USA-krav: Sælg TikTok ellers forbyder vi appen

Amerikanerne strammer kravene til TikTok. Kineserne skal ud af ejerskabet.

TikTok SOME
(Foto: Olivier Bergeron)

TikTok skal sælge de kinesiske ejerandele i appen, ellers står appen over for et muligt forbud i USA, skriver Reuters.

Trækket er det mest dramatiske i en række af nylige skridt fra amerikanske embedsmænd og lovgivere, som har rejst bekymring for, at TikToks amerikanske brugerdata kunne blive videregivet til Kinas regering. Frygten har også ført til anbefalinger i Danmark om at slette TikTok fra arbejdstelefoner.

TikTok har mere end 100 millioner brugere i USA.

KINA REAGERER: Ifølge udenrigsministeriet i Kina skal regeringen i USA lade være med at ”undertrykke TikTok”.  Ordene kom fra talsperson Wang Wenbin, det kinesiske udenrigsministerium, på en pressebriefing.  Ministeriet siger, at amerikanerne ikke har fremlagt beviser for, at appen er en trussel for amerikansk sikkerhed.

– ”USA bør stoppe med at sprede misinformation om datasikkerhed, stoppe med at undertrykke det relevante selskab og skabe et åbent, retfærdigt og ikke-diskriminerende miljø for udenlandske virksomheder til at investere og operere i USA,” udtalte Wang Wenbin ifølge ABC News.

Forsøgte forbud i 2020

Det er første gang under administrationen med den demokratiske præsident Joe Biden i spidsen, at et muligt forbud mod TikTok er udtrykt så kraftigt.

Bidens forgænger, republikaneren Donald Trump, forsøgte at forbyde TikTok i 2020, men blev blokeret af amerikanske domstole.

TikToks talsperson Brooke Oberwetter fortæller til Reuters, at selskabet for nylig har hørt fra det amerikanske finansministeriums ledende udvalg om udenlandske investeringer i USA (CFIUS), som kræver, at de kinesiske ejere af appen solgte deres aktier og sagde, at de ellers ville de stå over for et muligt forbud mod videoappen i USA.

Under pres fra daværende præsident Trump forsøgte ByteDance i slutningen af 2020 forgæves at sælge appen til Microsoft, men handlen faldt til jorden. Senere var Oracle inde i billedet, men heller ikke her lykkedes det at afslutte salget.

LÆS OGSÅ: Danskerne overvejer sletning af TikTok

Forsøger charmeoffensiv

TikTok og ByteDance bruger megen energi på at overbevise vestlige beslutningstagere, medier og myndigheder om, at de ikke vil dele data med den kinesiske regering – hvis denne skulle spørge.

Dernæst fortælles det jævnligt, at TikTok ikke er en kinesisk app. Ejernes svar virker overbevisende for det utrænede øre, men djævlen ligger i detaljen.

Det hænger sådan sammen, at TikTok-appen ikke er tilgængelig i Kina. Her anvendes en næsten identisk app kaldet Douyin, der ligeledes udspringer fra ByteDance. Desuden er moderselskabet bag ByteDance registreret i Kina, hvorfra de ejer alle aktiviteterne uden for Kina gennem en virksomhed på Cayman Islands.

Læs de officielle svar fra TikTok samt lyt til en uddybende podcastepisode herunder. Find også ”meremobil.dk”-podcasten i din favorit podcastapp. Læs desuden vores baggrundsartikel om TikTok.

LÆS OGSÅ: TikTok vil imødekomme vestlig frygt

Forstå TikTok-sagen

https://open.spotify.com/episode/10ye0eHvwnSsTEtHCwKx02?si=-basSGY3TsCYpyYE92_IFA

Mere til historien

Ifølge tele- og IT-ekspert John Strand, Strand Consult, handler hele TikTok-problematikken om ejerforholdet. Den kinesiske regering kan på forlangende, bede om alle data fra kinesiske virksomheder – uanset hvor disse data ligger. Det siger en sikkerhedslovgivning i Kina fra 2017.

Så hurtigt kan dit kodeord på 8 tegn hackes

De fleste hjemmesider kræver en adgangskode på mere end otte tegn, men kravene bør være højere.

(mere…)
Ny lov kan gøre TikTok ulovlig i USA

Det amerikanske senat har vedtaget lov, som pålægger ByteDance, at frasælger sin amerikanske afdeling.

(mere…)
Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
TikTok er på vej med Instagram-konkurrent

Det ventes, at TikTok snart er på vej med deres bud på en billeddelings-app. Navnet er afsløret.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram