Stop apps der stjæler din placering – sådan gør du

GUIDE: Lokationsdata med din placering fra smartphonen er eftertragtet. Sådan blokerer du adgangen.

Kort lokation
Dine placeringsdata er en eftertragtet vare. Læs hvordan du mindsker risikoen for at dine mobildata blive solgt (Foto: Aksonsat Uanthoeng)

Forleden kunne TV 2 fortælle, at tusindvis af danskeres mobiltelefoner tappes for data, som videresælges af datakøbmænd.

Det er der for så vidt ikke noget overraskende i. Mere overraskende er det måske, at mange danskere i princippet bare lader det ske.

De fleste danskere har nemlig installeret en række apps på deres smartphones, og det er ved installeringen af disse apps, at man tillader – måske utilsigtet – registrering og videresendelse af lokationsdata.

Man kan sige, at app-udbyderen har ondt i sinde fordi de nemlig tillader datakøbmænd, at betale for at få et stykke kode indlejret i softwaren. Det er denne software, som løbende sender dine lokationsdata videre. Datakøbmanden kan derefter sælge data videre.

Sådan beskytter du dig mod overvågning

Du kan selv forhindre en løbende opsamling af data. Det drejer sig alene om indstillinger, når du konfigurerer appen. TV 2 har lavet følgende vejledning:

  • iPhone skal du gå ind i dine indstillinger og vælge “Anonymitet” i menuen og derefter “Lokalitetstjenester”’. Her kan du slå lokalitetstjenesten fra for alle apps, men du kan også se en liste over de apps, der benytter sig af lokationsdata, og som muligvis sender dem videre til tredjepart.
  • Android skal du under indstillinger vælge den menu, der hedder “Placering”. Ligesom på iPhone kan du her slå det hele fra eller vælge separate indstillinger for de enkelte apps.

For eksempel opdagede undertegnede, at adgangen til min placering var slået til i flere “uskyldige” apps. Her var det nemt og hurtigt, at vælge en anden tilladelse, som for eksempel “tillad kun, mens appen er i brug”.

Generelt skal du kun have lokation aktiveret på de apps, hvor du har brug for funktionen. Eksempelvis er det jo umuligt, at bruge Google Maps, hvis lokationen ikke er aktiveret.

GUIDE: 5 lette tips så du vælger den rigtige smartphone

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Ifølge Sune Lehmann, professor ved DTU Compute, er lokationsdata fra din smartphone den mest eftertragtede data næst efter data om dine Google-søgninger og din Facebook-færden.

Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Skatteapp er klar – får du et skattesmæk?

Nu kan kan du få et pålideligt estimat på, hvad der i vente, når der gives adgang til årsopgørelsen.

(mere…)
DR opdeler Ramasjang i 3 selvstændige apps

Den populære Ramasjang-app fra DR deles nu op i tre selvstændige apps.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram