Apple laver kovending i App Store

Små appudviklere skal ikke nødvendigvis betale penge til Apple, når de sælger en app eller tjeneste i App Store.

App Store Apple
Udviklere som omsætter for under én million dollars i App Store tilbyder Apple nu bedre vilkår (Foto: Pixabay)

Den amerikanske techgigant Apple vil løsne grebet om mindre udviklere i App Store og give dem bedre vilkår, fremgår det af en pressemeddelelse.

De appudviklere Apple kalder ”mindre udviklere”, vil kunne kommunikere direkte med kunderne og lede brugerne over på andre betalingsformer end den velkendte i App Store, hvor Apple normalt tager op til 30 procent i kommission.

Mindre udviklere betaler dog kun 15 procent til Apple, når de sælger en app eller tjeneste i App Store.

De små udviklere hører under App Store Small Business Program. Så længe en udvikler har omsat for under én million dollars, opkræver Apple 15 procent i kommission og ikke de normale 30 procent. Når grænsen passeres, hæves betalingen til 30 procent for fremtidige transaktioner.

99 procent af alle udviklere af betalingsapp og tjenester i USA er i kategorien “små udviklere”. Reelt betyder det, at appudviklerne kan slippe uden om Apples kommission, hvis de ønsker det.

Tilbage står de store spillere som Epic Games – og formentligt også firmaer som Microsoft og Adobe, der som de største firmaer, må bære den tungeste byrde.

En lille brik i et gigantisk spil

Nyheden kommer som en brik i retssagen mod Fortnite-udvikleren Epic Games og kræver godkendelse af sagens dommer Yvonne Gonzalez Rogers.

Sagen, der er døbt ”Cameron et al. V. Apple”, handler om principper for betaling og milliardomsætningerne målt i dollars.

Over de seneste par år har Apple kæmpet en stadig stigende kamp med appuudviklere, som mener, at Apple kontrollerer App Store for stramt.

I retssagen har dommeren lagt mærke til udviklernes begrænsede adgang til at kommunikere med kunderne, uden at risikere et spark ud af App Store og dermed miste deres indtjening.

Af det forlig Apple har fremlagt fremgår det også, at der oprettes en fond på 100 millioner dollars rettet mod små amerikanske udviklere, der kan søge støtte.

Der kommer også flere prispunkter i App Store. De tidligere 100 opjusteres til 500. Desuden lover Apple, at de ikke vil ændre i måden søgesystemet i App Store fungerer på – i hvert fald ikke de næste tre år.

Dette handler sagen om

I korte træk handler sagen om, at Apple ikke tillader at udbydere af apps, tjenester og spil i App Store, har deres eget betalingssystem, der kører uden om App Store.

I et spil må udviklerne således ikke sende brugerne over på en anden betalingsplatform, for at opkræve penge for eksempelvis køb af selve appen, nye baner, mønter, abonnementsordninger eller opgraderinger.

En musiktjeneste, eller et nyhedsmedie, må heller ikke opkræve betaling uden om App Store. Dermed skal eksempelvis Spotify aflevere 30 procent af alle abonnementer, købt via App Store, til Apple.

Udviklerne har interesse i at snyde sig uden om betaling i App Store for at undgå betaling af kommissionen på op til 30 procent af omsætningen til Apple.

Epic Games’ successpil Fortnite blev smidt ud af både App Store og Googles Play Store, af henholdsvis Apple og Google, for at overtræde retningslinjerne for appbutikkerne. Efterfølgende har Epic Games trukket Apple i rettet med blandt andet beskyldninger om magtmisbrug og monopolisering.

Mere til historien

Ændringerne vil gælde alle appudviklere på App Store, ikke kun dem i USA, selvom søgsmålet kun vedrører den amerikanske del af App Store.

Apple annoncerer nye enheder

Nu kommer der ny hardware fra Apple, som netop har bekræftet datoen.

(mere…)
Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Apple har stoppet produktionen af Fine Woven-produkter

RYGTE: Apple har angiveligt stoppet produktionen af covers, kort- og AirTag-holdere og urremme i Fine Woven.

(mere…)
iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram