Her er iOS 9 – alt om den nye opdatering

27

Apple har præsenteret iOS 9 til iPhone og iPad. Her er de vigtigste nyheder.

Proactive i iOS 9
Proactive i iOS 9

Når iOS 9 udsendes til offentligheden senere på året, vil en række nyheder se dagens lys, men systemet vil grundlæggende ligne sig selv, så du skal ikke være nervøs for, at alt er ændret.

Den nok største nyhed er Proactive, som er en ny interaktiv søgefunktion, der supplerer Spotlight Search. Proactive er lokaliseret ved at swipe skærmbilledet fra venstre mod højre, præcis som på native Android. Proactive kombinerer søgning med Siri-funktionen, som samtidigt bliver mere intelligent.

Du kan f.eks. sige “Vis mig billeder fra min seneste tur til Utah”, hvorefter billeder fra den tur sorteres og vises. Hvis der tilsluttes hovedtelefoner foreslås musik-apps, som giver dig mulighed for, at afspille musik med det samme.

iOS 9 er klar til download

Siri og Proactive holder også øje med din mail, og foreslår selv kalenderbegivenheder ud fra disse.

Siri forstår nu også mere komplicerede forespørgsler. En mulighed er “Mind mig om at huske kaffen på taget af bilen” – fordi telefonen, ud fra bevægelsen, kan regne ud, hvornår du har sat dig ind i bilen.

Proactive holder også øje med de kontaktpersoner du ofte er i forbindelse med, og viser disse øverst. De mest benyttede applikationer, har også fået plads på skærmbilledet, så du ikke længere skal lede efter dem.

På flere område begynder Provative søgefunktionen, at minde om Google Now tjenesten.

Alt om Apple Music

Forbedret Notes og Maps app

I den indbyggede notatapplikation kommer der med iOS 9 en række nyheder, til den relativt simple app.

Der kan tegnes skitser med fingrene, teksterne kan formateres med f.eks. fed skrift, og der kan laves overskrifter. Dertil kommer muligheden for tjeklister. Notaterne synkroniserer på tværs af ens Apple enheder; iPhone, Mac og iPad via iCloud.

Som en indbygget del af kortprogrammet Maps bliver det muligt, at lave ruteplanlægning ved brug af offentlige transportmidler, ganske som det kan ske i Google Maps. Funktionen hedder Transit.

I starten vil Transit kun kunne benyttes i en række udvalgte byer, og indtil videre der er ingen danske på kortet.

Ny app: News

Apple News
Apple News

Med den helt nye applikation News går Apple en applikation som Flipboard i bedene.

Som navnet antyder, samler News nyheder fra forskellige kilder baseret på brugerens personlige ønsker. Der vælges fra en række kategorier, der har ens interesse, hvorefter nyhederne præsenteres.

Layoutet har et magasin-touch, ganske som på Flipboard.

Hvis man ikke når at læse alle nyhederne, kan artikler markeres som et bogmærke til senere læsning. News understøtter desuden interaktivt indhold som en del af artiklen, eksempelvis video.

News applikationen holder styr på mere end 1 million emneområder. På et hovedområde som teknologi kan der altså være flere underemner som “Apple”, “Swift” osv.

I første omgang bliver News kun tilgængelig i USA, Storbritannien og Australien.

Multitasking på iPad

Multitasking på iPad med iOS 9
Multitasking på iPad med iOS 9

QuickType Keyboard på iPad får en række udvidelser. Udover ikoner til kopi og indsæt, så kan tastaturet ændres til en touchpad, ved at holde to fingre på tastaturet, så det er lettere at markere tekst, flytte markøren osv.

Med iOS 9 vil iPad understøtte multitasking. En ny taskswitcher (den der kommer når man klikker to gange på hjemknappen) har også set dagens lys.

Det kan nu lade sig gøre, at lægge to apps side om side på skærmen, og arbejde i dem begge på én gang. Ved at trække i kanten mellem applikationerne, kan der hurtigt skiftes fra multivindue til fuld skærm.

Microsoft introducerede med Windows 8 en tilsvarende multitaskingfunktion, som dog fik begrænset succes på Surface.

Splitview-multitasking bliver kun tilgængelig på iPad Air 2, da funktionen kræver en del maskinkraft for at fungere.

Det bliver også muligt, at afspille video i et flydende vindue, som vi tidligere har set det på Android. Denne funktion bliver tilgængelig på  iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini 2 og iPad Mini3

Som noget helt nyt vil iPad få en særlig lowpower-tilstand, som kan bruges når den er ved at løbe tør for strøm. Ved at aktivere lowpower-tilstand, gives der yderligere tre timers batteritid. På dansk hedder funktionen “Lavt spændingsniveau”, og det den konkret gør er, at nedsætte ydeevnen og netværksaktiviteten, så der spares på strømmen. Animerede baggrunde, push-mails m.v. deaktiveres i denne tilstand.

Bred understøttelse af iOS 9

Den ældste telefon der kan køre iOS 9 bliver iPhone 4S, mens iPad 2 bliver den ældste iPad, der kan opdateres. Ældre enheder, som iPhone 4, bliver fortsat efterladt tilbage på iOS 7.

Følgende enheder vil kunne opdateres til iOS 9: iPad 2, iPad 3rd gen, iPad 4rd gen, iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S Phone 6, iPhone 6 Plus og iPod Touch 5th generation.

Apple har ikke sat præcis dato på frigivelsen af iOS 9, men det forventes den kommer til efteråret.

20 tips til iOS 9

Mere til historien

Udviklere vil frem til frigivelsen kunne teste på iOS 9 gennem Apples udviklerprogram.

Læs også:
Fem ting du ikke vidste om App Store

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer