Små børn får ALT for meget skærmtid

Brug af skærme som smartphones og tablets skrider alt for let. Mange børn reagerer meget aggressivt, som følge af skærmtiden.

KORT UDGAVE
Små børn får alt for meget skærmtid, og det kan have negative konsekvenser for deres udvikling og sundhed. WHO har klare anbefalinger om skærmtid for børn under fem år, som mange danske børn. Sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt oplever, at mange forældre giver deres børn en skærm som en pause, når de kommer hjem fra institution. Hun mener, at vi skal vågne op og begrænse skærmene for de mindste.overskrider. De norske myndigheder har ændret deres anbefalinger i overensstemmelse med WHO’s anbefalinger. De danske myndigheder har endnu ikke en klar udmelding om passende skærmtid
børn-og-tablets
Børn bruger alt for meget skærm (Foto: Telenor)

WHO har klare anbefalinger, når det kommer til skærmtid. Ifølge en ny endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Syddansk Universitet, så overskrides denne for de 2-5-årige.

Dette bekræfter billedet, som sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt oplever i hendes hverdag. Det skriver TV 2.

Anette Birkenfeldt har været sundhedsplejerske i 30 år og har derved mødt hundredvis af småbørnsforældre. I de mange år har begrebet skærmtid ikke fyldt så meget, som det gør nu. Og skærmtiden for de mindste skrider alt for let.

LÆS OGSÅ: Mobilfrie skoler: Nu leger børnene igen

Har brug for en pause

Mange forældre forklarer, at barnet har brug for en pause, når barnet kommer hjem fra børnehave eller vuggestue. Den pause får de ofte med en skærm, mens forældrene kan lave praktiske ting eller kigge på deres egen skærm.

-”Vi skal virkelig til at vågne op, når det gælder børns eksponering for skærme,” siger sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt til TV 2.

Børn skal have øjenkontakt og fysisk nærvær

Forældrenes opmærksomhed er vigtig for børn – både med øjnene og kroppen. Ellers kan forældrene misse barnets signaler og behov. Derfor synes Anette Birkenfeldt, at de danske sundhedsmyndigheder skal sige nej til skærme for 0-2 årige. Aida Bikic, som er psykolog og forsker i børn og skærme på Syddansk Universitet, er enig i det synspunkt.

-”De nul til toåriges hjerner er meget påvirkelige. Der er så meget, de skal nå at udvikle og lære i den korte perioder,” lyder det fra Aida Bikic.

Anbefalingerne fra WHO overskrides

Aida Bikic er på vej med en undersøgelse af 1.500 odenseanske børns skærmvaner. Aida fortæller, at når det gælder de 2-5-åriges skærmtid, så overskrider størstedelen af børnene anbefalingerne fra WHO, der hedder max en times skærm om dagen.

Det kan være svært at få børnene til at slippe skærmen, uden at de bliver vrede. Det skyldes, at spil og børneserier hele tiden frister dem med nye belønninger. Som forældre må man lære at tackle den udfordring, mener Aida Bekic.

LÆS OGSÅ: Bag skærmen sidder spioner og manipulerer vores børn

Udenlandske studier viser, at børn under to år, der ser på en skærm to timer om dagen, vil kunne få problemer med hukommelse, koncentration og tilpasning senere i barndommen.

Hvad kan forældre gøre?

Forældre kan sætte noget andet i stedet, når børnene gerne vil have skærm, hvis de ikke selv kan finde på noget.

Afhængig af alder kan dette være puslespil, læse en bog, spille et spil, gå en tur eller andet, hvor forældrene er tilstede.

Du kan høre mere om konsekvenserne for børnene i denne podcastepisode.

Sundhedsmyndighederne måske på vej med anbefalinger

I Danmark har sundhedsmyndighederne ikke fastsat nogen konkret skærmtid for børn under fem år. De opfordrer dog til at begrænse skærmene for de mindste.

Børns Vilkår mener også, at skærmtiden skal være nærmest nul til de helt små.

Står det til Anette Birkenfeldt bør børn slet ikke bruge skærme, da de bliver overstimuleret og passive, samt giver en del ophobede følelser.

Mere til historien

De norske myndigheder ændrede sidste år deres anbefalinger, så børn mellem tre og fem år højst bør have én times skærm dagligt, mens børn under to år slet ikke bør bruge tid foran skærmen. De råd er baseret på WHO’s anbefalinger, som udkom i 2019 og 2020.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram