Her er robotten for alvor rykket ind i køkkenet

Robot kan kokkerere fire måltider på et kvarter. Det er formentlig verdens eneste spisested, hvor kokken er en robot.

sammenkopieret billede af spisesteds facade og en robot
Det er robotten GammaChef, som er kokken i spisestedet Bots&Pots Sci-Food i Zagreb. Foto: Bots&Pots Sci-Food/Facebook

Her kan du stifte bekendtskab med GammaChef. GammaChef er en robot, og det er meget sandsynligt, at der vil blive en del flere af dem inden for en overskuelig fremtid.

Én GammaChef kan nemlig producere fire måltider på 15 minutter, men ikke nok med det, så kommer der åbenbart velsmagende måltider ud af det. Det fortæller spisestedets gæster til nyhedsbureauet Reuters.

Det lyder temmeligt attraktivt. Og ikke mindst et godt udgangspunkt til en forretningsidé.

Reuters har været en tur i Kroatiens hovedstad Zagreb og besøgt bistroen Bots&Pots Sci-Food. Spisestedet er med egene ord det eneste i verden, som serverer mad direkte fra det, som måske mest af alt kan kaldes et "robotkomfur".

Velsmagende måltider fra grunden

Det er da ikke nyt, tænker du så. Der bliver da lavet pommes frites, stegt burger-bøffer, lavet pizzaer og meget andet rundt omkring på de steder, jeg spiser. Tænker du. Ja, men der er åbenbart ingen andre robotter end GammaChef, der kan lave et regulært måltid fra grunden.

Sådan en fætter som GammaChef kan mere end lave ét måltid. Den kan lave ikke færre end 70 forskellige gryderetter. Men endnu ikke uden, at der står mennesker bag. Der skal nemlig fyldes råvarer i maskinen, som så klarer resten. Derefter skal retten serveres.

- "En sådan restaurant med fem robotter kan drives af en enkelt person," siger Hrvoje Bujas til Reuters. Han er den ene af stifterne af den godt et år gamle Bots&Pots Sci-Food.

Hrvoje Bujas tilføjer, at hans og hans kompagnoners automatiserings-iver ikke stopper ved GammaChef.

- "Vores endelige mål er at skabe et 'ingen tjener, ingen kok, ingen kontanter'-rum, hvor du bestiller, får og betaler for mad uden menneskelig kontakt."

GammaChef har "lært", at lave med af bistroens køkkenchef. Den skal kun lære det en gang, så kan den gentage retten i det uendelige …

Få din egen køkken-robot ... næsten

Er du fan af AI, robotter og anden form for automatisering, så dukker "robotterne" til stadighed op som en mulighed i din dagligdag.

Således også i køkkenet, hvor et tilløb til en GammaChef er en mulighed. Således testede vi i efteråret fynske Ztoves appstyrede kogepladesystem.

I sin enkelthed går det ud på, at blive herre over temperaturen. Netop temperaturen er en svær størrelse, og selvom din spitzenklasse kogeplade giver dig stor glæde - og måske kontrol -, så sejler temperaturerne på et induktionskomfur rundt som et sejlskib uden mast på åbent hav.

Men det er lykkedes robotingeniøren Peter Favrholdt fra Odense, at udvikle et stykke elektronik, der gør, at du kan stege i smør uden det branker eller at du kan bruge komfuret til at trylle med sous vide i en gryde. Du kan sågar styre, at olien ikke koger over, når du frituresteger.

Du kan blive meget klogere på Ztove i John G.'s podcast "Smartkøkken: Du bliver 'masterchef'".

Hør om det app-styrede komfur

Mere til historien

Vi har samlet en række af vores artikler om automatisering. Klik her og læs

Denne robotplæneklipper kører uden kabler

Græs-sæsonen 2023 nærmer sig. Nu kommer Stiga med en plæneklipperrobot, hvor ledningerne er skåret over.

(mere…)
Snapchat har lanceret ny chatbot

OpenAI's GPT-teknologi er nu klar til Snapchat. Bliv klogere på, hvordan du kan få adgang til det her.

(mere…)
Så vild er den nye kunstige intelligens

BAGGRUND: Teknologier som ChatGPT og DALL-E skriver selv artikler, laver billeder og svarer på komplicerede spørgsmål. Læs hvor vildt det er.

(mere…)
ChatGPT er dum og velkommen, siger ekspert

Ekspert mener, at kunstig intelligens kan hjælpe os med at opbygge mere tilfredsstillende og produktive karrierer.

(mere…)
Mere end 100 millioner har brugt ChatGPT

KORT NYT: ChatGPT blev lanceret i november. Siden da har mere end 100 millioner brugere gjort brug af AI-robotten.

(mere…)
Nu indfører chatrobot betaling

Abonnenter vil få fordele med chatrobotten ChatGPT. Betalingen kommer efter en indsprøjtning på 10 milliarder dollar fra Microsoft.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram