Sådan er kameraet i Phone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

KAMERATEST: Vi har set nærmere på kameraet i iPhone 16 Pro og 16 Pro Max. Se fotoeksemplerne her.

iPhone 16 Pro Max (Foto: MereMobil.dk)
Det tager lidt tid, når man skal bruge den nye kameraknap. Lidt tilvænning gør den dog brugbar i nogle situationer (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du undrer dig over, hvor anmeldelsen af hele mobilen er, så kommer den senere. Da kameraet har fået størst opmærksomhed på de nye promodeller, så starter vi med en dybdegående anmeldelse af det.

Min kameratest fortæller om de største nyheder til kameraet på iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Samtidig har jeg sammenlignet flere funktioner med sidste års topmodeller.

Jeg er især gået i dybden med den nye kameraknap, som unægtelig er svært at komme udenom.

LÆS MERE: Her får du iPhone 16, iPhone 16 Pro og Pro Max billigst

Den nye kamera-knap er svær at beskrive

iPhone 16 Pro Max (Foto: MereMobil.dk)
Kameraknappen er placeret for højt, og skulle have været længere mod bunden (Foto: MereMobil.dk)

Inden jeg fik iPhone 16 Pro Max i hænderne, var jeg ret splittet omkring den nye kameraknap. Efter at have prøvet den, er min holdning mere positiv, men der er stadig plads til forbedringer.

Hvis man har brugt et ‘rigtigt’ kamera før, kender man følelsen af en kameraknap. På mit Canon-kamera fungerer det glimrende: Tryk knappen halvt ned for at fokusere, og helt ned for at tage billedet. Dette fungerer som det skal, og er effektivt.

Når idéen overføres til en smartphone, forventer jeg dog mere. Og ja, Apple tilbyder mere, men bare ikke nok. Samtidig er placeringen af kameraknappen heller ikke den bedste.

Den sidder for lavt til at bruge i lodret tilstand og for højt i vandret tilstand. Den kan stadig bruges, men en lavere placering på telefonen ville gjort det været nemmere – i hvert fald i landscape-mode.

Udover det skal man faktisk trykke rimelig hårdt for at tage billedet med knappen. Det føles ikke af meget, men når man prøver at tage et makrobillede, er trykket faktisk nok til, at telefonen ryster en smule og kan forringe billedet.

Føles ikke som en rigtig kameraknap

Capture-button, iPhone 16 Pro Max (Foto: MereMobil.dk)
Kamera-knappen på iPhone 16 Pro Max (Skærmbillede: MereMobil.dk)

Efter at have eksperimenteret lidt med knappen ændrede jeg indstillingerne for at gøre den mere følsom. Det hjalp ikke på selve trykket, men forbedrede navigationen.

I modsætning til et almindeligt kamera har kameraknappen på iPhone en touch-flade, der giver adgang til forskellige genveje. Når man har vænnet sig til det, fungerer det faktisk godt.

Ser vi bort fra tilvænningen og det med, at man skal omstille sig til en knap, som aldrig har været på iPhone før, så kan touch-delen godt gøre fotograferingen mere effektiv.

Jeg ved ikke, om jeg vil bruge den om seks måneder, men lige nu begynder jeg at værdsætte mulighederne med knappen. Det er dog vigtigt at understrege, at knappen ikke giver dig flere funktioner – kun genveje.

Primært brugte jeg den mest til at justere ‘stil’ og ‘dybde’. Om det faktisk er hurtigere, har jeg lidt svært ved at vurdere. Personligt synes jeg det, men det er nok et spørgsmål om vane.

LÆS MERE: iPhone 16 og iPhone 16 Plus: Skal du købe?

Flere megapixels og mere zoom

iPhone 16 Pro og 16 Pro Max får flere megapixels til ultra-vidvinkelkameraet, som nu går fra 12 til 48 megapixels.

Jeg tvivler dog på, at de fleste vil bemærke den store forskel fra sidste års model. Selvom forskellen fra 12 til 48 megapixels er markant, skal man zoome ret meget ind for virkelig at mærke forskellen.

Et ønskescenarie havde nok også været en større blænde til ultra-vidvinkelkameraet, især under dårlige lysforhold. En større blænde ville lukke mere lys ind og reducere støjen i billederne.

Kigger vi på iPhone 16 Pro, har den fået (optisk) 5x zoom, fremfor tidligere 3x zoom (iPhone 15 Pro). Der er stadig 5x optisk zoom på iPhone 16 Pro Max.

Da der først bruges optisk-zoom ved 5x, vil alt under dette være digital zoom. Nedenfor kan du se, hvad der menes.

Om det er en fordel eller ulempe, kommer an på om du mest bruger zoom, der ligger under 5x eller over 5x. Personligt så bruger jeg sjældent 5x zoom, eller derover for den sags skyld.

iPhone 15 Pro - 4x zoom (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 15 Pro – ved 4x zoom er billedet mere klart, end den er på 16 Pro
iPhone 16 Pro - 4x zoom (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 16 Pro – ved 4x zoom bruges stadig bruges vidvinkel med digitalt zoom, hvilket kan ses
iPhone 15 Pro - 5x zoom (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 15 Pro – ved 5x zoom får iPhone 16 Pro fordelen, da der også er zoomet digitalt her
iPhone 16 Pro - 5x zoom (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 16 Pro – ved 5x zoom præstere den bedre end forgængeren

Overordnet fotokvalitet på iPhone 16 Pro / Max

Både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max leverer fremragende billeder, og jeg er vild med den nye ‘stil’, der er blevet tilføjet. Med ‘Stil’ kan du tilpasse kameraet ved hjælp af forskellige filtre som ravgul, dramatisk og dæmpet sort/hvid.

Det er ikke nyt, at iPhone har filtre. Nyheden ligger i, at antallet er steget fra 10 til 15, og du kan nu justere hvert filter efter dine personlige præferencer.

Kameraet giver dig adgang til en lille palette, hvor du kan finjustere hvert enkelt filter, så det passer til din smag, og gemme indstillingerne til fremtidige fotos.

Der er delte meninger om brugen af filtre. Nogle mener, at det ødelægger billedets oprindelige udtryk, men det er jeg ikke enig i.

At kunne tilpasse filtrene giver flere kreative muligheder og gør det sjovere at eksperimentere med motiver. Længere nede har jeg forsøgt mig med nogle eksempler, både før og efter brug af filtre, for at illustrere forskellen.

En overset detalje er også, at lens flare er blevet mindre. I de tests, jeg lavede med iPhone 15 Pro Max mod iPhone 16 Pro Max, var der tydelige forbedringer. Ved billeder mod skarpt lys kunne der ikke ses nær så meget refleksion på linsen.

LÆS MERE: AirPods 4: Sådan er de!

iPhone 15 Pro Max - Ultra Vidvinkel (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 15 Pro Max – Omkring solen kan der ses tydelig reflektion
iPhone 16 Pro Max - Ultra Vidvinkel (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 16 Pro Max – På trods af man stadig kan spotte lidt reflektion, så er den betydeligt mindre

ProRaw kan fylde mindre

Den nye iPhone 16 Pro/Pro Max understøtter nu JPEG-XL Lossless og JPEG-XL Lossy, hvilket er en stor nyhed for dem, der ofte tager billeder i Apples ProRaw-format.

JPEG-XL Lossless fylder mindre, og som navnet antyder, er det stadig tabsfrit i forhold til kompression.

Personligt har jeg ændret formatet til netop JPEG-XL Lossless ved ProRaw, og ja, filerne fylder mindre, hvilket vil være mærkbart i længden.

At fotografere i ProRaw giver dig bedre muligheder for efterredigering. Ulempen er dog, at filerne kan blive meget store – og kan godt runde 60 MB for et enkelt billede. Hvis du ikke bruger ProRaw, har denne nyhed dog ingen betydning for dig.

Min konklusion: Egner sig mest kamera-entusiasten

Hvis du ikke ønsker at skulle bruge tid på indstillinger, fotostil og efterredigeringer, burde du nok overveje, om du kan klare dig med en almindelig iPhone 16.

Generelt er det svært at se forbedringer fra sidste års model, medmindre man aktivt leder efter dem. Personligt er det ikke de hypede nyheder, som vækker mest begejstring hos mig.

Som det er nu, er JPEG-XL nok den største nyhed, og det er alene på grund af de mindre filstørrelser for ProRaw. Det siger måske også lidt om nyhederne.

Om kameraet er nok til en opgradering, kommer an på, hvad du kommer fra. Jeg går en smule modsat andre anmeldelser og vil sige, at fra iPhone 13 Pro / Max og ned kan du godt finde synlige forskelle.

Hvis du har en iPhone 14 Pro / Max eller iPhone 15 Pro / Max, så skal du være hardcore kamerabruger eller have en anden grund til at opgradere, for at det vil give mening.

Det betyder ikke, at kameraet er blevet dårligere, tværtimod. Nyhederne er nok bare rettet mod den store entusiastiske kamera-bruger og ikke så meget dem, der hurtigt skal have et familie-billede.

Måske er det også værd at nævne, at hvis man ikke kan vænne sig til kamera-knappen, så gør det ikke kameraet dårligere hvis man undgår den.

Personligt er jeg godt tilfreds med iPhone 16 Pro / Max og deres kameraer. Der er selvfølgelig ønsker såsom større blænde og større sensor, men det kommer nok en dag.

Selvom jeg også har et spejlløst kamera med gode objektiver, så skal man huske at det bedste kamera er det du har på dig. I og med jeg ikke render rundt med mit store kamera til dagligt, så er alternativet vigtigt for mig, og her klarer iPhone 16 Pro Max det rigtig godt.

OVERBLIK: Her er nyhederne i iOS 18 til din iPhone

HENT BILLEDERNE: Vi har lavet en zip-fil med alle vores originale testbilleder, som du kan hente her. Dermed undgår du komprimeringen, som præger de billeder som lægges direkte ind i en artikel om denne.

Billeder taget med iPhone 16 Pro Max

NYHEDER FRA APPLE: Du kan få de seneste Apple-nyheder i din indbakke hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig GRATIS netop nu. Skriv din mailadresse i feltet herunder.

Næste step 👆

Mere til historien

På video-delen har iPhone 16 Pro / Max fået 4K 120 fps og kan også optage slowmotion i dette. Funktionen virker glimrende og ser fantastisk ud i slowmotion.

Google TV Streamer test | Værd at købe?

TEST: Den nye tv- og streamingboks Google TV Streamer leverer varen, men ’reklamer’ og pris irriterer mig.

(mere…)
Her får du iPhone 16, iPhone 16 Pro og Pro Max billigst

PRISTJEK: Se her hvor du finder iPhone 16-modellerne billigst hos en række teleselskaber.

(mere…)
Nu kan du købe iPhone 16 og iPhone 16 Pro

Dagen er kommet, hvor Apple har salgsstart på de fire nye iPhone 16-modeller. 

(mere…)
iPhone 16 og iPhone 16 Plus: Skal du købe?

TEST: Er iPhone 16 og iPhone 16 Plus værd at købe? Vi har samlet for- og imod iPhone 16.

(mere…)
Bowers & Wilkins Pi8 lyder godt!

TEST: Headsettet Bowers & Wilkins Pi8 har en god lydkvalitet, men det slår ikke mit reference-headset.

(mere…)
AirPods 4: Sådan er de!

FØRSTE TESTS: AirPods 4 er et fremskridt, men er de værd at købe? Her er de første tests af AirPods 4.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram