3 betaler ingen skat – og det er lovligt

Ingen skattebetaling fra 3 er fuldt lovligt, så længe man har lånt penge. Google og Apple lægger heller ikke mange skattekroner i Danmark.

(Foto: MereMobil.dk)

Det er ikke ukendt, at internationale virksomheder ofte betaler ingen, eller meget lidt i skat (Foto: MereMobil.dk)

Lækkede dokumenter fra revisionsselskabet PwC i Luxembourg viser, at teleselskabet 3 ikke betaler skat i Danmark af de milliardoverskud, som selskabet har præsteret de seneste fem år. Det skyldes en hemmelig skatteaftale. Det skriver Politiken.

Den omtalte skatteaftale er blot én af i alt 548 hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og 30 andre internationale medier har fået, efter et læk af dokumenter fra det internationale revisionsfirma PwC.

I dokumenterne fremgår det, at det Hongkong baserede Hutchison Whampoa, der er moderselskabet til teleselskabet 3 i Danmark, har lavet en yderst lukrativ hemmelig skatteaftale i Luxembourg med hjælp fra revisionsselskabet PwC, og den lukrative skatteaftale har på femte år betydet, at knap 1,5 milliarder kroner ikke blevet beskattet i Danmark men derimod i Luxembourg.

Nu plejer skatteunddragelse, at være en alvorlig sag men aftalen med myndighederne i Luxembourg er faktisk fuldt ud lovlig, selvom afsløringen af den hemmelige aftale allerede har vakt forargelse hos de danske politikere, da 3 ifølge Radioavisen på DR i den periode, hvor teleselskabet ikke betale skat i Danmark, havde en aftale om at levere mobilt bredbånd til den danske stat.

Lån beskattes næsten ikke

Aftalen som PwC og Hutchison Whampoa har lavet med myndighederne i Luxembourg fungerer på den måde, at Hutchison Whampoa låner penge til datterselskaberne i  blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark. Når de lokale teleselskaber så generer et overskud, så betales lånet tilbage med en meget lav rente på – ifølge Politiken – 0,0156 procent.

Det selskab i Luxembourg, som ejer 3 i Danmark, havde i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap at betale 5,2 procent i skat på baggrund af skatteaftalen.

Ifølge Politiken så har afsløringen af de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg fået EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (RV), til sammen med økonomikommissær Pierre Moscovici, at bebudede et forslag som vil kræve, at alle EU-lande udveksler oplysninger om de skatteaftaler, som de laver med multinationale virksomheder. SF er ude og kræve boycot af firmaer, der ikke betaler skat i Danmark.

Læs 3’s forklaring på skattesagen

Hvad med Apple og Google

I dagens nyheder er 3 i fokus, men det kunne lige så godt have været virksomheder som eksempelvis Apple og Google.

Apple, der i 2013 var en af de bedst sælgende mobilproducenter i Danmark, havde en skattepligtig indkomst på 41 millioner kroner, og betalte godt 10 millioner kroner i skat.

Google betalte 3,4 millioner kroner af en indkomst på 13,7 millioner.

I 2013 havde Microsoft en skattepligtig indkomst på 205 millioner i Danmark og betalte 51 millioner kroner i skat.

Du kan søge flere informationer på Skats hjemmeside.

Mere til historien

Mange andre store virksomheder har også flyttet beskatningen til Luxembourg eller Irland, og derved opnået en meget lav og fuldt ud lovlig beskatning af deres overskud. Store virksomheder som Pepsi, Ikea, Disney og Skype har ifølge Politiken også været involveret i skattespekulation.

Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mere end 2,2 milliarder aktive Apple-enheder

Ifølge Apples seneste regnskab er det iPhones og serviceydelserne, som går frem. Antallet af aktive Apple-enheder er enormt.

(mere…)
Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Prøv Apple One gratis i tre måneder

Se fede film og serier, hør musik, spil masser af spil og gem dine billeder på iCloud. Læs mere om, hvordan du prøver Apple One, gratis.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram