Mistanke om Kina-bagdøre i kameraer

Kan de kinesiske myndigheder holde øje med personer i Danmark? Der er grumme mistanker mod overvågningskameraer i Danmark.

Overvågningskamera
Kameraer i det offentlige rum kan måske overvåge personer, so kinesiske myndigheder gerne vil holde øje med (Foto: Manfred Antranias Zimmer)

Aarhus Kommune har mere end 2.000 overvågningskameraer hængende. Af dem er cirka 850 kinesisk produceret, viser kommunens egne tal.

Kinesisk teknologi har længe været under mistanke for at kunne misbruges; at de kinesiske myndigheder kan kigge og lytte med eller opsnappe indhold i datastrømme. Derfor er kameraerne i Aarhus pludselig kommet i fokus, skriver DR.

Bekymringen for om kameraerne sender data hjem til Kina er sandsynlig men vanskelig at bevise.

Ifølge Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, kan det tjekkes, om der er en bagdør, men dagen efter en sådan undersøgelse, kan kameraerne være opdateret men ny software, der etablerer en bagdør for myndighederne i Kina.

Med ansigtsgenkendelse kan nogle af kameraerne anvendes til at følge personer. Dette er en teknologi som blandt andet Hikvision er kendt for.

Amerikanerne har tidligere blacklistet Hikvision på grund af mistanker om bagdøre, der kan bruges til masseovervågning og ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, er der en reel grund til at være bekymret for kinesisk masseovervågning på dansk jord. Hidtil har Aarhus kommunes sikkerhedschef dog ikke fundet mistænkelig trafik.

Kører du stadig Windows 7 skal du læse dette

På MereMobil.dk har vi tidligere fortalt, at Hikvision-kameraer med kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse er blevet solgt til over 60 lande uden for Kina. Her i blandt lande med begrænsede rettigheder for borgerne. Lande som Iran, Myanmar, Venezuela og Zimbabwe, er på listen.

Det skal siges, at Hikvision ikke er de eneste, der sælger disse avancerede kameraer. Huawei, Dahua og ZTE, alle fra Kina, eksporterer også kameraer med avanceret overvågningsteknologi. Læs historien her.

Hikvision er ejet af den kinesiske stat. Firmaet har tidligere afvist beskyldninger og mistanker om overvågning.

LÆS OGSÅ: Android er adgangsbillet til dataindsamling uden samtykke

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En udskiftning af de kinesiske kameraer i Aarhus vil koste skatteborgerne omkring 15 milioner kroner.

Danskerne sjusker med password - særligt de unge

Cybersikkerhed er vigtigt, men de færreste efterlever dette. En ny undersøgelse viser, at cirka hver anden dansker genbruger passwords på tværs af tjenester.

(mere…)
Grindr har solgt lokationsdata til kommercielt brug

En gammel sag er dukket op til overfladen og afslører, at Grindr-appen har solgt lokationsdata til kommercielt brug.

(mere…)
Advarer mod russisk antivirus

Kaspersky Internet Security kan ikke anbefales, er den kontante melding fra forbrugerorganisation.

(mere…)
Populære Android-apps har opsnappet brugernes data

En række populære apps fra Google Play Store har opsnappet følsomme oplysninger fra brugerne – ulovligt. Du kan se hvilke apps her.

(mere…)
Husker du, at tage backup?

Hvad kan du tåle at miste af dine data og hvornår er din backup opdateret? Læs med og få tips til hvordan du sikrer dine data.

(mere…)
Få et sikkert password på den lette måde

GUIDE: Læs her hvordan du får et sikkert password og beskytter dine onlinekonti og kodeord mod hackere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram