Google fjerner al dansk musik fra YouTube

Google og Koda kan ikke blive enige om en aftale om afregning for YouTubes brug af dansk musik.

Danske Me & My og deres kæmpehit "Dub-i-Dub" er blokeret fra YouTube grundet manglende aftale med Koda (Kilde: YouTube)
Danske Me & My og deres kæmpehit “Dub-i-Dub” er blokeret fra YouTube grundet manglende aftale med Koda (Kilde: YouTube)

YouTube er gået i gang med at fjerne adgangen til dansk musik.

Det sker, ifølge Koda som administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere, efter længere tids forhandlinger om afregning til kunstnerne er strandet.

Den såkaldte nationale aftale udløb i april, men der arbejdes på at lave en fællesnordisk aftale. Den nye aftale skal erstatte de norske, finske og danske komponist- og sangskriver selskabers lokale aftaler.

En midlertidig forlængelse udløber lørdag (1. august 2020, red.). Og så længe der ikke er en aftale på plads fjernes adgangen til dansk musik, oplyser YouTube-direktør Dan Chalmers til Ritzau.

Han er direktør for YouTube Music i Europa, og tilføjer, at man er i gang med at fjerne musikken, “fordi vi respekterer kunstnere og sangskriveres rettigheder”.

YouTube klar til ny aftale

Ifølge Koda har Google, som ejer YouTube, krævet, at de penge YouTube betaler for brugen af musikken skæres ned med knapt 70 procent.

Det tal er ifølge Dan Chalmers ikke korrekt. Dan Chalmers tilføjer også, at YouTube døgnet rundt er klar til at indgå en aftale.

– “Vi har allerede forhandlet med Koda og gjort vores bedste. Men jeg mener ikke, det er en fair aftale, som Koda kræver,” siger Dan Chalmers til Ritzau. Han mener samtidig, at den aftale, der er tilbudt Koda, er mere favorabel.

Koda undrer sig over den “ekstremt aggressive tilgang”, Google har til forhandlingerne. Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, kalder samtidig Googles krav om en reducering af betalingen med knapt 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse for “nærmest bizart”.

– “Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer gennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube”.

– “Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes freeride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU’s copyrightdirektiv,” siger Gorm Arildsen i en pressemeddelelse.

Allerede i disse timer er det tydeligt, at der lukkes ned for dansk musik. Således viser en hurtigt søgning på YouTube, at der er lukket ned for tilgangen af musiknumre fra blandt andre Anne Linnet, Clara, Folkeklubben, Liva Weel, Me & My og Dizzy Mizz Lizzy.

Når der atter landes en aftale mellem Koda og Google, vil den danske musik der er omfattet af Koda igen blive tilgængeligt på den danske YouTube, oplyser Dan Chalmers. Men indtil da vil det altså ikke være tilgængeligt.

Eksempelvis er Me & My og deres store hit ”Dub-i-Dub” ikke længere tilgængeligt på YouTube.

Mere til historien

Googles, og dermed også YouTubes, moderselskab Alphabet fremlagde torsdag regnskab for andet kvartal. Der nu også kaldes corona-månederne. Og det er første gang i 16 år er der en tilbagegang i omsætningen. Læs mere om regnskabet her

Google afslører Pixel 9 Pro

Der har været en del læks af den kommende Google Pixel 9 Pro. Det løser Google nu ved at vise telefonen før annonceringen.

(mere…)
MereMobil.dk når mål længe før planlagt

Vores YouTube-kanal vokser så hurtigt, at nye mål er sat.

(mere…)
Samsungs indtjening eksploderer – det gør udledning af CO2 også

Den verdensomspændende udvikling af kunstig intelligens sætter klimamål under pres. Google tvivler på egne klimamål.

(mere…)
KL raser efter kold skulder i Chromebook-problematik

Regeringen tager ikke Chromebook-problematikken alvorligt nok, mener udvalgsformand i Kommunernes Landsforening.

(mere…)
Google Translate får tilføjet 110 nye sprog

Google Translate får nu den største udvidelse nogensinde, hvor 110 nye sprog tilføjes.

(mere…)
Nu må skoleeleverne bruge Chromebook-computerne, men …

Hvordan vil Google konkret sikre, at mine børns data ikke bruges i strid med lovgivningen?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
43 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram