Så farligt er det at SMS’e under kørsel

0

Håndholdt mobiltelefoni og SMS’en bag rattet er ikke kun ulovligt – det forøger også risikoen for uheld markant.

Politiet stoppr bilist efter overtrædelse af færdselsloven (Foto: Politi)
Politiet stoppr bilist efter overtrædelse af færdselsloven (Foto: Politi)

Der er mange, der gør det. SMS’er bag rattet. Men faktisk er det en ret farlig vane, som er medvirkende til op mod hvert tredje uheld, der sker i trafikken. Det skriver FDM i juninummeret af deres medlemsblad Motor.

Motor har eksempelvis testet, hvor langt man “kører på en SMS”. Bruger du eksempelvis 40 sekunder på at skrive og sende en SMS besked med en fart på 50 km/t, så svarer det til, at du kører 500 meter, mens du kun har delvis opmærksomhed på vejen og de øvrige trafikanter.

Flere og flere danske bilister bruger håndholdt telefon

– ”Mange er nok ikke klar over risikoen ved brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen. Men som vi også ved fra undersøgelser, er det en af de helt store synder i forhold til at stjæle opmærksomhed. Især når det gælder SMS’er, hvor både tanker og øjne flyttes væk fra trafikken, samtidig med at den ene hånd er optaget af at taste på mobiltelefonen. Det kan næsten kun gå galt og gør det alt for ofte. Derfor skal man populært sagt koncentrere sig om at køre bil, når man kører bil,” siger adm. direktør i FDM Thomas Møller Thomsen.

Hver fjerde unge bruger mobilen bag rattet

Motor gennemførte flere tests på Sjællandsringen blandt andet også, hvordan SMS bag rattet forlænger reaktionstiden og dermed også bremselængden. Dette kan også have fatale konsekvenser. I testen kørte to biler 80 km/t med ti meters afstand og føreren i den bagerste bil SMS’ede, og var ikke 100 procent opmærksom på, at den forreste bil pludselig bremsede. I testen kørte bilerne i hver deres vejbane, men det viste at havde de kørt i samme vejbane, så ville bilerne have stødt sammen ude i trafikken.

Skal håndholdt mobiltelefoni koste klip i kortet?

Til trods for den øgede risiko for trafikuheld, så stiger antallet af bilister, som skriver SMS-beskeder eller taler i håndholdt mobil bag rattet.

Tal fra Rigspolitiet viser også, at der i 2007 blev udstedt 18.931 bøder for håndholdt mobiltelefoni, men i 2012 var dette tal vokset til 43.576, selvom bøden 1. januar 2012 steg til 1.500 kroner.

Mere til historien

I grove tilfælde af uopmærksomhed risikerer bilisten endda, at miste kørekortet helt og få en bøde på 2.500 kroner.

Læs også:

Så farligt er det at sende SMS under kørsel

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer