Skal du have en smart-vaskemaskine? Test af LG’s vaskemaskine med smarthome-funktion

SMARTHOME: Jeg har testet topprodukterne inden for smartvaskemaskiner fra LG. Jeg er både imponeret og skuffet.

LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA) og -	LG tørretumbler, 9.0 kg (RV9DN9029
LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA) og – LG tørretumbler, 9.0 kg (RV9DN9029) (Foto: MereMobil.dk)

I et stykke tid har LG’s topmodeller vasket og tørret tøj hjemme hos os. Naturligvis med smarthome-funktion så jeg kan betjene dem fra en app og tale med dem fra min Google smarthøjttaler.

Jeg glædede mig virkelig. Kunne en app til vaskemaskinen mon gøre en forskel? Det var i hvert fald min forventning forud for min vaskemaskine test Annoncelink.

Det skal siges, at jeg ikke har prøvet andre smarthome-vaskemaskiner fra andre producenter (endnu). Derfor ved jeg ikke om LG’s tilgang er retvisende for markedet.

  • LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA) – 9.999 kroner
  • LG-tørretumbler, 9.0 kg (RV9DN9029) – 8.799 kroner

Begrænsede muligheder i appen

Hvis du, som jeg, forventer en app spækket med mulighed, bliver du skuffet.

Den vildteste funktion i appen er, at du kan se hvilket vaske- eller tørreprogram, der kører og hvor lang tid, der er tilbage. Når tøjet er færdigt, får du en besked på telefonen.

Du kan også spørge Google, hvor lang tid der er tilbage af vasken. Det er ret blæret.

Mangler maskinen sæbe, giver appen også besked. Det er i grove træk det.

Mine forventninger

Jeg havde forventet muligheden for at programmere enkelte vaskeprogrammer. F.eks. at kunne bestemme at det korte vaskeprogram, skulle centrifugere med 1600 omdrejninger eller justering af temperatur og total individuel opbygning af et program.

Jeg havde forventet informationer om strøm- og vandforbrug, tips til hvordan jeg vasker mest økonomisk og ellers en masse statistiske data og forbruget af sæbe.

Appen har godt nok overvågning af energi, men det er bare nogle streger op i luften uden angivelse om det er kWh, vandforbrug eller noget helt tredje. Grafen er aldeles ubrugelig. Du kan dog se, hvor mange gange maskinerne har kørt.

Der er med andre ord rigtigt meget arbejde for LG’s udviklere at tage fat på.

Forvirrende damp-funktioner

Dampvask er det nye hotte. Du kan friske tøjet op i stedet for at vaske det traditionelt, lyder salgstalen ofte. Du skal dog vide, at langt fra alle vaskemaskiner med dampfunktion kan anvendes til dette. I vaskemaskinen jeg testede, kan damp kun bruges til at få en mere intens vask af tøj, som tåler 60 grader. I øvrigt bruger damp i dette tilfælde mere vand end et standard 60-graders program.

Besked på Apple Watch om LG-vaskemaskine
Besked på Apple Watch om at LG-vaskemaskinen er færdig (Foto: MereMobil.dk)

Højteknologisk inden i

LG’s vaske- og tørremaskiner er fyldt med højteknologi. Her er jeg ret begejstret.

Et godt eksempel er AI-programmet i vaskemaskinen, der ud fra en ’analyse’ af tøjet, som fremkommer ved at veje, vippe og bevæge tøjet i tromlen, kan afgøre, om det er blandet bomuldstøj eller et par store tæpper. Der ligger en sammenligning med mere end 10.000 datapunkter bag denne intelligente proces.

Resultatet er, at maskinen udvælger de rotationer og bevægelser, der er mest skånsomme og mest optimale vaskemæssigt.

Der er også automatisk dosering af vaske- og skyllemidler, som er baseret på mængden af tøj, der vaskes. Det sparer uden tvivl både penge på indkøb af vaskemidler samt skåner miljøet for unødige sæberester.

Hvor meget vand bruger vaskemaskinen?

Jeg vil gerne vaske tøjet så økonomisk som muligt, men det er virkelig uklart at blive klog på, hvordan man gør.

Ifølge brugsanvisningen bruger et almindeligt bomuldsprogram i denne maskine 78 liter vand, når maskinen er fyldt.

Det særlige eco-program klarer den samme mængde tøj, 10,5 kg, med 70 liter vand – kun 8 liter mindre. Da eco-programmet tager op til 4 timer, mod 2,38 timer på standardprogrammet, er strømforbruget to en halv gange højere.

LG oplyser, at eco-programmet til enhver tid vil være det mest energieffektive at anvende, da programmet også vejer tøjet og tilpasser vasketid, vandforbrug samt strøm efter hvor meget tøj, der vaskes. Det samme gælder for tørretumbleren.

Her havde det jo været smart, hvis appen kunne udlæse disse data.

LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA
LG-vaskemaskine, 10.5 kg (FV96JNS2QA (Foto: MereMobil.dk)

LG vasker og tørrer rigtigt godt

Min oplevelse af vaske- og tørreegenskaberne i LG’s maskiner er virkelig gode. Det tør jeg godt sige, selvom jeg ikke er ekspert i vaskemaskiner.

Tøjet bliver rent også på økonomiprogrammet. Det dufter rent og krøller langt mindre end hvad jeg har set på mine tidligere maskiner.

Tørretumbleren har også intelligente programmer, så den kun kører den nødvendige tid. Økoprogrammet tager selvfølgelig lidt ekstra tid, men fungerer derudover rigtigt fint.

Tænk: Billige maskiner vasker ikke dårligt

Forbrugerrådet Tænk har testet en stor mængde vaskemaskiner.

Det er ret tydeligt, at vaskemaskiner fra Miele ofte får gode bedømmelser. Med udgangspunktet i A-mærkede vaskemaskiner er Miele i top, men LG og Samsung kommer lige i hælene med stort set de samme pointantal i testen.

Maksimalscoren i Tænks test er 70 % for vinderne. Dyre maskiner scorer typisk mange point. Der findes dog en del produkter til under 3.000 kroner med næsten tilsvarende vaskeegenskaber, som de dyreste maskiner.

-“Billige maskiner har ikke altid dårlige vaskeegenskaber. Det er typisk funktioner, som autodosering eller lignende og ikke vaskeevnerne, der er skåret ned på,” forklarer projektleder Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Konklusion: Køb fordi de vasker og tørrer godt

Smarthome-funktionaliteten er skuffende. Jeg kan kun håbe, at LG sætter ind på dette punkt, da maskinerne jo har masser af teknologi i sig, der i princippet giver mange fede muligheder.

Det smarte i LG’s smart-maskiner er ikke smarthome- og Wi-Fi tilslutningen. Det er den automatiske dosering, analyse af tøjet og optimering af selve vaske- og tørrefunktionerne. Her rammer LG noget, som er rigtigt sejt.

Desuden er det fedt, at der kan tilføjes tøj efter maskinen er startet.

Smartmaskinerne er langt mere geniale end en 10 år gammel analog vaskemaskine, fra dengang hvor ingen gik op i vand, strøm og miljøpåvirkning, men det er ikke på grund af Wi-Fi tilslutning og en smart app, at du skal købe vaskemaskiner, som er smarthomeklar.

Du skal købe LG’s vaskemaskine og tørretumbler, fordi de kører fantastisk. Smarthome-delen er en tilføjelse, som måske over tid kan blive ret cool.

Mere til historien

En beregning fra Sparenergi.dk under Energistyrelsen viser, at en tørretumbler mærket ’A’ efter den gamle ordning, koster cirka 8-9 kroner per gang at bruge. En ’A+++’ mærket tørretumbler vil koster omkring 3-4 kroner per gang den kører. Vaskemaskiner der er mærket ’A+++’ efter den gamle ordning, bruger cirka 1,6-2 kroner i strøm per vask. En vaskemaskine med et A-mærke efter den nye ordning bruger el for omtrent 1,3-1,5 kroner per gang.

LG smartvaskemaskine og tørretumbler
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

TESTEN ER I GANG: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
MacBook Air M3 er en lækker lille opgradering | Test

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Hvad sker der med Homey smarthome?

Homey-systemet er blevet opkøbt af LG. Hvad nu?

(mere…)
Motorola Razr 50 Ultra har kun én fejl | Test

TEST: Flipdesignet på Motorola Razr 50 Ultra er lækkert, men telefonen har én fejl, du skal kende, før du køber.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram