Mistanke om Kina-bagdøre i kameraer

5

Kan de kinesiske myndigheder holde øje med personer i Danmark? Der er grumme mistanker mod overvågningskameraer i Danmark.

Overvågningskamera
Kameraer i det offentlige rum kan måske overvåge personer, so kinesiske myndigheder gerne vil holde øje med (Foto: Manfred Antranias Zimmer)

Aarhus Kommune har mere end 2.000 overvågningskameraer hængende. Af dem er cirka 850 kinesisk produceret, viser kommunens egne tal.

Kinesisk teknologi har længe været under mistanke for at kunne misbruges; at de kinesiske myndigheder kan kigge og lytte med eller opsnappe indhold i datastrømme. Derfor er kameraerne i Aarhus pludselig kommet i fokus, skriver DR.

Bekymringen for om kameraerne sender data hjem til Kina er sandsynlig men vanskelig at bevise.

Ifølge Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, kan det tjekkes, om der er en bagdør, men dagen efter en sådan undersøgelse, kan kameraerne være opdateret men ny software, der etablerer en bagdør for myndighederne i Kina.

Med ansigtsgenkendelse kan nogle af kameraerne anvendes til at følge personer. Dette er en teknologi som blandt andet Hikvision er kendt for.

Amerikanerne har tidligere blacklistet Hikvision på grund af mistanker om bagdøre, der kan bruges til masseovervågning og ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, er der en reel grund til at være bekymret for kinesisk masseovervågning på dansk jord. Hidtil har Aarhus kommunes sikkerhedschef dog ikke fundet mistænkelig trafik.

Kører du stadig Windows 7 skal du læse dette

På MereMobil.dk har vi tidligere fortalt, at Hikvision-kameraer med kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse er blevet solgt til over 60 lande uden for Kina. Her i blandt lande med begrænsede rettigheder for borgerne. Lande som Iran, Myanmar, Venezuela og Zimbabwe, er på listen.

Det skal siges, at Hikvision ikke er de eneste, der sælger disse avancerede kameraer. Huawei, Dahua og ZTE, alle fra Kina, eksporterer også kameraer med avanceret overvågningsteknologi. Læs historien her.

Hikvision er ejet af den kinesiske stat. Firmaet har tidligere afvist beskyldninger og mistanker om overvågning.

LÆS OGSÅ: Android er adgangsbillet til dataindsamling uden samtykke

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

En udskiftning af de kinesiske kameraer i Aarhus vil koste skatteborgerne omkring 15 milioner kroner.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer