fokusere forretningen på Windows platformen samt Office. Løsningerne omkring særligt Microsoft Office skal spille godt sammen mellem Windows, Android og iOS, hvilket også inkluderer OneDrive, så Microsoft ikke risikerer kunderne vender dem ryggen og i stedet bruger Google og Apples kontorpakkeløsninger.

I den sammenhæng er Microsofts egen mobilplatform ligegyldig. Det handler om, at Microsofts app-løsninger omkring egne produkter bare så meget, skal spille der hvor kunderne er. Altså på Android, iOS og Windows – sekundært OS X og Mac.

Microsoft fejlede på apps

Microsoft erkendte ikke i tide, at app-udvalget er succeskriteriet for en mobilplatform. Fuldkommen som Nokia ikke erkendte og tilsluttede sig smartphone- og touchskærms revolutionen.

Microsoft har åbenbart troet på, at hvis platformen var god nok, så kom brugerne og udviklerne af sig selv – men det gjorde de ikke, og gør fortsat ikke. Hvem vil smide udviklingskroner efter en platform med en markedsandel worldwide på 2,5 procent (Gartner maj 2015), når konkurrenterne ligger på henholdsvis 78,9 (Android) og 17,9 procent (iOS)?

Det siger jo alt, at ikke engang Facebook har en officiel Windows Phone app, og Google er totalt fraværende. Heller ikke Apple har bekymret sig om, at udvikle Apple Music til Windows Phone, men den kommer da til Android, og er allerede tilgængelig på Windows.

Med Windows 10 og universal-apps bliver det lettere for udviklerne, at konvertere apps til Windows-platformene. Hurra! Flot Microsoft! Det er der da ingen som gider alligevel. Det skulle I have gjort fra starten med Windows Phone. Sangen om let portering blev også sunget ved lanceringen af Windows 8, uden det rykkede noget som helst. Jeg tvivler på, at det med Windows 10 får den store betydning.

Begyndelsen til enden

Jeg tror de seneste ændringer fra Satya Nadella er begyndelsen til enden på Microsoft som vi kender det.

Uanset hvor gode Windows-telefonerne er, og uanset de vil skære udvalget i porteføljen ned til, i stil med Apple, så er telefonløbet slut. Det samme gælder de håbløse Windows tablets. Præcis som OS X (Mac) så egner Windows sig ikke til en touchskærm.

Windows økosystemet skal pulsere, siger chefen. Jeg tror i høj grad det bliver fra Microsoft og ud på andre platforme, og ikke ind i Microsofts univers, at pulseringen kommer til at foregå. Som sagt skal Microsoft gøre sig tilgængelig der hvor kunderne er.

Microsoft skal løbe derhen hvor bolden er, fremfor der hvor den har været.

Windows som PC-platform vil have lang tid i sig endnu, og her vil der naturligvis blive fokuseret fra udviklerne, når det kommer til PC-baserede programmer, men også her sker der ændringer.

Almindelige forbrugere løser i dag mange dagligdags opgaver, lige fra bank til kommunikation, shopping og nyhedslæsning, fra smartphonen. Denne udvikling vil fortsætte og tage til, og på længere sigt bliver brugen af en almindelig PC’er reduceret til løsning af specialopgaver.

Kære Microsoft. Tiden er en anden. I kan ikke nøjes med en ny release hvert tredje til sjette år. Nu er det hvert hele, eller halve, år, når det kommer til store udgivelser. Kunderne er MEGET kritiske, og skifter gerne system, hvis ikke de føler sig serviceret.

Mere til historien

Windows Phone blev frigivet (WP 7) i oktober 2010. Siden har Microsoft løbende forbedret systemet, der på flere punkter fremstår mere smart og moderne end iOS og Android. Desværre er appudviklingen ikke fulgt med, hvilket i sidste ende gør systemet interessant for almindelige forbrugere.

Her er genvejen du mangler i Word

TIP: Sådan indsætter du tekst i Microsoft Word uden formatering -paste plain text  - er her endelig.

(mere…)
Kan Microsoft give Google en mavepuster?

KOMMENTAR: 100 millioner brugere om dagen. Microsoft har teknologien til at ryste Google. Det bliver et helt nyt internet og ”SEO” er snart fortid.

(mere…)
Etik og AI er besværligt – fyrer vigtigt team

Microsoft har afsat et vigtigt team.

(mere…)
Fortnite vinker farvel til PC-spillere

Det populære spil Fortnite er snart slut for en række spillere, der spiller på Windows.

(mere…)
Microsoft garanterer Sony vigtig licens

En licensaftale mellem Microsoft og Sony er på bordet for at berolige konkurrencemyndighederne.

(mere…)
Outlook er nu gratis

Microsoft gør deres mest eftertragtede app gratis.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram