Flere og flere danske bilister bruger håndholdt telefon

1

Siden bødetaksten steg i 2012 er antallet af bilister, som benytter håndholdt mobiltelefon fortsat steget.

Politiet stoppr bilist efter overtrædelse af færdselsloven (Foto: Politi)
Politiet stoppr bilist efter overtrædelse af færdselsloven (Foto: Politi)

Til trods for bøden for håndholdt mobiltelefoni steg 1. januar 2012 fra 500 kroner til nu at koste 1.500 kroner, så benytter danskerne fortsat mobiltelefonen flittigt både til SMS, mails m.v. Forbruget er trods den forhøjede bøde steget, viser ny undersøgelse fra  Gjensidige Forsikring, der er foretaget af TNS Gallup.

Skal håndholdt mobiltelefoni koste klip i kortet?

Faktisk har mere end seks ud af ti bilister talt i håndholdt telefon under kørsel, mens fire ud af ti har læst eller sendt SMS-beskeder, mails eller tjekket Facebook.

Det er langt fra alle danskere, som har skiftet den håndholdte mobiltelefon ud med en håndfri løsning i bilen. De nye tal viser, at hele 64 procent af danskerne taler i håndholdte mobiltelefoner, mens de kører bil og 43 procent har enten læst eller sendt SMS, tjekket mail og Facebook i trafikken. Hvilket er en stigning i forhold til 2012, hvor tallet var 58 procent for de der havde talt i telefon under kørslen og 41 procent havde SMS’et, mailet eller tjekket mail/Facebook.

Det er SMS’erne, mails og Facebook, som er de værste. Sidder man og skriver en SMS eller læser besked, man netop har modtaget kigger man oftest aktivt væk fra trafikken, og fjerner man blikket fra vejen i blot fem sekunder med en fart på 80 km/t, så vil man have kørt omkring 111 meter i blinde,

– ”Det er let at undgå håndholdt mobilsnak ved hjælp af noget så simpelt som et headset. Sms, mail og Facebook er derimod et større problem, og noget som aldrig bør finde sted bag rattet. Når man eksempelvis sms’er, fjerner man øjnene fra vejen og slipper rattet med den ene hånd. Ens reaktionstid bliver mærkant forringet, og man kan ikke følge med i trafikken. Så hold nu fokus på det, der er vigtigst, og brug din opmærksomhed på din færdsel,” lyder opfordringen fra Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Sidste år blev 48.000 personer sigtet af Rigspolitiet for, at bruge håndholdt mobiltelefon under kørsel. Men måske der skulle endnu mere kontrol til. 22 procent af danskerne, der har deltaget i undersøgelsen, siger de ville stoppe brug af håndholdt telefon, hvis der var mere kontrol og hele 31 procent ville holde op, hvis det resulterede i et klip i kørekortet.

Mere til historien

Det er tankevækkende, at en stigning i bødeafgiften fra 500 kroner til nu at koste 1.500 kroner ikke har betydet en nedgang i antallet af personer, som benytter håndholdt mobiltelefon under kørsel. Skriv gerne i kommentarfeltet, hvad du tror der skal til for at ændre denne adfærd hos danskerne.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer