iPhone fylder 15 år – disse features havde den ikke

Apples første iPhone kom for 15 år siden. Mange af mest kendte iPhone-features, fandtes ikke på den originale model. Læs her hvor lidt smart den første iPhone var.

SteveJobsiPhone2007
Steve Jobs præsenterer den første iPhone i 2007 (Foto: YouTube / Apple præsentation)

I går (9. januar 2022) var det præcis 15 år siden, at den første iPhone blev præsenteret ved Macworld Expo i San Francisco af den nu afdøde Apple-grundlægger Steve Jobs. Den gang var det en revolution, men siden er der sket meget på smartphonemarkedet.

Sammenligner vi den 15 år gamle smartphone med nutidens – ja, så var den faktisk ikke så smart, som mange dengang syntes.

Det tankevækkende er, at nogle af de mest ikoniske funktioner, vi i dag kender fra iPhone, slet ikke fandtes på den første model.

iPhone gennem tiderne – vi ser tilbage

Vi har set nærmere på nogle af de features, som er kommet til i løbet af de sidste 15 år. 

Fik MMS fra OS 3.0

Den første iPhone kunne ringe, sende SMS og mails, gå på nettet og tage billeder. Og ja – det var næsten det.

MMS-beskeder understøttede den ikke. MMS blev først muligt, da Apple udsendte opdateringen OS 3.0 i 2009, men kun for iPhone 3G og iPhone 3GS – og altså ikke den første iPhone.

Ved præsentationen af iPhone 3G blev det fremhævet, at iPhone 3G var op til 36 procent hurtigere til at hente en hjemmeside ned, sammenlignet med Nokia N95 og Treo 750.

Fik apps i 2008

Da Apple sendte den første iPhone på markedet, fandtes App Store ikke. Den kom først i 2008. Det betød, at Apple fik startet en helt ny industri, som siden dengang er blevet enorm – også hos konkurrenterne.

Den originale iPhone kom med nogle pre-installerede apps, der inkluderede: Telefon, Vejr, Kalender, Billeder og Lommeregner. Dengang var der ikke en officiel måde, at installere apps på. Gjorde man det, så skulle den jailbreakes.

Kopier og sæt ind

Muligheden for at kopiere og indsætte tekst kom også først til iPhone i 2009. Ligesom frontkamera først blev en “ting” på den meget populære iPhone 4, der kom på markedet i 2010. Denne introducerede også FaceTime videoopkald. 

Videooptagelser blev mulige på iPhone 3GS, som kom i 2009.

Noget så simpelt som lommelygte-funktionen var klar da App Store åbnede. Dengang foregik det ved, at apps gjorde skærmen hvid med max lysstyrke. Først senere kom LED-dioden, som er lommelygten vi kender i dag. 

Siri blev introduceret med iPhone 4S i 2011.

Her præsenteres den første iPhone

Disse features var heller ikke med fra start…

GPS var ikke en del af den originale iPhone. Den kom med Google Maps preinstalleret, men den understøttede ikke “turn-by-turn” fordi enheden ikke havde GPS. iPhone 3G i 2008 havde GPS indbygget, hvilket skabte stor begejstring i salen, da Steve Jobs nævnte det.

Det var også først med iOS 4 i 2010, at det blev muligt at ændre på, hvilket wallpaper man har.

Frem til iOS 4 hed Apples styresystem til iPhone blot OS.

SE UDVIKLINGEN: iPhone gennem tiden – sådan har iOS udviklet sig

Udelukkede beskyttet af kode

I starten kunne man ikke låse telefonen op andet end ved hjælp af en 4 cifret kode. I 2013 med iPhone 5S introducerede Apple Touch ID, mens iPhone X i 2017 debuterede med Face ID

Præcis som iPods så kom den originale iPhone med 30-pins stik. I 2012 kom iPhone 5 med Lightning stikket, som Apple indtil videre fortsat holder ved.

Størstedelen af de nye iPhone-modeller understøtter også trådløs opladning. Det kom med iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X i 2017.

Der er også sket meget med skærmopløsningen siden første iPhone. Alene iPhone 4 fra 2010 har fire gange så mange pixels, som den originale opløsning. 

Første iPhone havde heller ikke noget med vand- og støvtæthed, mens de nyeste modeller er IP68-certificeret. 

Se salgsstarten på iPhone 6 i Danmark

Mere til historien

Den første iPhone kom ikke på markedet herhjemme. Det var først iPhone 3G fra 2008. Første iPhone kom på udvalgte markeder, mens iPhone 3G kom i 70 lande. I starten havde Telia iPhone-salget eksklusivt herhjemme.

iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Den store årlige Apple-event – dette kan du forvente

Datoen for udviklerkonferencen WWDC, som Apple afholder hvert år, er offenliggjort.

(mere…)
Stort søgsmål: Apple skaber monopol

App Store, Apple Watch, og et lukket system. Nu skal Apple forholde sig til et nyt søgsmål. Denne gang er det hjemme i USA.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram