Kæmpe-opladerfejl hos Apple – stik trækkes tilbage

9

Apple trækker opladerstik tilbage fra markedet. Du kan risikere stød fra strømforsyningen til iPad og Mac. Læs her hvordan du får en ny gratis.

Apple duckhead til iPad og Mac
Netstik til Apple-oplader fra MacBook og iPad (Foto: MereMobil.dk)

Kunder som ejer en iPad eller Mac-computer, der er købt mellem 2003 og 2015, er i risikogruppen for at have en livsfarlig strømforsyning. Derfor har Apple lanceret et udskiftningsprogram for den berørte del.

Du kan via Apples supportside på nettet tjekke om din iPad eller Mac er berørt. Det sker ved at indtaste serienummeret på enheden. Er du berettiget til en ombytning, vil du blive bedt om, at opgive forsendelsesoplysningerne, hvorefter enheden sendes direkte til dig uden omkostninger.

GUIDE: Sådan tjekker du om din oplader er farlig

Det er den lille del, der klikkes på selve opladeren, som udskiftes. Alt efter hvilket land Mac-computere og iPads sælges i, er denne del forskellig. Ifølge Apple er følgende områder berørt af fejlen: Det europæiske kontinent, Australien, New Zealand, Korea, Argentina og Brasilien. Herunder altså også Danmark.

Det præcise antal af berørte ladere estimeres af kilder i branchen til at være omkring 280 millioner.

Apple har kendt problemet længe

Apple World Travel Adapter Kit (Foto: Apple)
Også Apple World Travel Adapter Kit er berørt af fejl på stikket til opladeren (Foto: Apple)

Sagen om den defekte opladerdel startede tilbage i sommeren 2015. Her rapporterede en skole i Norge, at elever havde fået stød, fordi selvet netstikket, kendt som ”duckhead”, sad tilbage i stikkontakten når opladeren blev taget ud, og de strømførende dele var efterfølgende blottet.

Apple troede problemet var isoleret til en bestemt serienummerrække, men undersøgelser hen over efteråret viste, at fejlen eksisterer på verdensplan for denne stiktype.

Ifølge Apple har der været 12 episoder med opladerne set over en periode på 12 år.

Udover iPad og Mac-computere er også Apple World Travel Adapter Kit fejlramt.

Få ombyttet i en forretning

Den officielle danske Apple-kæde, Humac, åbner den 2. februar 2016 for ombytning af netstikket til laderne i alle kædens butikker. Hvis den medbragte oplader er omfattet af fejlen, får kunden et nyt netstik med hjem.

– ”Vi tager imod alle som kommer ind med deres strømforsyning, uanset hvor produktet er købt. Det tjekkes i forretningen om opladeren har fejlen, og sender kunden hjem med et nyt netstik. Det er gratis, og kræver kun man oplyser navn og e-mail adresse,” fortæller adm. direktør i Humac, Michael Bech, til MereMobil.dk.

Humac forventer, at skulle ombytte flere tusinde enheder på landsplan.

Guide: Sådan finder du serienummeret på iPhone, iPad og Mac

Tjek laderen til iPhone, Mac og iPad

Mere til historien

Apple har tidligere iværksat et ombytningsprogram for opladere. I sommeren 2014 tilbagekaldte Apple opladere til iPhone, fordi den i nogle tilfælde kunne overophede og bryde i brand. Det var iPhone-opladeren med modelnummeret A1300.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer