TD-LTE skal redde telebranchen med bedre frekvensudnyttelse

0

4G standarden TD-LTE skal redde telebranchen, siger en af branchen store spillere. TD-LTE udnytter de knappe frekvensresurser meget effektivt.

TD-LTE skal redde mobilindustrien, sagde Bharti Airtels bestyrelsesformand Sunil Bharti Mittal under et foredrag på på GTI summit, der bliver afholdt i forbindelse med Mobile World Congress 2015. GTI, eller ‘Global TD-LTE Initiative’, er en sammenslutning af branchespillere, der støtter den 4G standard, der hedder TD-LTE, skriver Mobile World Daily.

4G LTE Advanced
4G LTE Advanced

– “Jeg kan ikke forestille mig vores liv uden en stor udvikling af TDD økosystmet på baggrund af det faktum, at Indien kun har 5 MHz 3G spektrum til at servicere størstedelen af kapaciteten til kunderne. TD-LTE vil redde mobilindustrien, som står over for en massiv datavækst,” proklamerede Sunil Bharti Mittal.

TD-LTE dækker over den tekniske betegnelse Time-Division Long Term Evolution, og det er en anden 4G-standard end den FD-LTE standard, som vi benytter i Danmark.

Forskellen mellem TD-LTE og FD-LTE er i korte træk, at TD-LTE kun benytter ét frekvensområde på f.eks. 10 MHz til både up- og download, mens FD-LTE benytter 10 MHz til at uploade og 10 MHz til at downloade. FD-LTE benytter altså to forskellige frekvensområder til henholdsvis at download og uploade, mens TD-LTE kun benytter ét frekvensområde og derfor må enhederne skiftevis sende og modtage i forskellige tidsintervaller – deraf Time Division.

TD-LTE benyttes i stor udstrækning på en række af verdens største markeder – blandt andet USA, Indien og Kina. TD-LTE udnytter de knappe frekvensressourcer mere effektiv end FD-LTE, hvilket der er brug for i specielt Kina og Indien, da teleselskaberne ofte kun har små sammenhængende frekvensområder de kan benytte.

GSMAs bestyrelsesformand, Jon Fredrik Baksaas, sagde, at TD-LTE har set det hurtigste teknologioptag af nogen forbrugerelektronik. Siden juni sidste år er væksten af TD-LTE forbindelser steget fra omkring syv procent af alle LTE forbindelser til omkring 25 procent, og næste år forventes TD-LTE at stå for 30 procent selvom TDD og FDD-LTE samlet set vækster til næsten 1 milliard forbindelser.

Endvidere udtalte Jon Fredrik Baksaas, at 2015 bliver året hvor VoLTE (tale over 4G nettet) bliver ‘mainstream’.

Mere til historien

I Kina vil der med udgangen af 2015 være omkring 400 millioner 4G-brugere, hvilket gør Kina til verdens største 4G-marked – og TD-LTE står meget stærkt i Kina.

Mobile World Congress MWC
Læs også:
Flere nyheder fra Mobile World Congress.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer