Tusindvis af danske computere er guf for IT-kriminelle

0

Mere end et år efter Microsoft har stoppet supporten og opdateringen af Windows 7 kører computere i bundter af tusind lystigt videre på systemet.

Kriminalitet Crime ulovlig
Mange computere kører stadig Windows 7 selvom Microsoft har trukket stikket til support og opdateringer (Foto: Hannah Wei)

Flere end 170.000 danske husstande kører med et styresystem, der er guf for enhver hacker. Det viser en undersøgelsen som IT-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky har foretaget.

Forældede og uopdaterede styresystemer har ikke den nødvendige sikkerhed og er dermed en åben port for IT-kriminelle. Men det kan tilsyneladende være svært for brugerne at slippe, det de er vant til.

Således bruges det forældede – og dermed usikre – styresystem Windows 7 stadig i stor stil. Og det til trods for, at Microsoft stoppede med at supportere og opdatere Windows 7 for over et år siden.

– “Det er ikke en god idé at bruge et styresystem, der ikke længere modtager de softwareopdateringer, der beskytter mod kendte sikkerhedshuller”, siger Oleg Gorobets, senior product marketing manager hos Kaspersky, og advarer:

– “Så selvom det ser ud til at fungere fint, fordi det gør alt det, du har brug for, så er det en åben invitation til IT-kriminelle, der bare venter på at udnytte sårbarhederne”.

Apple-chef indrømmer: Mængden af malware på Mac er for stor

Sovepude i virksomhederne?

Ifølge en undersøgelse foretaget af Kaspersky kører 7,1 procent af private danske PC’ere på operativsystemet Windows 7. 

Men det er ikke kun ude i privaten, at man hygger sig med gammelkendte brugerflader. Kasperskys undersøgelse viser nemlig også, at 3,4 procent af computere i virksomheder med under 250 ansatte og hele 7,4 procent af PC’ere i virksomheder med under 20 ansatte også bruger Windows 7. 

Blandt de 300.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark, lader det altså til at 32.400 computere kører på et usikkert styresystem.

Uden for Danmark er situationen endnu værre. I resten af verden er mere end hver femte PC (22 procent ifølge Kasperskys undersøgelse), bestykket med Windows 7.

Microsoft stoppede endegyldigt med at supportere Windows 7 den 14. januar 2020, og når et styresystem ikke længere supporteres, kommer der ikke flere systemopdateringer, og det bliver derfor sårbart over for sikkerhedsrisici og virus.

Opfordringen er derfor at skifte til et nyt styresystem eller opgradere til Windows 10.

Kaspersky anbefaler:

  • Brug en opdateret version af operativsystemet, og sørg for, at den automatiske opdateringsfunktion er aktiveret.
  • Hvis det ikke er muligt at opgradere til den nyeste OS-version, bør virksomheder tage mulige trusler herfra i betragtning og sørge for at beskytte resten af netværket.
  • Brug løsninger, som f.eks. Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business og Kaspersky Small Office Security, som reducerer risikoen for udnyttelse af ikke-patchede sårbarheder, der kan findes i forældede styresystemer (Windows 7 og tidligere).

Mere til historien

Blandt de 300.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark kører 32.400 PC’ere på et usikkert styresystem, viser Kasperskys undersøgelse, som er baseret på Kasperskys Security Networks brugere.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer