Endnu et benspænd for Apples milliardbutik

Netflix, Spotify, aviser og bogtjenester kan slippe for betaling til Apple fra næste år.

Apples App Store
Aviser, magasiner, film- og musikudbydere får fra 2022 helt nye muligheder i App Store. De skal ikke nødvendigvis benytte Apples system til betalinger. Dermed slipper de for at betale 30 procent i provision til Apple

Krigen mod Apples milliardforretning App Store fortsætter. Seneste har den japanske konkurrencekommission (JTFC) afsluttet en efterforskning mod Apple.

Det sker efter, at Apple har accepteret, at apps som udbyder musik, film, video, bøger, magasiner, lyd og aviser fra 2022 kan lede brugerne til udbyderens egen website via et link i appen.

Denne gruppe af apps omtaler Apple som ”læseapps / readerapps”.

Dermed har eksempelvis aviser-, bog-, og filmtjenester mulighed for at opfordre brugerne til at oprette et abonnement uden om Apples butik, hvor udbyderne skal betale op mod 30 procent i provision af abonnementerne.

Ændringen vil gavne firmaer som Spotify og Netflix, der er i direkte konkurrence med Apples egne tjenester Apple Music og Apple TV+. Men også danske aviser og en masse andre indholdsudbydere, får gavn af holdningsændringen fra Apple.

- ”Vi har stor respekt for den japanske konkurrencekommission og sætter pris på det arbejde, vi har udført sammen, som vil hjælpe udviklere af læseapps med at gøre det lettere for brugere at opsætte og administrere deres apps og tjenester, samtidig med vi beskytter deres anonymitet og bevarer deres tillid,” lyder det fra Apples Phil Schiller, der har det overordnede ansvar for App Store.

LÆS OGSÅ: Google og Apples app-monopol smadres

Er app-monopolet på vej i graven?

Apple og Google må se i øjnene, at deres tid med totalt app-monopol er på vej i graven. De nye muligheder for læseapps er blot endnu et benspænd for en gigantforretning, der hvert år omsætter for hundredevis af milliarder - målt i dollars.

Senest har en ny lov i Sydkorea betydet, at det skal være ulovligt for appbutik-ejere som Apple og Google, at tvinge appudgivere til at køre betalingen deres respektive systemer.

Oven i det kører den store Epic-sag, hvor Epic Games har trukket Apple i retten, fordi Apple har smidt det store spil Fortnite ud af App Store. Epic forbrød sig mod reglerne ved at tilbyde betaling gennem Epics eget system.

Der er i høj grad noget som tyder på, at hvis ikke Apple og Google selv ændrer systemer og betingelser for appudgiverne, så vil lovgivning tvinge dem til det.

Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.

Mere til historien

I 2020 ekspederede Apple hele 643 milliarder dollars gennem betalingssystemet i App Store – en fremgang på 24 procent i forhold til 2019.

Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Analytiker: Apple klar med foldbar iPad før foldbar iPhone

Der har i årevis været rygter om foldbare Apple-enheder. Nu siger analytikeren Ming-Chi Kuo, at det sker i 2024. Foldbar iPad kommer først.

(mere…)
Apple Reality Pro headset – de nyeste rygter 

Detaljerede beskrivelser af Apple Reality Pro - et kommende VR-headset - er kommet frem i en rapport fra Bloombergs Mark Gurman.

(mere…)
Apple klar med sikkerhedsopdatering til gamle iPhones

Den næsten 10 år gamle iPhone 5S, samt iPhone 6 og iPhone 6 Plus er nogle af de modeller, som kan downloade en ny opdatering.

(mere…)
Så vild er Mac Mini - test af den billigste

VIDEO: Jeg har testet Mac Mini med M2-chip. Det var en vanvittig oplevelse.

(mere…)
Ny opdatering til iOS 15 er klar

Apple har netop frigivet nye softwareopdateringer, men der er også en opdatering klar til iPads og iPhones, som fortsat kører iOS 15.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram