Tusindvis af danske computere er guf for IT-kriminelle

Mere end et år efter Microsoft har stoppet supporten og opdateringen af Windows 7 kører computere i bundter af tusind lystigt videre på systemet.

Kriminalitet Crime ulovlig
Mange computere kører stadig Windows 7 selvom Microsoft har trukket stikket til support og opdateringer (Foto: Hannah Wei)

Flere end 170.000 danske husstande kører med et styresystem, der er guf for enhver hacker. Det viser en undersøgelsen som IT-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky har foretaget.

Forældede og uopdaterede styresystemer har ikke den nødvendige sikkerhed og er dermed en åben port for IT-kriminelle. Men det kan tilsyneladende være svært for brugerne at slippe, det de er vant til.

Således bruges det forældede - og dermed usikre - styresystem Windows 7 stadig i stor stil. Og det til trods for, at Microsoft stoppede med at supportere og opdatere Windows 7 for over et år siden.

- "Det er ikke en god idé at bruge et styresystem, der ikke længere modtager de softwareopdateringer, der beskytter mod kendte sikkerhedshuller", siger Oleg Gorobets, senior product marketing manager hos Kaspersky, og advarer:

- "Så selvom det ser ud til at fungere fint, fordi det gør alt det, du har brug for, så er det en åben invitation til IT-kriminelle, der bare venter på at udnytte sårbarhederne".

Apple-chef indrømmer: Mængden af malware på Mac er for stor

Sovepude i virksomhederne?

Ifølge en undersøgelse foretaget af Kaspersky kører 7,1 procent af private danske PC'ere på operativsystemet Windows 7. 

Men det er ikke kun ude i privaten, at man hygger sig med gammelkendte brugerflader. Kasperskys undersøgelse viser nemlig også, at 3,4 procent af computere i virksomheder med under 250 ansatte og hele 7,4 procent af PC'ere i virksomheder med under 20 ansatte også bruger Windows 7. 

Blandt de 300.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark, lader det altså til at 32.400 computere kører på et usikkert styresystem.

Uden for Danmark er situationen endnu værre. I resten af verden er mere end hver femte PC (22 procent ifølge Kasperskys undersøgelse), bestykket med Windows 7.

Microsoft stoppede endegyldigt med at supportere Windows 7 den 14. januar 2020, og når et styresystem ikke længere supporteres, kommer der ikke flere systemopdateringer, og det bliver derfor sårbart over for sikkerhedsrisici og virus.

Opfordringen er derfor at skifte til et nyt styresystem eller opgradere til Windows 10.

Kaspersky anbefaler:

  • Brug en opdateret version af operativsystemet, og sørg for, at den automatiske opdateringsfunktion er aktiveret.
  • Hvis det ikke er muligt at opgradere til den nyeste OS-version, bør virksomheder tage mulige trusler herfra i betragtning og sørge for at beskytte resten af netværket.
  • Brug løsninger, som f.eks. Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business og Kaspersky Small Office Security, som reducerer risikoen for udnyttelse af ikke-patchede sårbarheder, der kan findes i forældede styresystemer (Windows 7 og tidligere).

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Blandt de 300.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark kører 32.400 PC'ere på et usikkert styresystem, viser Kasperskys undersøgelse, som er baseret på Kasperskys Security Networks brugere.

Android 14 vil blokere ældre apps 

Google skærper sikkerheden omkring Android-apps. 

(mere…)
Så vild er Mac Mini - test af den billigste

VIDEO: Jeg har testet Mac Mini med M2-chip. Det var en vanvittig oplevelse.

(mere…)
GTA-spillere hacket 

Spillere af GTA er blevet udsat for ødelæggende hackerangreb på deres konti. Rockstar Games har bekræftet angrebet. 

(mere…)
Mac Mini M2 test | Fantastisk og billig

TEST: Apple har skruet den bedste desktopcomputer sammen, at du kan købe – til prisen. Mac Mini er billig, hurtig og fantastisk.

(mere…)
MacBook Pro klar med M2 Pro og M2 Max processor

Nu kommer der rigtigt meget ydelse i MacBook Pro, der får de nye chipsets M2 Pro og M2 Max.

(mere…)
Ny Mac Mini har superkræfter og fornuftig pris

M2 og M2 Pro-chipset forvandler Mac Mini til en lille pro-computer på skrivebordet – uden prisen bliver vanvittig.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram