Husalteret samler ikke længere familien

Fjernsynet har for mange været "hus-alteret" og stedet, hvor familien samledes. Sådan er det ikke længere - kun i særlige tilfælde.

Fodbold på fjernsynet (Foto: JESHOOTS.com / Pexels)
Fodbold på fjernsynet (Foto: JESHOOTS.com / Pexels)

I 80’erne hed børnetime ”Fjernsyn for dig” og noget tyder på, at fjernsyn generelt i dag kan hedde ”Fjernsyn for mig”. Danskerne sidder nemlig mere og mere alene foran skærmen. Det viser tal fra DR Medieforskning, som bringes i rapporten ”Medieudviklingen 2022”.

De udsendelser, som fortsat samler danskerne, er typisk underholdningsprogrammer, livstilsprogrammer og fiktion. Streaming ses i højere grad alene. Faktisk er det kun 20 procent af det vi ser på streaming, som vi ser med andre. Det skriver DR.

LÆS OGSÅ: Streaming har overhalet flow-tv i Danmark

Når det kommer til det traditionelle flow-tv, så er det hvert tredje minut, som i 2022 blev set i selskab med andre.

Ser alene og bor alene

Vi er altså gået fra, at fjernsynet var et samlingspunkt i familien til man mere og mere ser ting alene. Der er i dag også flere, der bor alene end i slutningen af 80’erne. Dernæst findes der mange flere enheder i hjemmet, hvor man kan tilgå TV- og streaming.

-”Hvor 55 procent af alle tv-minutter blev set med to eller flere personer foran tv-apparaterne i 1992, var tallet faldet til 42 procent i 2012. Og i første halvår af 2022 er det kun 31 procent af tv-forbruget, der er foregået i selskab med andre,” lyder det fra medieforsker Jakob Vikær Hansen, som har skrevet afsnittet om samsening i rapporten.

OVERRASKENDE: Så meget koster streaming på elregningen

Rapporten konkluderer også, at DR1 fortsat er den tv-kanal med størst samsening målt over hele døgnet. Tallet er her 37 procent, mens det for TV 2 er 34 procent. Streamingtjenester som YouTube er nede på 7 procent og Discovery+ har 12 procent.

De danske tjenester DRTV og TV 2 Play er blandt dem, der har den største andel af samsening på streaming.

Hos de 15-29-årige er der kun 17 procent samsening mod 24 procent, der er gennemsnittet hos alle brugere på tværs af tv og streaming. Dette skyldes, ifølge Jakob Vikær Hansen, at unge har et mere nichepræget og individuelt medieforbrug, samt de også benytter diverse tjenester ”på farten”, hvor de kan følge med i en serie eller andet.

Specifikke programmer og events samler os fortsat...

Mens der er mange forskellige ting, som gør, at man ikke ser TV eller streaming sammen. Ja, så er der altså også tv-programmer, hvor samseningen er på mere end 80 procent.

Det der for alvor kan samle danskerne foran fjernsynet, er ”MGP”, ”X Factor”, ”Disneys Juleshow”, ”Dronningens Nytårstale” samt ”Løvens Hule” og ”Alene i vildmarken”.

Ekspert forudser stor udskiftning af streamingtjenester

Under corona-nedlukningerne blev det også populært at se ting sammen – uden at være sammen. DR TV har også funktionen ”Se sammen”, men den er dog ikke så udbredt endnu.

Mere til historien

DR frigiver rapporten "Medieudviklingen 2022" den 26. januar 2023.

Tv-pakker stiger med op til 150 kroner om måneden

Tusindvis abonnenter hos tv-udbyderne Stofa og Norlys kan se frem til voldsomme prisstigninger.

(mere…)
Hvilken streamingtjeneste har en bestemt film eller serie?

TIP: Skal du finde en bestemt film og er i tvivl om hvilken streamingtjeneste, at du kan se den på? Sådan søger du på tværs af streamingtjenesterne.

(mere…)
Netflix i kovending efter kritik

Deler du din kode til Netflix med venner og familie risikerer du blokering, sagde Netflix. Nu ændres planerne.

(mere…)
Nye funktioner til Netflix' abonnenter

Netflix øger seeroplevelsen med "filmisk lydoplevelse" - men kun for Premium-abonnenterne.

(mere…)
TV 2 Play har succes med at bremse gratister

Deling af adgangskoder koster anslået TV 2 et trecifret millionbeløb om året.

(mere…)
Oister tilføjer lydunivers

Lyd-platformen Podimo bliver en del af Oistertainment-universet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram