Google og Apples app-model smadres

Ny lovgivning rettet mod Google og Apples appbutikker kan fuldstændigt trække tæppet væk under forretningsmodellen, hvis den nye lov breder sig.

Apps app store
Apple og Google skal gentænke deres forretningsmodeller, hvis en ny lov fra Sydkorea breder sig til andre lande (Foto: Peggy/Marco Lachmann-Anke

Tiderne hvor man, som indehaver af en appbutik, kunne opkræve op til 30 procent i provision af alt omsætning i en app, er måske ved at være forbi.

Hvis en ny lov, som netop er vedtaget i Sydkorea, danner præcedens, skal Google og Apple gentænke deres forretningsmodel i henholdsvis Play Store og App Store.

Parlamentet i Sydkorea har besluttet, at det skal være ulovligt for appstore-indehavere, som Google og Apple, at tvinge udgivere af apps til udelukkende at køre betalingen igennem ejerne af appbutikkerne.

Udgivere af apps skal have mulighed for at bruge andre betalingsløsninger, uden om Google og Apple, og dermed slippe for at betale op til 30 procent af hvert eneste køb, skriver CNBC.

Det betyder, at Google og Apple nu skal i gang med at implementere appstores, som er tilpasset det sydkoreanske marked.

PanzerGlass artikellinks

RENGØR SKÆRMEN: Med en antibakterial-spray til skærme fra PanzerGlass, kan du rengøre din telefon og fjerne 99,999 % af en række bakterier blandt andet E. coli. Læs mere om skærmrensen PanzerGlass Spray her.

Kan få stor betydning i resten af verden

Der er stort fokus på techgiganterne milliardindtjening på appbutikkerne fra flere sider. Senest kører der en sag mellem Epic Games, udgiverne af Fortnite, og Apple.

Epic Games blev smidt på porten fra App Store og Google Play Store, fordi de tilbød kunderne at betale uden om Apple og Google.

Som et led i den sag har Apple sat provisionen ned til 15 procent for ”mindre udviklere”, hvilket har betydning for op mod 99 procent af alle betalingsappsudbydere i Play Store.

Halveringen af provisionen er som at smide et kødben til kritikere. Sandheden er nemlig, at op mod 95 procent af omsætningen i App Store kommer fra cirka 1-2 procent af appudviklerne. Derfor er nedsættelsen af provisionen næsten en gratis omgang for Apple.

Derudover er Apple i gang med at lempe reglerne yderligere for de mindre udviklere, så de må kontakte brugerne på f.eks. mail og tilbyde en alternativ betalingsmetode uden om Apple. Det kræver samtykke fra brugeren, før en udvikler må sende en mail og tilbyde dette.

TIP: Sådan stopper du apps der stjæler fra dig

Hvad sker der nu?

Mit gæt er, at Google og Apple holder vejret mens de forbereder sig på, hvad der sker fremadrettet. Det kan jo være, at krisen blæser væk.

Alternativt kan de nedsætte deres provision så drastisk, så det ikke er attraktivt for appudgiverne, at håndtere betalingerne selv.

Der er dog ingen tvivl om, at udfaldet af retssagen mellem Epic Games og Apple bliver afgørende. Det vil også få stor betydning, hvis andre lande rasler med sablerne, mens de rømmer sig og kigger mod den nye sydkoreanske lovgivning.

Det vi skal huske er, at det her handler om milliarder af dollars. Alenen i 2020 faciliterede Apple 643 milliarder dollars via betalingssystemet i App Store, hvilket er en stigning på 24 procent i forhold til 2019.

En anden stor nyhed på dette område er, at en række apps fra næste år, kan køre betalingerne uden om App Store. Læs mere om dette her.

Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.

Mere til historien

Ifølge Businessofapps stod spil for 71 procent af indtægterne i App Store og Google Play Store i 2020.

Apple bekræfter iPad ikke længere vil være HomeKit Hub

Når de næste store iOS 16, iPadOS 16 og macOS Ventura opdateringer er klar, betyder det, at iPads ikke længere kan bruges som HomeKit Hub.

(mere…)
Så vild er MacBook Pro 13-tommer med M2-chip

TEST: Ydelsen er mærkbart forbedret på MacBook Pro 13-tommer (M2), men designet er det samme. Læs min test her.

(mere…)
Apple på vej med iPad Pro med M2-chip og trådløs opladning

Apple kan være på vej med trådløs opladning til iPad for første gang samt med den nye M2-chip.

(mere…)
WatchOS 9 byder på bedre træning- og søvntracking

Apple har givet et smugkig på den næste store softwareopdatering til Apple Watch, der byder på en række spændende nye funktioner og features.

(mere…)
Analytiker: Apples MR-headset er måske på vej i 2023

Rygterne svirrer om, at Apple er på vej med et Mixed Reality (MR) headset. Får analytikeren Ming-Chi Kuo ret, kommer det næste år.

(mere…)
Udgår Apple Watch Series 3?

Apple har fremvist smugkig på kommende softwareopdateringer – og Apple Watch Series 3 understøtter ikke watchOS 9. Derfor spekuleres der i om Series 3 udgår.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram