Så varm må mobilopladeren blive

4

TIP: Mobilopladeren må gerne blive varm, men ikke føles brændende i hånden. Læs her hvor varm opladeren må blive.

iPhone oplader
En iPhone oplader, eller anden mobiloplader, må maksimalt blive 85 grader (Foto: MereMobil.dk)

Når din smartphone, hvad enten det er en Android eller iPhone, oplades, så udvikler det varme i batteriet, men også opladeren bliver varm.

Debatten om de potentielt farlige Apple-opladere har kørt et stykke tid, hvilket har fået flere forbrugere til at undre sig over varmeudviklingen fra særligt opladeren, der bliver meget varm – og det bekymrer nogle mobilejere.

Hvor varm må en mobiloplader egentlig blive, inden man bør slukke strømmen, og holde op med at bruge den?

Temperaturen kan ikke altid afsløre en potentielt brandfarlig oplader, men alligevel skal du være opmærksom. I første omgang bør en telefon, tablet eller computer ikke oplades i en sofa eller under puden i sengen. Desuden skal du sørge for luft omkring opladeren, og tjekke den ikke er groet til i skidt under sengen.

Guide: Sådan tjekker du om din Apple-oplader er farlig

Maksimalt 85 grader

Plastikmaterialerne omkring elektronikken i en oplader må blive op til 85 grader (celsius).

– ”Kravet til plastikmaterialer der kun berøres kortvarigt er, at de må blive op til 85 grader. Plastik som berøres længerevarende må blive op til 75 grader. Det er ikke helt let at mærke forskel på 75 og 85 grader, men ved 85 grader er temperaturen så høj, at vi hurtig vil slippe,” siger Kim Boll Jensen, ekspert i elsikkerhed, Bolls ApS til MereMobil.dk.

Kim Boll påpeger, at den interne temperatur er mere væsentlig, men denne kan ikke kontrolleres af brugeren. En del komponenter må ikke overstige en temperatur på 105 grader.

– ”Som en simpel huskeregel kan man sige, at hvis en oplader, der sidder tændt i stikkontakten, bliver meget varm, uden den lader en telefon (eller lignende) er den defekt. Bliver opladeren så varm, at den er meget ubehagelig at berøre kortvarigt, er den nok også defekt,” forklarer Kim Boll.

Det vrimler med kopier

Der findes mange kopiprodukter på markedet, som til forveksling ligner de originale, men ikke er det. På MereMobil.dk har vi set en, i øvrigt flot blå, oplader der ligner Apples iPhone-oplader på nær farven, men når man fik den i hånden kunne det tydeligt mærkes, at både vægt og kvalitet ikke var i orden.

I vores guide til hvordan du køber en sikker Apple-oplader sætter vi fokus på nogle af de ting, at du som forbruger kan tjekke inden en ny oplader købes.

Bemærk i øvrigt, at hvis metal bliver 85 grader, så bliver vi let forbrændt. Temperaturen er materialeafhængig, lyder det fra Kim Boll fra Bolls ApS.

Guide: Sådan køber du en sikker Apple-oplader

Mere til historien

I en uvidenskabelig opladetest målte vi iPhone-laderen til en temperatur på godt 45 grader under opladning, hvilket i hånden føles varm/lun, men ikke brændende.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer