Mistanke om Kina-bagdøre i kameraer

Kan de kinesiske myndigheder holde øje med personer i Danmark? Der er grumme mistanker mod overvågningskameraer i Danmark.

Overvågningskamera
Kameraer i det offentlige rum kan måske overvåge personer, so kinesiske myndigheder gerne vil holde øje med (Foto: Manfred Antranias Zimmer)

Aarhus Kommune har mere end 2.000 overvågningskameraer hængende. Af dem er cirka 850 kinesisk produceret, viser kommunens egne tal.

Kinesisk teknologi har længe været under mistanke for at kunne misbruges; at de kinesiske myndigheder kan kigge og lytte med eller opsnappe indhold i datastrømme. Derfor er kameraerne i Aarhus pludselig kommet i fokus, skriver DR.

Bekymringen for om kameraerne sender data hjem til Kina er sandsynlig men vanskelig at bevise.

Ifølge Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, kan det tjekkes, om der er en bagdør, men dagen efter en sådan undersøgelse, kan kameraerne være opdateret men ny software, der etablerer en bagdør for myndighederne i Kina.

Med ansigtsgenkendelse kan nogle af kameraerne anvendes til at følge personer. Dette er en teknologi som blandt andet Hikvision er kendt for.

Amerikanerne har tidligere blacklistet Hikvision på grund af mistanker om bagdøre, der kan bruges til masseovervågning og ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, er der en reel grund til at være bekymret for kinesisk masseovervågning på dansk jord. Hidtil har Aarhus kommunes sikkerhedschef dog ikke fundet mistænkelig trafik.

Kører du stadig Windows 7 skal du læse dette

På MereMobil.dk har vi tidligere fortalt, at Hikvision-kameraer med kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse er blevet solgt til over 60 lande uden for Kina. Her i blandt lande med begrænsede rettigheder for borgerne. Lande som Iran, Myanmar, Venezuela og Zimbabwe, er på listen.

Det skal siges, at Hikvision ikke er de eneste, der sælger disse avancerede kameraer. Huawei, Dahua og ZTE, alle fra Kina, eksporterer også kameraer med avanceret overvågningsteknologi. Læs historien her.

Hikvision er ejet af den kinesiske stat. Firmaet har tidligere afvist beskyldninger og mistanker om overvågning.

LÆS OGSÅ: Android er adgangsbillet til dataindsamling uden samtykke

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

En udskiftning af de kinesiske kameraer i Aarhus vil koste skatteborgerne omkring 15 milioner kroner.

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Pas på svindel fra “Skat”

Skal du have penge tilbage eller ej? Årsopgørelsen er på vej som viser dette, men pas på det fører oftest fup og svindelnumre med sig.

(mere…)
Elgiganten kan ende på kinesiske hænder

Kinesere og amerikanere slås om opkøb af ejerne af Elgiganten og de 2.400 danske ansatte.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram