Skærme kan påvirke den mentale sundhed og trivsel

Sundhedsstyrelsen er klar med nye anbefalinger for brug af skærm. Særligt anbefalingerne til de mindste børn er skærpet.

Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)
Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)

Skærme fylder meget i hverdagen for de fleste. Og smartphones, tablets og computere er en del af vores hverdag helt fra vi er små. Brugen af skærme er også steget i alle aldersgrupper de seneste 10 år – særligt blandt børn og unge.

Små børn får ALT for meget skærmtid

Der har været mange spekulationer om, hvordan skærme egentlig påvirker os psykisk og psykisk. Sundhedsstyrelsen har nu set nærmere på undersøgelser, som viser, hvordan vi får påvirket vores søvn, fysiske aktivitet, stress, sociale relationer og ikke mindst fællesskaberne i hverdagen.

Derfor er de tidligere anbefalinger nu revideret.

-”Det er vigtigt, at vi alle er bevidste om, hvor meget skærmbrug fylder i dagligdagen, og den måde vi bruger skærmene på. Gør de noget godt for vores relationer og mentale trivsel, eller mister vi noget andet vigtigt socialt samvær på grund af dem? Derudover bør forældre være ekstra opmærksomme på, om brugen af skærm i familien påvirker deres børns udvikling og trivsel. Specielt har børn under to år som udgangspunkt ikke gavn af at se på en skærm,” siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, Maja Bæksgaard Jørgensen, i en pressemeddelelse.

Dette har medført skærpede anbefalinger til de mindste børn. Tidligere har Børns Vilkår også været ude med meldingen om, at skærmtid til børn under to år skulle begrænses mest muligt.

De nye anbefalinger bygger på litteraturstudier ud fra internationale videnskabelige artikler samt danske og nordiske rapporter, der fokuserer på søvn, fysisk aktivitet og stress samt relationer og fællesskaber, samt en arbejdsgruppe, som har rådgivet om anbefalingen vedrørende børn under to år.

Der har været inddraget en række eksperter til at kvalificere ordlyden i anbefalingerne. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Før børn får en god udvikling, skal de have nok søvn og fysisk aktivitet, men de skal også indgå i fællesskaber, som har en positiv betydning for deres trivsel.

Nyt skoleår byder på mindre skærmtid på nogle skoler

Forældreansvar

Er man forælder, så har man sikkert også hørt, at børnene ikke gør det man siger, men det de ser.

Derfor er det vigtigt, at forældrene er opmærksomme på deres egne skærmvaner indenfor hjemmets fire vægge.

Bag skærmen sidder spioner og manipulerer vores børn

Forældre skal nemlig være opmærksomme på, at de er rollemodeller, når børnene skal opbygge gode vaner i forhold til skærmbrug. Ligesom børnene har brug for kontakten til forældrene.

Anbefalingerne vil i midten af oktober blive fulgt op med en informationsindsats til forældre om, hvordan anbefalingerne kan blive om sat til praksis.

Ifølge tal fra Vive, så bruger 66 procent af de 2-årige tablet eller smartphone på en almindelig hverdag. 31 procent af dem bruger skærmen i mere end 30 minutter. 86 procent af de to-årige bruger TV eller PC, mens tæt på 39 procent af dem gør det mere end 30 minutter.

Danske forældre ønsker anbefalinger om skærmtid

De nye anbefalinger…

Sundhedsstyrelsen er klar med nye anbefalinger – og de er delt op i to. Nemlig nogle gode råd til alle – og dernæst nogle særlige til de, som har hjemmeboende børn.

HØR DENNE EPISODE: Dette gør skærme ved dit barns hjerne

Anbefalinger til børn, unge og voksne

  • Brug ikke skærm op til sengetid
  • Lad din telefon eller tablet blive ude af soveværelset
  • Brug tid væk fra skærmen og husk at være fysisk aktiv
  • Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan skærm påvirker din trivsel

Anbefalinger til forældre med hjemmeboende børn

  • Børn under to år bør ikke bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen 
  • Begræns brug af skærm, når du er sammen med dit barn 
  • Interesser dig for dit barns digitale liv
  • Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen

Du kan læse mere detaljeret om de nye anbefalinger inde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Mere til historien

Børns udvikling og trivsel gennem livet (2021) viser også, at andelen af tre-årige børn, der bruger minimum én time om dagen på computer, TV, YouTube, tablet er steget fra 29 procent i 2009 til 52 procent i 2021. Det er altså mere end hver anden.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram