Kæmpe-opladerfejl hos Apple – stik trækkes tilbage

Apple trækker opladerstik tilbage fra markedet. Du kan risikere stød fra strømforsyningen til iPad og Mac. Læs her hvordan du får en ny gratis.

Apple duckhead til iPad og Mac

Netstik til Apple-oplader fra MacBook og iPad (Foto: MereMobil.dk)

Kunder som ejer en iPad eller Mac-computer, der er købt mellem 2003 og 2015, er i risikogruppen for at have en livsfarlig strømforsyning. Derfor har Apple lanceret et udskiftningsprogram for den berørte del.

Du kan via Apples supportside på nettet tjekke om din iPad eller Mac er berørt. Det sker ved at indtaste serienummeret på enheden. Er du berettiget til en ombytning, vil du blive bedt om, at opgive forsendelsesoplysningerne, hvorefter enheden sendes direkte til dig uden omkostninger.

- GUIDE: Sådan tjekker du om din oplader er farlig

Det er den lille del, der klikkes på selve opladeren, som udskiftes. Alt efter hvilket land Mac-computere og iPads sælges i, er denne del forskellig. Ifølge Apple er følgende områder berørt af fejlen: Det europæiske kontinent, Australien, New Zealand, Korea, Argentina og Brasilien. Herunder altså også Danmark.

Det præcise antal af berørte ladere estimeres af kilder i branchen til at være omkring 280 millioner.

Apple har kendt problemet længe

Apple World Travel Adapter Kit (Foto: Apple)

Også Apple World Travel Adapter Kit er berørt af fejl på stikket til opladeren (Foto: Apple)

Sagen om den defekte opladerdel startede tilbage i sommeren 2015. Her rapporterede en skole i Norge, at elever havde fået stød, fordi selvet netstikket, kendt som ”duckhead”, sad tilbage i stikkontakten når opladeren blev taget ud, og de strømførende dele var efterfølgende blottet.

Apple troede problemet var isoleret til en bestemt serienummerrække, men undersøgelser hen over efteråret viste, at fejlen eksisterer på verdensplan for denne stiktype.

Ifølge Apple har der været 12 episoder med opladerne set over en periode på 12 år.

Udover iPad og Mac-computere er også Apple World Travel Adapter Kit fejlramt.

Få ombyttet i en forretning

Den officielle danske Apple-kæde, Humac, åbner den 2. februar 2016 for ombytning af netstikket til laderne i alle kædens butikker. Hvis den medbragte oplader er omfattet af fejlen, får kunden et nyt netstik med hjem.

- ”Vi tager imod alle som kommer ind med deres strømforsyning, uanset hvor produktet er købt. Det tjekkes i forretningen om opladeren har fejlen, og sender kunden hjem med et nyt netstik. Det er gratis, og kræver kun man oplyser navn og e-mail adresse,” fortæller adm. direktør i Humac, Michael Bech, til MereMobil.dk.

Humac forventer, at skulle ombytte flere tusinde enheder på landsplan.

- Guide: Sådan finder du serienummeret på iPhone, iPad og Mac

Tjek laderen til iPhone, Mac og iPad

Mere til historien

Apple har tidligere iværksat et ombytningsprogram for opladere. I sommeren 2014 tilbagekaldte Apple opladere til iPhone, fordi den i nogle tilfælde kunne overophede og bryde i brand. Det var iPhone-opladeren med modelnummeret A1300.

Apple bekræfter iPad ikke længere vil være HomeKit Hub

Når de næste store iOS 16, iPadOS 16 og macOS Ventura opdateringer er klar, betyder det, at iPads ikke længere kan bruges som HomeKit Hub.

(mere…)
Så vild er MacBook Pro 13-tommer med M2-chip

TEST: Ydelsen er mærkbart forbedret på MacBook Pro 13-tommer (M2), men designet er det samme. Læs min test her.

(mere…)
Apple på vej med iPad Pro med M2-chip og trådløs opladning

Apple kan være på vej med trådløs opladning til iPad for første gang samt med den nye M2-chip.

(mere…)
WatchOS 9 byder på bedre træning- og søvntracking

Apple har givet et smugkig på den næste store softwareopdatering til Apple Watch, der byder på en række spændende nye funktioner og features.

(mere…)
Analytiker: Apples MR-headset er måske på vej i 2023

Rygterne svirrer om, at Apple er på vej med et Mixed Reality (MR) headset. Får analytikeren Ming-Chi Kuo ret, kommer det næste år.

(mere…)
Udgår Apple Watch Series 3?

Apple har fremvist smugkig på kommende softwareopdateringer – og Apple Watch Series 3 understøtter ikke watchOS 9. Derfor spekuleres der i om Series 3 udgår.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram