Dankort-kollaps på mobilen – Nets ændrer strategi
Dankort-appen blev ikke en succes trods opbakning fra de helt store. Nu satser Nets på en anden model for at holde liv i Dankort.
Dankort som betalingsmiddel på smartphonen fik aldrig den succes, som Nets ellers forudså ved lanceringen i 2017. Nets ville gøre det mobile Dankort til danskernes foretrukne betalinsmiddel på mobilen, men Dankort-appen var for sent ude og for dårligt skruet sammen.
Danskerne fik i stedet øjnene op for Apple Pay og Google Pay samt det kontaktløse Dankort, men også MobilePay har været en vigtig spiller i at sætte mobildankortet skakmat.
Hos Nets drejes strategien nu i en anden retning, skriver FinansWatch. Fremover skal Dankort være bredt tilgængeligt på smartphonen – uanset hvilken app eller wallet, at der betales fra.
– “Dankort kan indgå som betalingsinstrument i alle de wallets, der ønsker at inkludere Dankort – også i Apple Pay,” skriver Jeppe Juul-Andersen, direktør for Dankort hos Nets, til FinansWatch.
Tjenester som Apple Pay og Google Pay benytter brugernes Visa-kort, som er inkluderet på de flestes Dankort (Dankort er i dag en kombinationskort med både Dankort og Visa inkluderet, red.), som adgangsbillet til betalingerne. Det sætter Nets egen løsning tilbage, da Dankort på nuværende tidspunkt ikke kan anvendes i de udenlandske betalingstjenester – ej heller i MobilePay for den sags skyld.
Dankort fik medvind fra de store dagligvarekæder
Da Dankort kom som mobilapp i 2017, skete det med kraftig nedvind fra de store spillere som Coop og Salling Group (tidligere Dansk Supermarked).
De mest konsekvente var Salling Group, der i 2017 sparkede MobilePay ud af alle butikker – fra Netto over Føtex til Bilka. Samarbejdet fra 2014 blev dermed lagt på hylden, da der gik storpolitik i betalingsbranchen. MobilePay fik sparket stort set samtidigt med introduktionen af Dankort-appen.
Onde tunger talte dengang om, at Nets ligefrem havde betalt Salling Group for at fjerne MobilePay, der var Nets’ største konkurrent, fra butikkerne. Dette var dog brancherygter og er aldrig bekræftet.
Både Coop og Salling Group var dog ikke sene til at byde Apple Pay velkommen senere samme år.
Selvom de to dagligvaregiganter stod med åbne arme, da Nets kom, førte det ikke til succes for Dankort på mobilen. Indenom kom Apple Pay, som i dag er den nye konge indenfor mobilbetaling, hvor ikke engang MobilePay kan følge med.
Apple Pay slår MobilePay med længder
NFC-teknologien vinder over Bluetooth
Kontaktløse betalinger vinder i disse år frem. Ifølge FinansWatch sker mere end 80 procent af betalingerne i dag kontaktløst via NFC-teknologi.
Nets peger selv på, at Bluetooth-løsningen i Dankort-appen, har påvirket brugen i negativ retning.
Udfordringen for Nets’ Dankort samt MobilePay er, at disse ikke har adgang til at udnytte NFC-chippen i danskernes foretrukne smartphone, iPhone, da Apple har låst denne til eget brug. Dermed må Nets og MobilePay nøjes med den langsommere og mere ustabile Bluetooth-løsning.
Konsulentfirmaet Pluscon forudser, at betalingsløsninger via Bluetooth uddør. En af årsagerne er, at producenterne af betalingsterminalerne til butikkerne massivt har satset på NFC.
Apple vil have dit pas ind på iPhonen
Som nævnt har Apple Pay vind i sejlene. Tidligere har Jyske Banks udviklingsdirektør været ude og spå, at dankortet bliver taberen i betalingskrigen. Du kan læse mere om dette her.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
Apple Pay kan i dag benyttes via Apple Watch, uden uret behøver have en netforbindelse. Du kan således godt betale med Apple Watch selvom telefonen ligger ude i bilen.