Kopiladere kan være livsfarlige – tænk før du køber

6

Gå uden om uoriginale opladere til smartphonen eller computeren. En undersøgelse slår fast, at de er direkte livs- og brandfarlige.

Uoriginal samsung lader
Eksempel på en uoriginal oplader, der ligner en af Samsungs opladere

Pas alvorligt på hvis du køber en ny oplader til din smartphone, computer eller tablet. Hvis ikke opladeren købes i en valid forretning, og er et officielt produkt fra producenten, risikerer du i højere grad at komme hjem med et livsfarligt produkt.

Det er fristende, at købe de uoriginale opladere. En original Apple iPhone oplader koster 159 kroner. På flere danske webshops kan dette produkt, altså et der udenpå ligner, købes til 50 kroner. Tjekkes eBay er prisen endnu lavere.

Nu er det jo ikke sådan, at en iPhone oplader til 50 kroner nødvendigvis er livsfarlig, men en undersøgelse af opladere fra Elsikkerhedsværket, en myndighed i Sverige, har skræmmende nyt.

Kvaliteten og sikkerheden undersøges, og status er nu, at 14 opladere er deciderede livsfarlige, skriver Computerworld. Syv af opladerne har hverken varemærke eller producent. Det konkluderes endvidere, at der er tale om kopiprodukter.

GUIDE: Sådan køber du en sikker Apple-oplader

– ”Alvorlige mangler kan medføre elektrisk stød eller brand, og når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brandsikkert, forøges risikoen for brandspredning,” lyder det fra Elsikkerhedsværket.

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark ser meget alvorligt på sagen, og har med det samme taget kontakt til svenskerne.

TIP: Så varm må mobilopladeren blive

Ikke kun kopiprodukter kan udgøre en trussel for sikkerheden. Gennem årerne har velkendte brands haft farlige ladere i opløb. Senest i foråret 2016 hvor Apple iværksatte et ombytningsprogram for A1300-opladeren til iPhone.

TIP: Sådan tjekker du om iPhone opladeren er farlig

Ved de originale opladere kender man som forbruger producenten, og kan dermed også holde øje med eventuelle sikkerhedsmeddelelser og tilbagekaldelser, der dog heldigvis sjældent er nødvendige. Med de uoriginale har man ikke en chance.

Mere til historien

Hver femte dansker bruger en uoriginal oplader, der øger risikoen for stød og brand. Det konkluderede en undersøgelse Gjensidige Forsikring fremlagde i december.

Læs også:
Din iPhone oplades ikke hurtigere med iPad-opladeren

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer