Har du Kina-frygt? Forstå TikTok-sagen
EP126: Er TikTok de nye slemme ’drenge i klassen’ og har vi i vesten misforstået appen og dens hensigter? Jeg pakker TikTok-problemet ud.
De stjæler vores data og overvåger os. Appen er en Trojansk Hest. Kineserne kan sprede falske nyheder.
Beskyldningerne er mange og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet har hejst det røde flag.
Det store problem er, ifølge IT-eksperten John Strand fra Strand Consult, den kinesiske sikkerhedslovgivning fra 2017. I grove træk kan de kinesiske myndigheder på forlangende få udleveret data fra enhver kinesisk virksomhed.
Undersøgelsen Internet 2.0 dokumenterede fornyeligt, at TikTok er den app blandt alle SOME-apps, der høster flest data fra brugernes telefoner. LANGT flere end f.eks. Facebook der fremstår som en ’ren cykelrytter’ ved siden af.
TikTok er ikke ’de unges Facebook’
Forældre til børn med TikTok er ALT for afslappede. Voksne er faldet i søvn og tror, at TikTok er det samme som Facebook, mener André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse, fra Syddansk Universitet, ifølge Jyllands-Posten.
Børn skal slet ikke bruge appen, mener forskeren.
TikTok er STÆRKT vanedannende. Starter du først, så æder appen hurtigt et par timer af din tid. Indholdet er nemlig ofte rigtigt underholdende – og hjernen vil have mere og mere.
Danske unge i 16-17-årsalderen bruger omkring en time om dagen på appen. Det viser data fra en undersøgelse som bureauet Hearts & Science har lavet sammen med Norstat.
LÆS OGSÅ: DR lukker ned for TikTok
LYT TIL PODCASTEN: Du kan lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk, hvor vi taler om teknologi på dansk, via Apple Podcasts, Spotify, Podimo samt i alle podcastapps. Søg efter ‘MereMobil‘ Se også episodeoversigten her.
Hvad siger TikTok til kritikken?
Det er ikke lykkedes at få et interview med TikTok / Bytedance, men via mail har de fremsendt nogle synspunkter.
Invasiv?
- TikTok-appen er ikke unik med hensyn til mængden af oplysninger, den indsamler, sammenlignet med andre mobilapps, hævder firmaet. Dette er dog i modstrid med hvad undersøgelsen Internet 2.0 har dokumenteret.
Kinesisk firma?
- Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de i mailen. Ifølge IT-eksperten John Strand er ejerskabet skruet sådan sammen, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina, hvorfra de ejer alle aktiviteterne uden for Kina gennem virksomheden på Cayman Islands.
Ejerskab?
- TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’. John Strand bekræfter, at en række kapitalfonde uden for Kina investerede i 2021.. “Det ændrer ikke ved, at det er en kinesisk virksomhed og at myndighederne i ret mange lande betragter dem som sådan,” siger eksperten.
Data opbevares i EU
- TikTok oplyser, at de arbejder på at data skal gemmes lokalt i EU. John Strand siger her, at det er ligegyldigt hvor data er gemt – om det er i Norge, Danmark eller på Månden. Det er reelt ejerskabsforholdene, som er problematiske.
TikTok-appen er ikke kinesisk
- TikTok gentager igen og igen, at de ikke er en kinesisk app. Det hænger sådan sammen, at TikTok-appen ikke er tilgængelig i Kina. Her anvendes en næsten identisk app kaldet Douyin, der ligeledes udspringer fra Bytedance.
BAGGRUND: Dette skal du også vide om TikTok
HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 20. marts 2023.
Mere til historien
I denne episode kan du også høre om beskedplatformen ICQ – den mest populære IM-tjeneste i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne. Den var kendt for sine karakteristiske “Uh-oh!”-lyd.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (Varighed: 26:14 — 60.1MB)
Subscribe Apple Podcasts | Spotify | Blubrry | TuneIn | RSS