Dansk musik er tilbage på YouTube

1

Efter måneders forhandlinger er der landet en aftale der giver adgang til dansk musik på YouTube.

YouTube streaming
Nu kan du igen høre dansk musik på YouTube. Koda og Google er blevet enige om en aftale (Foto: Claudia Dewald)

Efter et par måneder med blokering af tilgangen til dansk musik på YouTube, er det fra og med i dag (1. oktober 2020) igen muligt, at streame dansk musik direkte fra tech-giganten Googles flagskib YouTube.

I en pressemeddelelse meddeler danske Koda, som administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere i Danmark, og YouTube, at der er indgået en aftale, som betyder at dansk musik igen er tilgængeligt på Youtube.

Med andre ord fjerner YouTube den såkaldte geoblokering, så den nørdede del af browserbrugerne ikke behøver, at omgå blokeringen via VPN og udenlandske IP-adresser eller browsere som for eksempel Tor.

Den nye aftale dækker både YouTubes annoncebaserede univers og abonnementstjenesten YouTube Premium.

Striden har først og fremmest drejet sig om betaling til de kunstnere, hvis musik kunne høres på YouTube.

Aftalen omfatter desuden en række forskellige anvendelser af musik, såsom traditionelle musikvideoer, coverversioner og tv-indhold med musik i baggrunden, oplyser YouTube i en pressemeddelelse.

– “Det står klart for alle, at det har en været en lang og stormfuld proces at nå til enighed om den her aftale”, siger Christine Sørensen, politisk chef for Google i Danmark.

Koda oplyser, at den nye aftale er fælles-nordisk og dækker flere landes musikkataloger.

Aftalen adskiller sig desuden fra de hidtidige aftaler ved at række ud over den nationale brug af de enkelte selskabers musikkataloger.

LÆS OGSÅ: Google har præsenteret en ny smarthøjttaler til musik

Her under kan du høre Silverflame, Tim Christensen. Det er nu igen muligt, efter aftalen mellem parterne er underskrevet.

Mere til historien

Som tidligere skrevet har kulturminister Joy Mogensen været inde over konflikten, og inviteret Google til bords til en samtale om techgigantens ageren. Joy Mogensen har fundet Googles opførsel problematisk. Hun har i en mail til Altinget blandt andet skrevet om YouTube-striden, at blokeringen af dansk musik “illustrerer …, hvor stort et problem techgiganterne er i en moderne medieverden”.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer