Sådan køber du en sikker Apple-oplader

GUIDE: Gå uden om de billige opladere. Se efter ”Made for iPhone” samt typegodkendelser. Sådan køber du en sikker Apple-oplader

Du har nok hørt skrækhistorierne om Apple-opladere, der har påsat alvorlige brande, eller hvor en brand enten i en iPhone eller en oplader, er opdaget, og slukket i tide.

Spørgsmålet der melder sig er, meget naturligt, hvordan køber du en sikker oplader til din iPhone, iPad eller MacBook?

Der er to muligheder, hvis du vil være nogenlunde sikker. Den ene er, at købe et af Apples egne originale produkter. Prisen har her fået fuld skrue, men til gengæld er du sikker på, at Apple løbende holder øje med fejl og sikkerheden i produkterne, samt tilbagekalder dem som måtte være farlige.

TIP: Sådan tjekker du om din Apple-oplader er farlig

”Se efter ’Made for…”

Made for iPod, iPhone og iPad via MFi-programmet (Foto: Apple)

Made for iPod, iPhone og iPad via MFi-programmet (Foto: Apple)

En anden, og lidt billigere, mulighed er produkter fra tredjepartproducenter, som bærer logoerne ”Made for iPad / iPhone / iPad”. Logoet er en certificering under det såkaldte MFi Program. Her gennemgår og godkender Apple tredjepartsprodukter, som efterfølgende får tilladelse til at benytte logoet.

Et MFi-certificeret produkt overholder Apples standarder, og passer derfor til produkterne

Du kan sagtens komme ud for, at købe et USB-kabel til en iPad eller iPhone, der kun fungerer til opladning og ikke dataoverførsel mellem enheden og computeren. Det vil ikke ske, når der står ”Made for iPhone / iPad” på pakken.

Apple trækker stik til iPad og Mac tilbage

Sådan ser logoerne ud

Pas på (u)originale kopier

Et eksempel på uoriginale iPhone-opladere

Et eksempel på uoriginale iPhone-opladere

Du kan ikke umiddelbart, ved at se på en oplader, et kabel eller indpakningen, hvordan kvaliteten af elektronikken er. Derfor er det som at handle med bind for øjnene.

Køber du eksempelvis en iPhone oplader, der ligner den originale, men kun koster under halvdelen af Apples pris, kan du som udgangspunkt være sikker på det ikke er et originalt Apple-produkt, eller certificeret under MFi-programmet.

Du kan også være sikker på, at sådanne meget billige opladere, aldrig vil blive trukket tilbage fra markedet. Ofte står der ikke engang et producentnavn på. Derfor får du aldrig besked, hvis produktet rent faktisk er livsfarligt.

Det gælder også for produkter på eksempelvis Ebay. Her vrimler det med efterligninger og anprisninger som ”Original” og logoerne ”Made for…” benyttes også i flæng. Husk! ALT kan kopieres, og bliver det.

Brug din sunde fornuft. Et iPhone-kabel til 5 eller 30 kroner, der normalt koster 180 kroner i Danmark, har nok ikke være nogen form for godkendelse igennem. Det samme gælder for opladere, der i Danmark koster 170 kroner (for en original), men sælges på EBay for 20 kroner eller i en dansk netbutik for 50 kroner.

Gode råd mangler

På grund af omfattende kopiering af godkendelser og certificeringer er det meget vanskeligt for slutkunderne, at afgøre om en oplader er sikker, lyder det fra en ekspert på området.

– ”Du kan ikke se på opladerne, om de er farlige. Med CE-mærket antager vi jo, at de er sikre, men test vi har lavet viser, at det ikke altid er tilfældet. CE-mærket er det bedste mærke, men det kan og bliver kopieret, og desuden er der ikke meget markedskontrol,” siger Kim Boll Jensen, ekspert i elsikkerhed, Bolls ApS til MereMobil.dk.

Han opfordrer forbrugerne til at se efter om produkterne har flere typegodkendelser ud over CE-mærket. F.eks. UL, CSA, TÜV og VDE.

– ”Står du med en oplader hvor den ene, udover CE, også har TÜV mærket, så vil jeg gå efter den med de to godkendelser. Eksempelvis UL, CSA, TÜV og VDE ligger der en fabrikskontrol bagved,” forklarer Kim Boll Jensen.

Bolls ApS er et test-laboratorium, der har specialiseret sig i at test efter de forskellige CE mærknings krav specielt omkring el-sikkerhed og EMC. De tester også produkter for virksomheder, som vil have en kvalitetssikring, før eksempelvis en oplader havner i hænderne på en forbruger.

Mere til historien

Certificeringen ses også på produkter som understøtter Apples egen AirPlay standard. Det kan f.eks. være et headset eller en højtaler.

Gode råd: Svindlere jager også i din ferie

TIPS: Få gode råd til bedre IT-sikkerhed i ferien. I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel.

(mere…)
Sådan vælger du den rigtige powerbank

GUIDE: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Bliv klar til EM og få livescore på din iPhone-låseskærm

TIP: Det er ved og være tid til EM i fodbold. Med Live Activity kan du få livescoren direkte på låseskærmen.

(mere…)
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Dette vidste du ikke om Apple Pencil Pro

Da Apple lancerede nye iPads tilbage i maj måned, så fik vi også Apple Pencil Pro, med en sjov detalje.

(mere…)
Disse iPads kan opdateres til iPadOS 18

LISTE: Apple har givet en smagsprøve den næste store iPadOS-opdatering. Se hvilke iPads der kan opdateres til iPadOS 18.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram