Husk dette når du bruger en hurtigoplader

GUIDE: Hurtigopladning kræver ikke bare en kraftig oplader. Kablet er også vigtigt eller fungerer det ikke. Bliv klogere i min guide til hurtigopladere.

Hurtigopladning
Opladning af Samsung Galaxy S20 Ultra med 5A kabel til hurtigopladning (Foto: MereMobil.dk)

Langt de fleste smartphones i dag, iPhones såvel som Android, understøtter en eller anden form for hurtigopladning. Tiden rinder ud, hvor telefonopladerne kørte med sølle 5 watt og tog en hel nat at oplade smartphonen til fuld kapacitet.

En hurtigoplader er ikke bare en hurtigoplader. Det er ikke nødvendigvis sikkert, at en hurtigoplader fra en Huawei-telefon kan bruges til hurtigopladning af en iPhone. Når du køber en hurtigoplader, er det derfor vigtigt, at du læser det med småt, så du ved om den rent faktisk virker til netop din telefon.

Den største faldgrube er nok kablet. Mange hurtigopladere sælges nemlig uden et opladekabel, hvilket nok primært hænger sammen med at producenten ikke kan vide hvilken enhed, at du har brug for et kabel til.

Opladekabler ser på overfladen ens nu, men det er langt fra tilfældet. Hvis ikke du anvender det rigtige kabel får du slet ikke muligheden for hurtigopladning.

HVOR HURTIG ER HURTIGOPLADNING? Flere telefoner kan lades fra nul til omkring 50-70 procents kapacitet på en halv time, når hurtigopladning anvendes. Eksempelvis kan Samsung Galaxy S20 Ultra oplades fra 0 til 59 procents kapacitet med salgspakkens 25 watt oplader. En iPhone 11 Pro går fra 0 til 54 procent på 30 minutter, når hurtigopladeren fra salgspakken anvendes.

Sådan må du aldrig oplade din telefon

Sådan finder du det rigtige opladekabel til hurtigopladeren

Hurtigopladning
Hvis hurtigopladning skal udnyttes kræver det ikke blot den rigtige hurtigoplader. Det kræver også et kabel, som understøtter effekten. (Foto: MereMobil.dk)

Hurtigopladning omtales også som ”Fast Charge”, ”Super Charge”, ”Power Charge”, ”Turbo Charge”, ”Dash Charge”, ”Hyper Charge” osv. Find selv på flere fancy navne. Flere af producenterne kan godt lide, at de har noget “særligt”.

Alle de smarte betegnelser dækker over muligheden for at oplade telefonen mere eller mindre hurtigt. Alene ud fra navnet kan du ikke afgøre, hvor kraftig opladeren er. Her skal du se efter spændingen og watt-tallet.

Som nævnt er det rigtige kabel nødvendigt uanset, hvilken oplader du står med. Benytter du blot det kabel som fulgte med til din telefon, vil hurtigopladning ikke fungere.

  1. Først og fremmest skal stikkene på kablet passe i henholdsvis opladeren og smartphonen. Denne del løser de fleste nok hurtigt.
  2. Når du søger efter et kabel, så skal det helst understøtte 18 watt eller mere, hvis det skal kunne betegnes som hurtigopladning. Hvor meget watt-tallet på kablet skal være afhænger af den oplader du køber. Hvis du køber en 45 watt oplader, hjælper et 18 watt kabel ikke ret meget.
  3. Se efter kabler mærket Power Delivery (PD) eller bare ”PD”. Et PD-kabel med 5A kan levere op til 100 watts effekt. Det er nok til at oplade smartphones såvel som laptops og tablets.

Se her et stort udvalg af opladekabler til iPhone og Android-telefoner Sponseret link

Pas på de fancy kabler

Opladekabler findes i mange fancy farver, udformninger og materialer. Nogle har tilmeld LED-lys eller er omrullet med stof, så de ser smartere ud.

De fede farver er ingen garanti for, at der er tale om et godt kabel. Nogle gange er de mest fancy kabler de dårligste kabler.

Hvis det er opladekabler til hurtigopladning du eftersøger, så er det watt, ampere (A) og volt (V) du skal være opmærksom på.

GUIDE. Rejse-adaptere på ferien til alle dine gadgets

KAN MIN TELEFON GÅ I STYKKER? Nej! Din telefon går ikke i stykker, hvis du benytter den forkerte oplader; eksempelvis en hurtigoplader med et gammelt kabel, der ikke fungerer med hurtigopladning eller oplader med et højt watt-tal. Telefonens opladekredsløb sørger for kun at lukke den effekt igennem til batteriet, som elektronikken kan klare. I værste tilfælde vil telefonen blot lade langsomt eller slet ikke lade op.

MINITEST: Dette skal du vide om Samsungs 45 watt hurtigoplader

Hurtigopladning af en iPhone

De fleste Android-telefoner understøtter en eller anden form for hurtigopladning. Det har de gjort i langt flere år end konkurrenten Apple.

Hvis du har en iPhone og vil oplade den hurtigere end tilfældet er med den sløve gammeldags 5 watts oplader, så kræver det en hurtigoplader, et understøttet hurtigopladekabel samt en iPhone, der kan udnytte hurtigopladning.

Følgende iPhones understøtter hurtigopladning:
iPhone 8, 8 Plus, X, Xs, Xs, Xs Max, Xr, 11, 11 Pro og 11 Pro Max

iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max er de eneste, der har en hurtigoplader I salgspakken. Denne har en effekt på 18 watt. Til de andre iPhones skal du investere i en anden oplader end den fra salgspakken.

KUN HURTIGT I STARTEN: Ved hurtigopladning vil du opdage, at det er kun fra nul til cirka 80 procent, der går ekstra hurtigt. I takt med telefonen og batteriet opvarmes af opladning falder ladeeffekten. Den sidste del af batteriet kan derfor tages temmelig lang tid at oplade sammenlignet med den første del.

TIP: Så varm må mobilopladeren blive

Til slut et godt råd. Pas på kopiopladere! Disse kan være livsfarlige at anvende.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

De fleste Android-telefoner fra Samsung, Huawei, Motorola m.fl. skriver i displayet om det er hurtigopladning, der anvendes. På en iPhone indikeres ikke om telefon benytter en hurtigoplader.

Holder din elbil stille i længere tid? Det skal du vide

TIP: Her får du en række gode råd, hvis du planlægger, at din elbil skal holde stille i en længere periode.

(mere…)
Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?
(mere…)
Hvilken Nintendo Switch skal du vælge?

GUIDE: Skal du købe en Nintendo Switch? Hvilken skal du model vælge? Her finder du svaret.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram