Husalteret samler ikke længere familien

Fjernsynet har for mange været “hus-alteret” og stedet, hvor familien samledes. Sådan er det ikke længere – kun i særlige tilfælde.

Fodbold på fjernsynet (Foto: JESHOOTS.com / Pexels)
Fodbold på fjernsynet (Foto: JESHOOTS.com / Pexels)

I 80’erne hed børnetime ”Fjernsyn for dig” og noget tyder på, at fjernsyn generelt i dag kan hedde ”Fjernsyn for mig”. Danskerne sidder nemlig mere og mere alene foran skærmen. Det viser tal fra DR Medieforskning, som bringes i rapporten ”Medieudviklingen 2022”.

De udsendelser, som fortsat samler danskerne, er typisk underholdningsprogrammer, livstilsprogrammer og fiktion. Streaming ses i højere grad alene. Faktisk er det kun 20 procent af det vi ser på streaming, som vi ser med andre. Det skriver DR.

LÆS OGSÅ: Streaming har overhalet flow-tv i Danmark

Når det kommer til det traditionelle flow-tv, så er det hvert tredje minut, som i 2022 blev set i selskab med andre.

Ser alene og bor alene

Vi er altså gået fra, at fjernsynet var et samlingspunkt i familien til man mere og mere ser ting alene. Der er i dag også flere, der bor alene end i slutningen af 80’erne. Dernæst findes der mange flere enheder i hjemmet, hvor man kan tilgå TV- og streaming.

-”Hvor 55 procent af alle tv-minutter blev set med to eller flere personer foran tv-apparaterne i 1992, var tallet faldet til 42 procent i 2012. Og i første halvår af 2022 er det kun 31 procent af tv-forbruget, der er foregået i selskab med andre,” lyder det fra medieforsker Jakob Vikær Hansen, som har skrevet afsnittet om samsening i rapporten.

OVERRASKENDE: Så meget koster streaming på elregningen

Rapporten konkluderer også, at DR1 fortsat er den tv-kanal med størst samsening målt over hele døgnet. Tallet er her 37 procent, mens det for TV 2 er 34 procent. Streamingtjenester som YouTube er nede på 7 procent og Discovery+ har 12 procent.

De danske tjenester DRTV og TV 2 Play er blandt dem, der har den største andel af samsening på streaming.

Hos de 15-29-årige er der kun 17 procent samsening mod 24 procent, der er gennemsnittet hos alle brugere på tværs af tv og streaming. Dette skyldes, ifølge Jakob Vikær Hansen, at unge har et mere nichepræget og individuelt medieforbrug, samt de også benytter diverse tjenester ”på farten”, hvor de kan følge med i en serie eller andet.

Specifikke programmer og events samler os fortsat…

Mens der er mange forskellige ting, som gør, at man ikke ser TV eller streaming sammen. Ja, så er der altså også tv-programmer, hvor samseningen er på mere end 80 procent.

Det der for alvor kan samle danskerne foran fjernsynet, er ”MGP”, ”X Factor”, ”Disneys Juleshow”, ”Dronningens Nytårstale” samt ”Løvens Hule” og ”Alene i vildmarken”.

Ekspert forudser stor udskiftning af streamingtjenester

Under corona-nedlukningerne blev det også populært at se ting sammen – uden at være sammen. DR TV har også funktionen ”Se sammen”, men den er dog ikke så udbredt endnu.

Mere til historien

DR frigiver rapporten “Medieudviklingen 2022” den 26. januar 2023.

Danskernes streaming når nye højder

TV 2 Play og DRTV driver udviklingen i danskernes streaming-lyst med blandt andet sport og dækning af tronskifte.

(mere…)
Fandt logins på Google – nu er han dømt

En mand fra Odense fandt brugernavne og kodeord til streamingtjenester via simpel søgning på Google.

(mere…)
Disney vil også stoppe konto-deling

Disney+ er klar til at følge i Netflix’ fodspor i kampen mod konto-deling.

(mere…)
HBO Max bliver til Max i Danmark – hvad med rabatten?

Max er en streamingtjeneste med indhold fra både HBO Max og Discovery+. I maj er den klar i Danmark. Følger rabatten fra HBO Max med?

(mere…)
Spotify lancerer musikvideoer i 11 lande

Spotify er klar med musikvideoer i appen i udvalgte lande. I starten er de tilgængelige i 10 lande – flere følger.

(mere…)
Endnu en aktion mod kontodeling af streaming

Nej tak til deling af streamingkontoen uden for husstanden, lyder det fra endnu en tjeneste.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram