Ny miljøbevidst telefon kommer til Danmark – mød Fairphone 3+

Fairphone lancerer FairPhone 3+ i Danmark. Telefonen er til dig, som er bevidst om miljøet og er klar til at stå af opgraderingsræset.

Fairphone 3+

Hvis du aldrig har hørt om Fairphone, men du er en miljøbevidst forbruger, så er der grund til at spidse ører.

Hollandske Fairphone er nemlig ikke som andre producenter. De forsøger nemlig at gøre op med mange af de gængse praksiser i mobilverdenen.

Fairphone har netop lanceret deres nyeste telefon Fairphone 3+ i Danmark.

Har du virkelig brug for at skifte telefon hvert år?

Hvis du spørger Fairphone, vil de nok sige, at det er de færreste, som virkelig har behov for at opgradere deres mobil hvert år.

Det evige ræs om at levere en ny årlig mobiltelefon betyder nemlig, at rigtigt mange skiller sig af med velfungerende smartphones.

Fairphone skriver: “I elektronikbranchen har hurtig teknologisk udvikling fået forbrugerne til at tro, at det næste store spring er lige rundt om hjørnet. I virkeligheden er den seneste gadget sjældent altafgørende. Smartphones bliver til stadighed mere og mere lig hinanden med kun mindre opgraderinger fra den ene model til den næste.

Det er denne tilgang, som har fået Fairphone til at lave en modulopbygget smartphone. Du kan nemlig skille telefonen ad, og udskifte de dele, som du føler trænger til en opgradering. Det gælder f.eks. batteriet og kamerat.

Her er det muligt at købe delene via Fairphones hjemmeside, og så selv skifte dem ud. Dette betyder, at du kan beholde din telefon længere, og at du dermed bidrager til mindre elektronikskrot i verden.

Interesseret i en ekstrem mobil? Så læs om telefonen, som kan holde til næsten alt.

En telefon skal kunne skilles ad!

Når du køber en Fairphone 3+, så ligger der en skruetrækker i salgsæsken. Ja, du læste rigtigt! Som forbruger mener Fairphone nemlig, at du skal kunne skille din telefon ad.

Samtidigt skal det hverken være svært eller kompliceret at gøre. Fairphone har da også opnået en 10 ud af 10 score på reparationshjemmesiden iFixit.com. Det er faktisk ret vildt. For det betyder, at det er forholdsvist nemt at skille og reparere sin egen telefon.

I dag er vi vant til, at det stort set er umuligt eller kræver, at du henvender dig i en af de mange telefon-reparationsbutikker, som er skudt op de senere år. Det er ikke ukendt, at store mobilproducenter, som f.eks. Apple gør deres til, at det ikke er nemt at fikse telefonerne udenfor Apple egne butikker.

I USA kører der lige nu en kamp om, hvorvidt forbrugeren eller reparationsbutikkerne har ret til at reparere egne telefoner. Det er den praksis, som Fairphone forsøger at gøre op med.

Apple løsner sit jerngreb om iPhone-reperationer

Den skal fremstilles under ordentlige forhold

I dagligdagen er det nok de færreste af os, som tænker over de metaller og råstoffer, som vores telefon indeholder. Desværre er det sådan, at de oftest udvindes under dårlige arbejdsforhold og med en negative konsekvenser for mennesker og mijøet.

Fairphone bestræber sig på, at sikre at telefonen og dens dele bliver fabrikeret under ordentlige forhold. De er i dialog med f.eks. råstofminerne, så arbejdsforholdene bliver bedre for arbejderne. Fairphone 3+ er eksempelvis fremstillet af 40 procent genanvendeligt plastik.

Fairphone kalder denne tilgang for fair specs, som handler om at gøre forsyningskæden mere retfærdig og bæredygtig. Fairphone skriver, at de fair specs omfatter følgende initiativer:

  • Indsamling af e-affald i Europa og i udlandet plus sourcing af Fairtrade-guld, fair kobolt og konfliktfri tin og wolfram fra højrisikoområder samt genanvendt kobber.
  • Forbedring af forholdene i mindre koboltminer i den Demokratiske Republik Congo og guldminer i Uganda.
  • Opbygning af det Cirkulære Modulsprogram for Fairphone 3 og Fairphone 3+, og opfordring af kunderne til at sende deres gamle eller ødelagte moduler gratis tilbage for at give dem længere levetid. Programmet er i øjeblikket lanceret i Tyskland med iFixit og i Frankrig med Fairphones reparationspartner, Cordon. Andre lande tilføjes i den nærmeste fremtid.
  • Medarbejdertilfredshedsprogrammer og aktive lønbonusordninger for fabriksarbejdere i Kina.

Fairphone 3+ specifikationer

Skærm5,65 tommer Full-HD (18:9), Corning Gorilla Glass 5
StyresystemAndroid 10
Sim-slotsDual nano-SIM
ForbindelseWi-Fi, Bluetooth 5.0 LE, GPS, NFC
ProcessorQualcomm Snapdragon 632 
Kamera48 megapixels/16 megapixels
Batteri3.000 mAh udskifteligt batteri, understøtter Qualcomm QuickCharge
Hukommelse4 GB RAM, 64 GB intern lagerplads, mulighed for udvidelse af lagerplads via MicroSD slot
Netværk2G, 3G, 4G, VoLTE
Moduler6 moduler for let og hurtig reparation

Pris og tilgængelighed

I Danmark forhandles Fairphone 3+ af teleselskabet 3. Med et abonnement kommer Fairphone 3+ til at koste lige over 4.000 kr. inkl. oprettelse hos 3. Hvis du forudbestiller inden den 14. september kan du få et cover med, som er lavet af 40 procent genanvendeligt plastik.

3 oplyser at Fairphone 3+ vil kunne opleves i Fields, Fisketorvet, Lyngby, Østerbro, Strøget ​i København, Roskilde, Rosengårdscentret ​i Odense, Bruuns Galleri ​i Århus, Kolding Storcenter ​og Aalborg Storcenter.

Lyt og hør mere om FairPhone 3+

Hvordan er den bæredygtige smartphone, FairPhone? Holder den? Skal du købe den? Og hvad er fairtrade-guld? I min techpodcast episode 77 besøger jeg Allan Hansen, der har anmeldt FairPhone på MereMobil.dk. Hør en spændende samtale om en telefon der tør være anderledes.

Lyt med herunder eller i din favoritpodcast-app. Du skal gå frem til 8:22 minutter.

Mere til historien

Lige nu har vi en Fairphone 3+ til anmeldelse. Vi glæder os til at dele vores oplevelser med Fairphone 3+. Hvad tænker du om den nye Fairphone 3+, skriv gerne din mening i kommentarfeltet.

Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Hvad er din yndlings-telefon?

VIDEO: Hvilken telefon er din 'go-to' telefon - og hvorfor?

(mere…)
De 5 bedste gamle smartphone-funktioner, vi savner

Ville du ikke hellere have gode højttalere og et udskifteligt batteri end en foldbar skærm?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram