Åhh nej! Sådan snyder du fotovognen

GUIDE: En række fartkontrol-apps hævder at kunne forudsige politiets fartkontroller. Kan de det?

Fotovogn fartkontrol
Det er møg-irriterede at blive fanget af en fotovogn, fordi man marginalt har overskredet fartgrænsen (Grafik: MereMobil.dk)

Arrhhhh!!! En fartbøde fordi fartgrænsen er overskredet med nogle få kilometer i timen, fordi man kortvarigt er uopmærksom, er stjerne-irriterede.

1.200 kroner koster det, hvis du kører 115 km/t i en 110 km/t-zone eller kører 55 km/t i byzonen med en fartgrænse på 50 km/t.

Vil du undgå dette, kan du købe forskellige fartkontrol-dimser, der monteres i bilen. Løftet fra producenterne er, at dimserne afslører, hvor der holder en fotovogn – men hvor valide er informationerne?

Baseret på tillid

INGEN fartkontrol-dims eller app kan egenhændigt scanne vejgrøfterne efter fotovogne, selvom man ud fra markedsføringen godt kunne få det indtryk.

Alle systemer deler den udfordring, at deres data er baseret på tillid. Det er nemlig brugerne selv, der indrapporterer, hvor fotofælderne står den pågældende dag. Selvom udbyderne forsøger at undgå falske data, så lykkedes det nok ikke helt.

Der vil også være fartkontrolpositioner, som du passerer, der ikke er indrapporteret endnu.

FAKTA: Der er lige nu 107 mobile fotovogne i Danmark, kendt som Automatisk Trafikkontrol (ATK). Der står aktuelt 11. ”stærekasser” med faste fotofælder. Det er ikke ulovligt at anvende et fartkontrolsystem.

Hvor præcise er meldingerne om fartkontrol?

Hvis et fartkontrolsystem skal fungere, så kræver det, udover korrekte indrapporteringer, en kritisk brugermasse på en given strækning.

Brugere af systemerne kan gå og op ned. Derfor kan ét system over en periode være bedre end et andet. Senere har konkurrenten måske flere aktive brugere – og leverer således mere præcise meldinger om fartkontrol.

Jeg har prøvet nogle af systemerne – og ja de kan faktisk advare om en fotofælde, men falske advarsler findes bestemt også.

Derfor handler det fortsat om at køre pænt og overholde færdselsloven.

Brugerne rapporterer en fartkontrol, ved at trykke på en fysisk knap på enheden eller via appen.

De forskellige fartkontrol-apps og systemer

I Danmark har vi fire forskellige systemer.

  • Trafikalarm.dk: Gratis fartkontrol app til iPhone og Android-telefoner. Appen giver også besked om kø, ulykker og vejarbejde. Du får desuden en simpel navigationsløsning. Trafikalarm.dk har flere funktioner, men disse koster penge. Aktuelt er der ét års gratis prøveabonnement. Herefter er prisen 149 kroner om året.
  • Drive One: En Bluetooth-dims til bilen, som bipper, når du nærmer dig en fartkontrol. En anden tone indikerer en anden hændelse forude som f.eks. vejarbejde og kø. Systemet fungerer i hele Europa. Drive One koster ned til 449 kroner som engangsbetaling – altså intet løbende abonnement. Produktet ses jævnligt i kampagner hos f.eks. T-Hansen.
  • Ooono: Minder om Drive One. Her får du også beskeder om fartkontrol og forhindringer. Heller ikke hos Ooono er der løbende abonnement. Du sætter bare Bluetooth-dimsen i bilen og kører. Prisen er 399 kroner.
  • Saphe: Har flere produkttyper. Den dyreste med et lille display kan købes inkl. et årsabonnement til 549 kroner – efter det første år, skal abonnementet fornys. Der er også produkter uden skærm, hvor en engangsbetaling på 449 kroner gør det muligt at modtage trafikalarmer. Saphe produkterne med skærm kan bl.a. vise, hvor hurtigt du aktuelt kører.

SELVSTÆNDIGE SYSTEMER: Hvert system har deres egen brugerdatabase. Det betyder, at f.eks. fartkontroller som indberettes af Ooono-brugere ikke deles med konkurrenterne - og omvendt. Trafikalarm.dk og Drive One er undtagelsen. Her deles data, da systemerne har samme ejere.

Så populære er de

Der findes ingen verificerede data over antallet af brugere på systemerne, men jeg har set på hvor meget aktivitet, der er på de fire apps i Apples App Store og Google Play på Android.

I App Store har Saphe appen flest stemmer: 715. Appen er vurderet til 2,7 point af iPhone-brugerne. Konkurrenten Drive One har kun to stemmer og en karakter på 5. Der er ingen brugerkommentarer.

Appen Trafik Alarm, som samarbejder med Drive One, har til gengæld 478 stemmer og en karakter på 3,7. Ooono ligger på 83 stemmer og 2,7 i karakter.

På Google Play Store har Ooono over 500.000 downloads og mere end 6.500 anmeldelser. Saphe ligger med en lidt højere karakter baseret på mere end 4.200 anmeldelser.

Drive One leverer den højeste karakter, baseret på 19 stemmer og 1.000+ downloads.

Data er indsamlet den 8. februar 2023.

Sådan fungerer fartkontroladvarslerne

Ingen trafikalarm-dims til bilen virker uden en telefon. Det er ”dumme” Bluetooth-baserede enheder, som trækker på data fra en app på telefonen.

Du kan således ikke bare sætte en Drive One eller Ooono i bilen og forvente den advarer om en kommende fartkontrol på strækningen.

Det skal siges, at enhederne kan forbindes til flere telefoner på én gang så alle brugere af bilen, får glæde af dem.

Der er IKKE tale om, at dimsen på egen hånd selv registrerer en fotovogn eller stærekasse. Der skal bruges en telefon med den pågældende app. Hvis ikke appen kører i baggrunden, fungerer det ikke.

Det skal også huskes, hvis bilen lånes ud til andre, så kan de altså ikke regne med, at det fungerer uden de har appen og forbindelse til enheden.

Hvilken fartkontrol dims skal du købe?

Der er intet godt svar, når vi ikke kender datagrundlaget.

For alle systemer gælder, at der er sure brugeranmeldelser, hvilket gør valget endnu sværere – der er nemlig også mange glade brugere.

Personligt hader jeg tjenester, som er baseret på løbende abonnementer. Jeg vil gerne købe et produkt, hvorefter det er betalt én gang for alle.

Mit råd er: Start med Trafik Alarm appen og se, hvordan det virker. Beslut dig herefter for hvilket system, der er bedst for dig.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Den meget populære tjeneste fartkontrol.nu er lukket. Vi har set på alternativer til fartkontrol.nu.

Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data

GUIDE: Uskyldige mobilspil lænser data om vores børn og familie. Sådan stopper du dataindsamlingen fra telefonen.

(mere…)
Ny antennetest 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

En ny uafhængig antennetest konkluderer, hvilke telefoner der er bedst, når du skal på nettet eller tale i telefon.

(mere…)
Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
Årets bedste ”tech-gaver” til konfirmanden 2023

KØBSGUIDE: Skal konfirmanden have en telefon eller andre tech-gaver fremfor penge? Vi kommer med tips til tech-gaven.

(mere…)
5 råd til at forlænge levetiden på din smartphone

Køb af en ny telefon kan udskydes, hvis du passer på den. Her er 5 tips til at passe bedre på batteriet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram