Slut efter 82 år: Frøken Klokken lægger på

#EP102: Med udgangen af november kan man ikke længere få læst klokken op i telefonen. Lyt til historien om Frøken Klokken.

Frk Klokken maskinen 1939
Maskinen der afviklede Frk. Klokken i 1970’erne. De tre hoved aflæser hhv. time, minut og sekund (Foto: Dansk Radio)

I det herrens år 2021 kan man måske nok tænke, hvad det dog skulle til for med “Frøken Klokken”.

Til dem, som ikke ved, hvad Frøken Klokken er for en størrelse, kan jeg fortælle, at hun i 82 år loyalt og troligt forsynet danskerne med præcise klokkeslæt via telefonnettet.

Og hvordan nu det? Jo, man tager bare sin telefon og taster 7010 1155 og kort efter vil man høre den agtværdige frøken maskinelt messe det præcise tidspunkt opkaldet foretages på. I “gamle dage” var nummeret 0055.

Og fortrylles man af stemmen kan man blive hængende og på fascinerende vis få læst tiden op, men nu er det slut. Det skriver TDC NET i en pressemeddelelse.

LYT TIL HISTORIEN: I ovenstående podcastepisode kan du høre radioentusiast Martin Rasmussen fra Dansk Radio fortælle om Frøken Klokken. Martin har også fundet manden, der har den originale maskine stående, som afviklede klokken over telefonen. Maskinen er et imponerede stykke mekanik, der nu er indleveret til Ringsted Radiomuseum.

TDC trækker strømmen til danmarkshistorie

Den beslutning skal nok rejse en storm i et hjørne af nogle af de ældre generationer, mens nyheden formentlig vil blive modtaget med et skuldertræk og et tomt blik af de yngre danskere.

Hvorom alt er, så er det et stykke danmarkshistorie som TDC trækker strømmen til

Det kan meget vel være, at der ikke er mange, som de senere år har bedt om at få læst klokken op, men alene det første år, i 1939, blev der ringet – og hold nu fast – ikke færre end 11,6 millioner gange til Frøken Klokken.

Det tal er siden da faldet ganske betragteligt. I dag er antallet af opkald en fjerdedel af, hvad det var for blot fire år siden, og det afspejler den digitale udvikling, hvor brugen af telefonservices over fastnettet er blevet erstattet af andre muligheder.

Derfor har TDC Net, der forbinder landet med digital infrastruktur som bredbånd og mobilnet, valgt at sende Frøken Klokken på en velfortjent pension med udgangen af november.

– “Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken. Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner”, siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør i TDC Net i pressemeddelelsen.

Frøkenen var en revolution

Frøken Klokken var i sin tid faktisk en teknologisk revolution. Måske ikke på højde med skabelsen af smartphonen, men alligevel så interessant for sin tid, at danskerne huggede idéen fra Sverige.

I begyndelsen var tjenesten for KTAS’ abonnenter – altså forbeholdt telefonkunder i København, men i takt med telefoncentralernes automatisering stiftede hele landet bekendtskab med Frøken Klokken på 0055. 

Med Frøken Klokken fik danskerne altså en fælles tid.

– “Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret”, forklarer Martin Johansen, udstillingschef hos Enigma – museum for post, tele og kommunikation.

Han fortæller videre, at i det indre København havde man på Skt. Nikolaj Kirke, og senere på et pakhus i Frihavnen, monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned.

Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene.

Du kan læse mere om, hvordan man i gamle dage stillede sit ur her.

Hvem var Frøken Klokken?

Frøken Klokkens stemme tilhørte oprindeligt Anna Edith Sommer-Jensen, men i 1970 blev systemet og stemmen skiftet.

Den nye stemme blev Marianne Germer og frem til den 30. november, er det stadig de optagelser, der kører i dag.

Mere til historien

23, 10 og 40, dut. Sådan lød det, da denne artikels skribent fredag aften ville sige farvel og tak til Frøken Klokken.

Så vigtige er softwareopdateringer til din telefon

PODCAST: Skal du købe en ny telefon, hvis den gamle ikke længere opdateres? Her er svaret.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Facebook lockout og lidt om Galaxy S24+

Mød Henrik, der blev hacket og smidt ud af Facebook. Hør, hvordan han genvandt kontrollen og adgangen til Facebook.

(mere…)
Podcast gør klar til overhaling

De unge er sultne efter indhold, viser DR's årlige rapport om medieudviklingen i Danmark.

(mere…)
Så fed er Samsung Galaxy S24 Ultra

PODCAST: Lyt med når vi anmelder Samsung Galaxy S24 Ultra, sætter fokus på, at TV 2 dropper snigpremierer og ser på faldgruber ved mobilkameraer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram