4G LTE på ulicenseret frekvenser (LTE-U) rykker nærmere

2

LTE-U forum kigger nærmere på 4G LTE på ulicenseret frekvenser.

LTE-U er en forkortelse for Long Term Evolution Unlicensed (spectrum) eller på jævnt dansk 4G på ulicenserede frekvensbånd. Et ulicenseret frekvensbånd er f.eks. 2,4 eller 5 GHz frekvensbåndene, som mange benytter i deres hjem eller arbejdsplads til Wi-Fi.

4G LTE Advanced
4G LTE Advanced

Disse frekvensbånd kræver ingen speciel tilladelse til bruge, men tilgengæld så er der nogle teknisk krav, der skal overholdes.

Indenfor disse tekniske rammer kan alle og enhver benytte frekvensbåndene frit, men det betyder selvfølgelig også, at forskellige enheder kan forstyrre hinanden – noget beboere i boligblokke ofte stifter bekendtskab med, når naboen køber nyt Wi-Fi accesspoint.

LTE U Forum skaber rammerne

LTE U Forum blev etableret i 2014 af det store amerikanske teleselskab Verizon i samarbejde med netværksleverandørene Alcatel Lucent, Ericsson samt chipleverandørene Qualcomm og Samsung.

Den første tekniske evalueringsrapport fra LTE-U Forum er netop blevet præsenteret. Det skriver Cellular-news.com

Evalueringsrapporten er et vigtigt skridt mod målet om, at kunne benytte LTE på 5 GHz frekvensbåndet. Rapporten fastsætter grundprincipperne for, hvordan LTE-U kan benyttes side om side med f.eks. Wi-Fi, der også benytter det ulicenserede 5 GHz frekvensbånd.

Stor fordel i områder med tryk på forbindelserne

For teleselskaberne vil LTE-U være en kærkommen teknisk mulighed for at lave såkaldt off-loading af data til 5 GHz frekvensbåndet. Off-loading er den teknisk term for at flytte forbruget af data fra det primære netværk (teleselskabernes store mobilnetværk) til et andet netværk.

I princippet kan man også tale om off-loading , når man kobler sin telefon på et Wi-Fi netværk.

LTE-U gør det muligt, at flytte datatrafikken til 5 GHz uden at mobilkunderne bemærker det. Et oplagt sted at lave denne form for off-loadning kunne ske med såkaldte small-cells i områder med stor datatrafik som f.eks. storcentre, gågader, større virksomheder, uddannelsesinstitutioner eller sportsstationer.

Mere til historien

Små celler eller Small cells forventes at blive mere og mere udbredt, og ved det kommende 5G net er det også en af grundpillerne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer