Hands-on med Fairphone 3+

Ups… Jeg skilte den ad! Jeg er i gang med testen af den øko-bevidste modulopbyggede telefon Fairphone 3+, som du selv kan reparere

Fairphone 3+
Fairphone 3+ kan skilles ad (Foto: MereMobil.dk)

Hollandske Fairphone har som erklærede mål, at de vil gøre mobilindustrien mere bæredygtig. Det kæmper de for på flere fronter.

Jeg synes Fairphone 3+ er særligt interessant på tre fronter. Den er modulopbygget, du kan skille den ad og der er fokus på bæredygtighed. Her er mit første hands-on forud for testen af Fairphone 3+.

Frem med skruetrækkeren – skil den ad

Fairphone 3+ er som nævnt modulopbygget. Det betyder, at du selv kan udskifte f.eks. batteriet eller kameramodulet.

Tanken er, at du vil beholde din telefon længere, hvis du gradvist kan opgradere den ved at købe nye moduler efterhånden, som de forældes. Fairphone understreger din ret til at skille din mobiltelefon ad ved at inkludere en skruetrækker i salgsæsken.

Som tech-nørd kunne jeg da heller ikke lade være med at skrue den fra hinanden som det allerførste.

Jeg tror, at de fleste kun har set en telefons indmad, hvis den er blevet tabt på gulvet. Det med at skille ting ad er blevet fremmet for os, og det er jo nærmest uhørt, at man selv kan fikse sin egen elektronik.

Nu fortegner jeg det, men prøv at spørge et ganske almindeligt ungt menneske i dagens Danmark, hvordan en mobiltelefon virker.

Jeg er med på, at der heldigvis også findes masser af dygtige og vidende unge menensker. Min pointe er blot, at selv om vi bruger teknologiske gadgets som aldrig før, er mange af os alligevel fremmedgjort overfor, hvordan de virker. Som gammel skolelærer kan jeg da heller ikke undlade at se perspektiverne i at kunne skille dimserne ad og generelt være nysgerrig på, hvordan de fungerer.

LÆS OGSÅ: Kan du lide telefoner, som tør skille sig ud? Læs min hands-on med Asus Zenfone 7 Pro

Hvor kommer indmaden fra?

Som slutbruger er modulopbygningen det mest synlige eksempel på tanken om bæredygtighed. Det mest interessante ud fra ud fra det perspektiv er det, Fairphone selv kalder for fair specs. De arbejder nemlig for at hele forsyningskæden bliver mere bæredygtig og foregår på en ordentlig måde for både arbejdere og miljø.

Jeg tilstår blankt, at selv om jeg jo gerne vil gøre noget for planeten, så tænker jeg sjældent på de mineraler og metaller, som findes i min telefon.

Jeg kan da godt komme til at sidde med lidt røde ører, når en hurtig søgning viser at meget af det kobber som sidder i vores mobiltelefoner kommer fra Den Demokratiske Republik Congo, hvor mange arbejder under dårlige forhold. I en perfekt verden ville jeg da ønske, at det ikke var sådan, men det er meget svært som slutbruger at kende hele forsyningskæden. Som så mange andre vil jeg også gerne have de fede tech-gadgets.

Uden at jeg skal politisere, synes jeg, at det er interessant, at vi har en telefonproducent som aktivt stiller krav til deres underleverandører.

Dele af kobberet i Fairphone 3+ er genanvendt og guldet er Fairtrade certificeret. Jeg indrømmer gerne, at Fairtrade normalt er noget, som jeg forbinder med kaffe og chokolade. Jeg var faktisk ikke klar over at guld også kunne være Fairtrade. Så Fairphone har da indtil videre succes med at gøre mig klogere på, hvordan telefoner produceres.

Ny miljøbevidst telefon kommer til Danmark – mød Fairphone 3+

Fairphone 3+ specifikationer

Skærm5,65 tommer Full-HD (18:9), Corning Gorilla Glass 5
StyresystemAndroid 10
Sim-slotsDual nano-SIM
ForbindelseWi-Fi, Bluetooth 5.0 LE, GPS, NFC
ProcessorQualcomm Snapdragon 632 
Kamera48 megapixels/16 megapixels
Batteri3.000 mAh udskifteligt batteri, understøtter Qualcomm QuickCharge
Hukommelse4 GB RAM, 64 GB intern lagerplads, mulighed for udvidelse af lagerplads via MicroSD slot
Netværk2G, 3G, 4G, VoLTE
Moduler6 moduler for let og hurtig reparation

Kompromiser ved FairPhone 3+?

Noget af det som jeg glæder mig til at kigge nærmere på er, hvordan telefonen fungerer i hverdagen. Det er selvfølgelig dejligt med de gode intentioner bag Fairphone, men jeg er rigtigt spændt på hvordan, Fairphone 3+ præsterer i almindeligt dagligdagsbrug.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om og hvilke kompromisser Fairphones tilgang betyder for slutbrugeren.

Hør mere om FairPhone

Hvordan er den bæredygtige smartphone, FairPhone? Holder den? Skal du købe den? Og hvad er fairtrade-guld? I min techpodcast episode 77 besøger jeg Allan Hansen, der har anmeldt FairPhone på MereMobil.dk. Hør en spændende samtale om en telefon der tør være anderledes.

Lyt med herunder eller i din favoritpodcast-app. Du skal gå frem til 8:22 minutter.

Mere til historien

Fairphone 3+ kan købes fra den 14. september og sælges hos 3. Jeg er i fuld gang med teste telefonen igennem, og jeg vil gerne høre dine tanker om den i kommentarfeltet.

Google I/O – sådan ser du med

Google afholder i aften deres årlige udviklerkonference, som du kan følge med i live. Se her hvordan.

(mere…)
Googles næste foldbare får måske nyt navn

Google Pixel Fold var den første foldbare fra Google. Nu går rygterne på, at efterfølgeren får et andet navn. Læs mere om det her.

(mere…)
Android 15 er ude i beta – se nyhederne

Google har sendt første betaversion af Android 15 ud til offentligheden. Se hvordan du får den.

(mere…)
Google I/O 2024 datoen – hvad skal du forvente?

Google har netop offentliggjort datoen for dette udviklerkonference. Her er, hvad du skal forvente.

(mere…)
Android 15 vil tillade tracking når mobilen er slukket

Når Android 15 frigives er en af nyhederne, at en enhed kan findes, selvom den er slukket.

(mere…)
Besked-appen på udvalgte Android-telefoner får chat-robot

Googles AI-værktøjer dukker op i Besked-appen på udvalgte Android-telefoner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram