Stop apps der stjæler din placering - sådan gør du

GUIDE: Lokationsdata med din placering fra smartphonen er eftertragtet. Sådan blokerer du adgangen.

Kort lokation
Dine placeringsdata er en eftertragtet vare. Læs hvordan du mindsker risikoen for at dine mobildata blive solgt (Foto: Aksonsat Uanthoeng)

Forleden kunne TV 2 fortælle, at tusindvis af danskeres mobiltelefoner tappes for data, som videresælges af datakøbmænd.

Det er der for så vidt ikke noget overraskende i. Mere overraskende er det måske, at mange danskere i princippet bare lader det ske.

De fleste danskere har nemlig installeret en række apps på deres smartphones, og det er ved installeringen af disse apps, at man tillader - måske utilsigtet - registrering og videresendelse af lokationsdata.

Man kan sige, at app-udbyderen har ondt i sinde fordi de nemlig tillader datakøbmænd, at betale for at få et stykke kode indlejret i softwaren. Det er denne software, som løbende sender dine lokationsdata videre. Datakøbmanden kan derefter sælge data videre.

Sådan beskytter du dig mod overvågning

Du kan selv forhindre en løbende opsamling af data. Det drejer sig alene om indstillinger, når du konfigurerer appen. TV 2 har lavet følgende vejledning:

  • iPhone skal du gå ind i dine indstillinger og vælge “Anonymitet” i menuen og derefter “Lokalitetstjenester”'. Her kan du slå lokalitetstjenesten fra for alle apps, men du kan også se en liste over de apps, der benytter sig af lokationsdata, og som muligvis sender dem videre til tredjepart.
  • Android skal du under indstillinger vælge den menu, der hedder “Placering”. Ligesom på iPhone kan du her slå det hele fra eller vælge separate indstillinger for de enkelte apps.

For eksempel opdagede undertegnede, at adgangen til min placering var slået til i flere “uskyldige” apps. Her var det nemt og hurtigt, at vælge en anden tilladelse, som for eksempel “tillad kun, mens appen er i brug”.

Generelt skal du kun have lokation aktiveret på de apps, hvor du har brug for funktionen. Eksempelvis er det jo umuligt, at bruge Google Maps, hvis lokationen ikke er aktiveret.

GUIDE: 5 lette tips så du vælger den rigtige smartphone

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Ifølge Sune Lehmann, professor ved DTU Compute, er lokationsdata fra din smartphone den mest eftertragtede data næst efter data om dine Google-søgninger og din Facebook-færden.

Too Good To Go hitter i krisetiden

Stigende priser på alt fra energi, brændstof og madvarer har betydning for, at appen Too Good To Go er en af de mest downloadede i år.

(mere…)
Sådan slår du “always-on” fra på iPhone 14 Pro

TIP: Always-on holder skærmen på iPhone 14 Pro og Pro Max tændt hele tiden. Du kan slå always-on fra. Se hvordan her.

(mere…)
Prisen på apps stiger i App Store

Apple sætter prisen op på apps i App Store. Prisstigningen sker pr. 5. oktober 2022 og gælder også in-app køb.

(mere…)
Send billeder og videoer til Frameo fotorammer

Fotorammen fra Frameo kan vise billeder, som bliver sendt til den fra telefonen, selvom mobilen er flere hundrede kilometer væk.

(mere…)
Cyklusapps giver private oplysninger videre

Mange kvinder gør brug af cyklusapps. Nye undersøgelser viser, at flere cyklusapps deler private oplysninger vidt og bredt.

(mere…)
Pas på disse apps i Google Play

Sikkerhedsfirmaet Bitdefender har fundet 35 apps i Google Play, som du ikke må downloade. Læs her og bliv klogere på hvad skade de kan gøre.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram