Har du Kina-frygt? Forstå TikTok-sagen

EP126: Er TikTok de nye slemme ’drenge i klassen’ og har vi i vesten misforstået appen og dens hensigter? Jeg pakker TikTok-problemet ud.

TikTok-sagen, Kina frygt

De stjæler vores data og overvåger os. Appen er en Trojansk Hest. Kineserne kan sprede falske nyheder.

Beskyldningerne er mange og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet har hejst det røde flag.

Det store problem er, ifølge IT-eksperten John Strand fra Strand Consult, den kinesiske sikkerhedslovgivning fra 2017. I grove træk kan de kinesiske myndigheder på forlangende få udleveret data fra enhver kinesisk virksomhed.

Undersøgelsen Internet 2.0 dokumenterede fornyeligt, at TikTok er den app blandt alle SOME-apps, der høster flest data fra brugernes telefoner. LANGT flere end f.eks. Facebook der fremstår som en ’ren cykelrytter’ ved siden af.

TikTok er ikke ’de unges Facebook’

Forældre til børn med TikTok er ALT for afslappede. Voksne er faldet i søvn og tror, at TikTok er det samme som Facebook, mener André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse, fra Syddansk Universitet, ifølge Jyllands-Posten.

Børn skal slet ikke bruge appen, mener forskeren.

TikTok er STÆRKT vanedannende. Starter du først, så æder appen hurtigt et par timer af din tid. Indholdet er nemlig ofte rigtigt underholdende – og hjernen vil have mere og mere.

Danske unge i 16-17-årsalderen bruger omkring en time om dagen på appen. Det viser data fra en undersøgelse som bureauet Hearts & Science har lavet sammen med Norstat.

LÆS OGSÅ: DR lukker ned for TikTok

LYT TIL PODCASTEN: Du kan lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk via Apple Podcasts og Spotify samt i alle podcastapps. Se episodeoversigten her.

Hvad siger TikTok til kritikken?

Det er ikke lykkedes at få et interview med TikTok / Bytedance, men via mail har de fremsendt nogle synspunkter.

Invasiv?

  • TikTok-appen er ikke unik med hensyn til mængden af oplysninger, den indsamler, sammenlignet med andre mobilapps, hævder firmaet. Dette er dog i modstrid med hvad undersøgelsen Internet 2.0 har dokumenteret.

Kinesisk firma?

  • Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de i mailen. Ifølge IT-eksperten John Strand er ejerskabet skruet sådan sammen, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina, hvorfra de ejer alle aktiviteterne uden for Kina gennem virksomheden på Cayman Islands.

Ejerskab?

  • TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’. John Strand bekræfter, at en række kapitalfonde uden for Kina investerede i 2021.. "Det ændrer ikke ved, at det er en kinesisk virksomhed og at myndighederne i ret mange lande betragter dem som sådan," siger eksperten.

Data opbevares i EU

  • TikTok oplyser, at de arbejder på at data skal gemmes lokalt i EU. John Strand siger her, at det er ligegyldigt hvor data er gemt – om det er i Norge, Danmark eller på Månden. Det er reelt ejerskabsforholdene, som er problematiske.

TikTok-appen er ikke kinesisk

  • TikTok gentager igen og igen, at de ikke er en kinesisk app. Det hænger sådan sammen, at TikTok-appen ikke er tilgængelig i Kina. Her anvendes en næsten identisk app kaldet Douyin, der ligeledes udspringer fra Bytedance.

BAGGRUND: Dette skal du også vide om TikTok

HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 20. marts 2023.

Mere til historien

I denne episode kan du også høre om beskedplatformen ICQ – den mest populære IM-tjeneste i slutningen af ​​1990'erne og begyndelsen af ​​2000'erne. Den var kendt for sine karakteristiske "Uh-oh!"-lyd.

Dansk universitet frygter aflytning

Frygten for, at TikTok eller andre SOME-tjenester misbruger mobiltelefoner til at høste data breder sig.

(mere…)
TikTok viser krig - bare ikke for russere

Journalister har afdækket, at stormombruste TikTok skelner mellem profiler fra Rusland og fra Ukraine.

(mere…)
Gentager det samme vrøvl

TikTok sejler rundt i ukonkrete svar på kritiske spørgsmål og fastholder påstande, som forlængst er modbevist.

(mere…)
Så godt sælger iPhone i Kina

Det går godt for Apple på det kinesiske marked, hvor særligt iPhone 13-serien klarede sig flot i 2022.

(mere…)
Internet via satellitter – hvad skal vi med det?

EP127: Internet til fjerne egne, videotransmission til kampfly og droner er over os. Bliv klogere på satellit-teknologien her.

(mere…)
Børn tester sig for psykiske sygdomme på TikTok

Børn og unge diagnosticerer sig selv med blandt andet ADHD via TikTok. Det bekymrer Børns Vilkår.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram